Wednesday, November 23, 2011

Sup Ikan Kerisi


Assalamulaikumm~~

n3 tertunggak nii.. gambar dlm folder. hehe.. buat ni last week, masa my laling ada kt umah lg. ada ikan kerisi dlm peti, biasa tun goreng je, tp bila pikir pasal minyak2 yg bakal menjadi lemak2 di peha nih, tun pun gugle laa resepi sup ikan kerisi. huhu.. bg tun, isi ikan kerisi ni lbh kurang ikan merah, ikan merah kan sedap wat sup, jd tun agak2 mesti sedap kalau wat sup nih.. jumpa resepi kat blog potret kasih.. tun kalau sup ikan ni kurang gemar sket (biasa mkn ikan goreng je. hehe). tp my laling duk cakap, sedapnyer ulang2 kali tu.. mmg sedap la kot.. 

tq kak wana for the recipe. lain kali blh wat lagi. suka tgk org mkn berselera nih.


Sup Ikan Kerisi
Sumber: PotretKasih


Bahan2
3 ekor ikan kerisi saiz besar ( di siang dan dipotong 2 @ 3 ) - pastikan semua sisik dibuang!
1 inci halia – di potong memanjang
4 ulas bawang merah  ( di hiris )
3 ulas bawang putih ( di hiris )
4-8 biji cili padi – dipotong memanjang
sedikit serbuk lada sulah
1 camca besar sos tiram
1 sudu makan sos ikan
air untuk kuah secukupnya
garam
daun bawang
daun ketumbar - tun letak daun sup
Jus limau ( jika suka sup masam – ikut suka )

Cara penyediaan
1. Tumis halia, bawang putih, bawang merah dan lada sulah hingga wangi. Kemudian masukkan cilipadi, ikan dan  air. Masak hingga kuah mendidih.
2. Bila mendidih masukkan sos tiram, sos ikan dan garam. Sesuaikan rasanya. Jika suka sup masam boleh letak jus limau.

ps: gandingkan ngan sambal kicap. mmg berselera makan!

14 comments:

chikadakbiru said... [Reply]

dh lama tak pekena sup ikan...tgk tun buat nih.terliuq plak...

anymz said... [Reply]

tgk sup rasa lapar lah pulak tun..ada pulak sambal belacan.sedapnyaaaa:)

nOOrsha said... [Reply]

tun, klo dptla sup ni kan, ade sambal blacan, mkn ngan nasi panas..fuhh terangkat tunnnn.. bestnye :)

Qhaifa Nur said... [Reply]

suka sangat masak sup ni, senang dan ringkas....hirup jangan tak hirup

Antan Bertingkah said... [Reply]

Sedap pulak tengok sup kan Tun ni...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Tun.kak ros tak penah buat sup ikan kerisi.Biasanya ikan merah.Tapi musim hujan ni kalau dapat hirup apa2 sup ikan pun pasti sedap kan Tun??

mokwo® said... [Reply]

ikan bawal putih pun sedap gak buat sup...hemm kat umah mokwo jarang ada orng nak makan sup ikan nih!! suka goreng , pah tuh boh kicap cili api... sedaklaa weeeh!

quinnie said... [Reply]

sedapnya sup ikan..lama betul tak makan....ikan kerisi pun dah berkurun tak makan..suka isi dia yg padat2 tu....meamgn sedap dibuat sup...goreng pun best...huhuhu

nuwairani ismail said... [Reply]

baru perasan..ikan kerisi ni memang ala2 ikan merah...sedap tu kalau ikan merah buat sup...agaknya ikan ni pon sama la kot sedapnya...

Nieza said... [Reply]

sedapnya sup ikan ni tun...akak memang suka..sejak dok sini selalu buat.sedap hirup kuah time sejukx2 ni. ciannya tun kena tinggal yer.take care yer:)

Yana Shaiful said... [Reply]

K.yana suka sup ikan tenggiri..sedap..sup ikan kerisi lum pnh mkn lg..slalu goreng jer..best mkn ms panas2 lg :=)

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Mesti best ni, akak tak pernah makan lagi sup ikan, teringinyaa..

Ezadlieza said... [Reply]

salam tun...masih buat keje umah ke?.. ikan kerisi sup ni akak tak pernah buat la... sedap juga yer kalau dibuat sup camni...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

sedapnya tgk sup ikan tu tun... makan masa musim ujan nie.. mmg best nie.. hirup kuahnya panas2... sedaaap!!