Sunday, November 13, 2011

Terung Bakar @ Air Asam


Assalamualaikum~~

wah wiken lagi sekali rupa2nya. kejap betul masa berlalu. tuan rumah masih dirundung mood mendung mcm musim tengkujuh walaupun kt sini panasnya.. mmg x tertahan. Semoga terus diberikan kesabaran dalam menghadapi ujianNya, insyaAllah.

nway, dh malam2 ni baru nk merayap dapur2 org.. hmm.. publish n3 ni pagi esok la. lama sket org tgk tiramisu yg jarang2 tun buat tu.  hoho..

terung bakar ni dh berzaman buat.. skrg baru berani makan terung. sblm ni bila makan mmg angin teruk, tp skrg ok la pulak.. apa2 pun, alhamdulillah.. selagi blh makan, makan je la. nnti dh tua2 maybe xleh mkn dh. xtau nape tiba2 terasa nk beli terung tu. my laling mula2 punya laa ckp dia x suka mkn terung, sekali.. bila pekena terung bakar ngan air asam nii.. boleh dia berebut kita nyer terung.. sabo je laa.. (biasa laa, 'terpaksa' laa me yg mengalah kan.. huhu)..

thank you kak sha for the recipe ^^ nape bila tun bakar terung dia bertukar jd kaler hijau ye? tgk kak sha nyer ok je maintain kaler purple. x pe la, janji rasa x compromise.




Terung Bakar & Air Asam
Resepi: Noorsha@myr



Bahan-bahan
  • 3 batang terung - belah 2
  • sedikit garam
  • sedikit minyak masak @ minyak jagung
  • Bahan-bahan (untuk air asam)
  • 10 biji cili padi
  • 2 inci belacan bakar
  • 1 biji bawang besar -didadu
  • Asam jawa - sebesar duit 50 sen
  • garam.
  • gula secukup rasa

Cara-cara
  1. terung setelah dibelah 2, lumur dengan sedikit garam & sedikit minyak masak @ minyak jagung.
  2. grill atas stove atau bakar didalam oven hingga empuk. ketepikan.
  3. untuk air asam jawa, tumbuk cili api dgn belacan bakar hingga halus.
  4. kemudian masukkan garam & gula secukup rasa. gesek dengan anak lesung.
  5. cairkan asam jawa dsengan air masak, curah ke dalam lesung tadi. gaul seketika dan rasa serta tambah apa yg kurang. 

11 comments:

Liza said... [Reply]

salam tun...1st time kak Liza tgk resepi terung bakar ngan air asam ni...mmg best la..

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun, agaknya terung kat sarawak pesen lain sikit, tu yg jadi ijau tu. akk pun tak pernah buat terung bakar air asam ni, tapi masa dulu2 selalu tgk nenek bakar terung pas tu cicah budu sedap,mood tak elok lagi ke, kut ada apa2 ni heheh

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

salam Tun,kak ros pun tak pernah masak terung bakar..asyik2 ikan bakar.nak cuba la jugak.

Cheq Sue said... [Reply]

fuhhh...this is my feveret. aduiiii cheq sue suka sgt dengan terung bakar ni tun, kalau nak cicah budu, suka yang bakar lagi pada yang celur. nak kena cuba jugak ni

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah nie fav akak nie...sedapnya tgk... suka sgt makan terung kalau d bakar gini.. sedap sesgt.. biasanya mama akak yg masak... :)

nuwairani ismail said... [Reply]

iye kan...kenapalah kite lmbt tengok ni...teringinnya nak makan...tunggu balik kg la baru buat...

quinnie said... [Reply]

kita kan tun..kepantangan betul kalau nampak terung dgn bendi..sebabnya suka sgt..hehehhe..sedapnya..terbau2 je keharuman terung bakar itewww..kekkek

kak ijan said... [Reply]

Hai la Tun, tengok terungmu dah berapa kali kak ijan telan air liur ni. harus ku beli esok makan sama sambal buhlacan dalam peti ais tuh. Kena beli terung gemak sikit lah kang berebut dengan abg faiz lak. hehehe :)

Ida,Japan said... [Reply]

sedapnyyer tun...mkn ngan nasi panas ni sure bertambah2 la

anymz said... [Reply]

tuuuuun,rindunya akak kat tun.mana pergi ni?tenggelam timbul je ni?..ke cam mekyung dua org tu,,tun pun dah terjangkit lepas jumpa mak dak sepet hari tu ke?..hehe

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun.. Kak Naz suka terung bakar mkn cam ni.. Bestnyaaaa...
Akak tak boleh online selalu skrg ni Tun sbb line internet slow dek hujan yg kerap di sini..