wohoho~ funny looking fish.. org kedai tu ckp nama dia ayam laut, then we found out that it's also called ikan jebong.. sekilo 6inggit.. sekor dlm 5inggit (byk ikan kt sini sekor 5inggit)
ikan ni kulit tebal gler.. keras mcm ikan cencaru.. guna gunting baru lut n blh kerat..
sbb xtau nk masak ape, so kukus kn aje.. (me kukus ikan with serai+bawang putih+halia+limau nipis+garam).. kukusan kecik ngat, muat2 je ikan tu.. ekor dia ada kt bawah.. kene kerat 2 sbb xmuat sekor.. hehe)..
after a bite, u know why it's called 'ayam laut'.. isi dia pejal macam ayam.. n kurang bau hanyir ikan.. after google, baru tau org biasa bakar or wat kari ikan nih.. tp kalu wat kari kene buang kulit dia b4 masak. if not, dh masak nnti sisik penuh dlm kuah..
sbb xtau nk masak ape, so kukus kn aje.. (me kukus ikan with serai+bawang putih+halia+limau nipis+garam).. kukusan kecik ngat, muat2 je ikan tu.. ekor dia ada kt bawah.. kene kerat 2 sbb xmuat sekor.. hehe)..
after a bite, u know why it's called 'ayam laut'.. isi dia pejal macam ayam.. n kurang bau hanyir ikan.. after google, baru tau org biasa bakar or wat kari ikan nih.. tp kalu wat kari kene buang kulit dia b4 masak. if not, dh masak nnti sisik penuh dlm kuah..
4 comments:
wahhh cam sedap je ikan ni..bakar mst masyuk!
u mkn byk2, bile nk diet nyer?
ish ish ish (sambil geleng kpale..hahaha)
::nicah comey::
i masak nasik cukup2 je, spy xleh nk tambah.. huhu..
cukup2 u tu banyak kan?hahahaha
mak long timah(mak cicah)ckp bakar pun sdap ikan ni...lgi best msak asam pedas atau kari..
masa beli mita dia kopek kulit dan potong ikan..blik bsuh jer..
mok long jb
Post a Comment