Friday, April 15, 2011

Goreng Pisang Rangup

Assalamualaikum ^^

Dgn bangganyer online dr dlm umah =D hohoho~~~ tp selang sepuloh minit dia terdisconnect, kdg2 kelip2 lampu hijau kt broadband menandakn dia nazak.. huhu.. nk dpt line nih ada 1 spot je, atas katil tepi tinggap. kalau gerak sikit je, dah KO dah line nih.. apa apa je laa broadband oiii, asal dpt bukak sudah. penat gak tp nk menaip smp duk atas katil nih, dh la panas sbb kene ngadap matahari, kalu gi jauh2 sket terus dc.

nway, b4 dia dc, meh kita minum petang ngan pisang goreng rangup nih.. siyes sedap goreng pisang guna resepi nih. me angkut resepi crispy fried bread kak haSue, sbb kak sue kata aduanan dia blh wat goreng pisang/cempedak jugak ^^

walaupun ramai yg dh pernah try wat guna resepi nih, me nk letak jugak kt sini, manalah tau ada yg x penah wat lagi kan ^^.. yg x penah wat tu, sila2 laa buat, kompom x nyesal. hihi

Goreng Pisang Rangup

resepi asal: crispy fried bread fr haSue@myr

  • 5-6 bj pisang yg sesuai - belah 2
  • 2 cawan Tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 sm Marjerin
  • 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
  • Sedikit pewarna kuning

Cara-cara

  1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng)warnakan kuning dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
  3. Celupkan pisang td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)


wat sendiri blh goreng byk2, puas makan =) makan panas2 sambil minum teh O.. sedapnyer.. walaupun sini x hujan mcm byk tempat lain.. kene panas, esok nk kuar mengundi nih..eh, me bkn warganegeri sarawak, xleh gi ngundi.. nk gi nyebuk2 pun malas sbb kompom penuh org kt bandar esok.. agak2 kak dayang blk kg sbb nk mengundi kot..

ps: sepanjang me menaip nih dh 4 kali terdisconnect.. sabar..sabar.... jd kurang sabar sket bila nk pos komen kt dapur kwn2 dia problem loading page.. rasa mcm nk gigit je broadband nih.. huhu..

nway, gi BW sementara mende nih kuar lampu biru.. nnti dh hijau mmg surrender.. hihi..

14 comments:

NADYA ANWAR said... [Reply]

tgk goreng pisang tun ni kan.. dan dan tu jugak la terus akak rase nak pg beli pisang gak ptg ni hahah...

akak biasa buat crispy fried bread izah ni mmg sedap.. tapi x terpikir lak nak try kat pisang.. ni boleh cuba ni .. :D

Mas said... [Reply]

hujan2 ni klu makan goreng pisang memang best...
nak sepiring tun...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

pisang semua dah abis wat kek pisang...tukar boleh la yer....

nOOrsha said... [Reply]

tuunn..meroyan tgk grg pisang.. sedapnye klo dpt cicah sambal kicap, ade lak teh o..mmg layan abih..bak sepiring..hehe

Kak Rose said... [Reply]

sedapnya makan gp dengan melayan hujan lebat ni.... kak rose guna stramyx pun lembab mengalahkan siput vavi 2,3 hari ni... huh gerammmm betul!

Ezadlieza said... [Reply]

Salam Mek cun....hati2 dok Kat tepi tingkap tu..nanti Ada org ngorat nanti...siap buat bunyi botol ala2 p.ramlee lak nanti....hehehe
Sambil dok tepi tingkap...mkn goring pisang yer tun.

Kak Sam said... [Reply]

i likeee...

tun_telani said... [Reply]

kak nadya: resepi kak haSue.. hihi..tp mek jah ngan mek sue tuh dh mcm kembar pun ada gak kan.. senang tertukar.. hehe..

kak mas: ni x hujan pun habis sepinggan gak.. kui kui.. tun gi hantar ye =)

kak nazrah: yay!! nak! nak!!

tun_telani said... [Reply]

kak sha: haha.. tun meroyan tgk doyan.. pe kate tun nganto psg grg, pastu pinggan tu kak sha balas isi doyan ye..

kak rose: hahaha.. siput vavi ek?? tun cm siput sedut nih... hihi

kak lieza: oppss.. ha'ah, kene hati2 nih.. nnti pakcik2 jaga yg duk lalu dpn ni skodeng pulop... abih dok lappy nih berjeluah ngn goreng pisang.. hihi.

kak sam: me likke tooo... hihi

Nieza said... [Reply]

lama tak mkn goreng pisang ni teringin la pula...dh boleh bersiaran tu baguslah tun..maybe memula jer kot jadi gitu.

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Alaaaaa..... akak baru buat roti goreng rangup tu dua tiga hari lepas tp tak tayang lagi..... Tun dah tayang dulu....tak aci la cam ni...kena speed up nih. Anyway, resepi ni mmg diakui sedap dan rangup..

CT Delima said... [Reply]

A;salam tun..bila trpandangkan pisang grg ni, terus nak serbu warung yg berdekatan kat rumah. mana nak cari pisang masak petang2 ni. beli jerlah yg paning senang..hihi.

bole cuba resipi dar Hasue ni senang dan sedap nmpk nya tu :)

hana said... [Reply]

assalamaualaikum makcik tunnnn... saklam rinduuu.. kabare?? pisang goreng nih la mende yang wajib aku melantak sejurus memijak di bumi yg nyata.. erkkk sblm nih jd alien ker?? kekekeke.. sodap wehhhhh cicah sambal kicap! perghhh

Anonymous said... [Reply]

sedapnye goreng pisang.... sy pernah beberapa kali goreng pisang tp xpernah cube masukkan marjerin... mesti sedap kn! nak cubelah... tq cik tun_telani

wana7370