Tuesday, April 26, 2011

Telur dadar dgn Kentang



Assalamualaikum ^^

hahaha.. letak n3 lg b4 tutup lappy nih.. ni lauk mkn dgn gulai ikan kering td. olahan dr French Omelet, saje kasi nama melayu.. haha..

tun mmg suka mkn french omelet nih. sbb pencinta kentang, kn. kalau blh semua lauk pun nk taruk kentang goreng. time duk NZ dulu selalu mkn (kentang sgt teramat murah n lg byk dr nasi), biasa wat bekfes, tp ni mkn ngn nasi jugak laa jd side-dish. blh wat mcm2 version omelete nih, ni ikut apa yg ada kt dapur =)

French Omelete

  • 2 bj telur
  • 1 bj kentang
  • 1 bj bwg merah- dadu
  • 1 btg daun sup- kerat2
  • 1 sb susu sejat/ susu segar
  • garam

Cara2

  • kentang di potong dadu dan di rebus selama 5 minit.
  • panaskan sedikit minyak atau butter dlm non-stick pan. goreng kentang dan bawang merah sampai wangi (tun suka biar brown sikit kentang tu)
  • dlm mangkuk, pukul telur bersama susu sejat dan campurkan daun sup.
  • Curahkan telur ke atas kentang dan goreng mcm telur dadar biasa.

mkn dgn sos cili pun sedap =)

8 comments:

HaSue said... [Reply]

Tun..sama laa kite kuar menu french..hihih..
cam best jek tun..nih makanan diet gak ke?mcm leh abis banyak je nih..hehe

Nieza said... [Reply]

sedap ni..kalau ratah gitu pun sodap..:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

febert anak akak ni telur dadar... ada kentang lg dia suka..

tun_telani said... [Reply]

kak sue: lauk french akak meletop abih.. tiba2 tangan jd soley2.. haha

kak nieza: mmg tun suka meratah mkn ngan sos nih =)

kak madihaa: sama laa feberet ngan tun.. kentang best!

Anonymous said... [Reply]

nak tanya 1 sb susu sejat/ susu segar tu sukatan yg mcm mana ek? saya baru nak blaja2 masak ni heheheh thanx!

tun_telani said... [Reply]

Salam Anonymous, sorry lambat balas.. 1 sb tu maknanya 1 sudu besar =), so blh letak 1 sudu besar susu sejat atau susu sejar ^^

biasa sukatan guna:
sb = tbsp = tbs = sudu besar
sk = tsp = sudu kecil
c = cawan

Anis Khalisah said... [Reply]

Assalamualaikum? This recipe suitble tak untuk Hari Kantin? My class planning untuk jual omelette.

tun_telani said... [Reply]

waalaikummussalam :)
akak pun xsure la dik. blh di cuba, tp xjamin la, takut orang x biasa pula dgn menu ni.