Wednesday, April 13, 2011

Rendang Percik Ayam

Assalamualaikum ^^

ni menu tengahari semalam =) biasa laa, bila dh blur2 xde idea nk msk apa tuh, me menyelongkar semua resepi2 yg dh save.. rasanyer folder yg plg byk sekali dlm lappy ni, folder resepi kot.. hihi.. tp bagus save awal2 nih, sbb bila time2 intenet kritikal mcm skrg nih, mmg berguna. xyah nk stress2 sbb xleh nk google resepi. hihi..

duk selongkar2 tu, me pun jumpa laa resepi yg me x penah wat lg.. tgh2 x berapa nk rajin masak nih sbb my laling duk remind yg lg sebulan me kene ngadap dr n tunjuk progress thesis.. uh uh... kene rajin2 wat keje sekolah.., resepi yg campak2 camni mmg best.. hihi..

resepi asal dr dapur kak MaDiHaA aka Ratna (me still xtau ratna tu nama akak ke, panggilan ke.. tp kalau panggilan nk panggil kak madihaa ke, kak ratna??.. hihi....)

me cnp kat sini, ye... resepi asal refer sini

Bahan2

  • 1/2 ekor ayam ~ potong kecil spt nak buat rendang
  • 5 batang serai ~ hiris nipis2 - tun blend kan sekali ngan bwg
  • 5 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu kecil halba
  • 2 sudu kecil gula merah/gula perang
  • 1 keping asam gelugur yg kecil
  • 3 cawan santan atau secukupnya
  • garam & serbuk perasa secukupnya
  • minyak untuk menumis


Bahan2 Dikisar Halus

  • 2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Cara2 Memasak
1. Panaskan sedikit minyak lalu tumiskan bahan2 kisar serta serai hingga wangi.
2. Masukkan ayam, garam, gula merah, serbuk perasa & halba. Kacau sebentar agak2 ayam bertukar warna, masukkan santan & asam gelugur. Kacau sentiasa hingga kuah pekat & ayam masak. (tun wat berkuah sikit.. hihi)
3. Hidangkan panas2 dengan nasi putih atau pulut kuning.



me makan ngan hati dan pedal goreng... sedapp!! (organ dalaman xleh makan byk tau, x elok utk kesihatan, especially sbb tinggi kolestrol)



td baca kak ira tulis pasal org duk serbu Bank Rakyat.. semalam pun me gi serbu jugak. hihi... my laling ajak gi beli saham Bank Rakyat. me yg blur2 ni ikut je (mmg x penah nk ikut perkembangan semasa.. ). my laling ckp jarang2 Bank Rakyat nk jual share, n dividen bank rakyat lg tinggi dari ASB. tp blh beli 5oo inggit je laa.. pastu isi borang queue utk beli saham ikut amount yg kita nak bila next time bank jual lagi.. sapa2 yg dh ada akaun bank rakyat blh laa beli saham (utk simpanan jugak nih), kalau xde kene bukak akaun baru. me bukak akaun baru, just bawa salinan IC je. kak ira kata kt sana org berpusu2 pegi sampai kene tunggu 3-4 jam.. kt bintulu nih lengang je.. x ramai yg tau kot. me pegi x sampai 20 minit dh siap dapat kad ATM baru.. hihi..

pastu kan, alang2 dah ke bandar (bukan dekat ye, nk kene melalui hutan2 dan kilang2 balak lagi nih..), kiteorg pun singgah laa Tabung Haji.. wat pendaftaran haji. dah lama dah nak wat, cuma x berkesempatan. ye laa, nk gi sama2, so kene daftar sama2. ye ke? sesuka hati wat assumption, ntah2 blh daftar asing2.. kan b4 this my laling keje kat KL, n me duk USM nun jauh di KB.. jumpa pun kdg2 time wiken, nk gi Tabung Haji tutup lak time wiken.. (ehh, pesal terbuka sejarah last year nih?? ).. kembali pada daftar haji.. ce teka queue kiteorg utk gi haji bila.. ce teka.. ce teka... tadaaaa..... tahun 2038!! muahahaha~~~ kalu panjang umur blh laa gi ngan TH.. my laling ckp time tu nk jalan jauh2 pun x larat dah.. kui kui.. eh, abah me umur 51 cergas je lagi... nway, saper2 yg blm daftar haji, sila laa daftar cepat2, kalau x salah cuma perlukan simpanan dlm TH around seribu lebih je.. me x sure pulak kalau pergi ngan agent perlu daftar ngan TH or not.. kene laa kot... nway, IA, moga kita semua di murahkan rezeki dan diberi kesempatan utk menziarah rumahNya =)


14 comments:

nOOrsha said... [Reply]

cam bes la plak rendang percik ni..nak pekasan secubit..hehe.. tun, dulu mase x pernah mkn pekasam pun akak bayangkan pekasam tu disimpan dlm air n diperap berbulan2.. tp sebenarnye tak pun... malah care pembuatannye lg bersih dr buat ikan kering taw.. siyes, x perlu jemur pun... kite perap ngan garam n asam keping je dlm bekas bertutup..pastu bile ade air yg kuar dr ikan tu, ikan dibasuh sekali lalu ngan air paip... bekas tu pun same...pastu perap sampai matang.. xde rase haanyir pun tau,...hehe..

Mas said... [Reply]

tun..malam ni nak dinner rumah tun...
sedap2 la lauk2 tu....

izahdaut said... [Reply]

tu diaa..sedap lauk tuh..kirenya ni baru hidup noneymoon la ye setelah lma pjj.
bagus ler tu...daftar awal2..eh akak pun tak daftar lagi.ke klu dah ada tabung tu kire daftar ke..ayokk nk kna check ni

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Salam... biasa buat ayam percik di bakar dan letak kuah pekat2..nnt nak try yg mcm Tun buat ni lee..bekuah pulak tu...terliur negoknya...

Amrie said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
HaSue said... [Reply]

tun..(duk bersila jap..)
jauh yer dari bando..haha..geli hati bace org yg ketandusan internet nih..best laa akak dah ada geng ngomplen line tenet yg lemau manjang nih..huhu..

sama laa kite x mengikuti pkmbangan semasa..helikopter terhempas kat sibu aritu pun akak x tahu menahu..haha..

wahhhh..2038?tu ikut giliran camner?sape daftar dulu yer?kalo kitorg yg br nk mdaftar nih mau kena 2040 kot..kena daftar nih..x pun kumpul duit beli jet peribadi jek..huhuuu..

citer,citer jugak....rendangnya mana nih?akak siap bawak pulut sendiri nak cicah?takde lebih..akak genggam jer dr umah td,x bwk dlm bekas pun..akaka

Nieza said... [Reply]

sedapnya rendang tun ni...bau wangi sampai ke dapur akak dah ni..hehe

Ezadlieza said... [Reply]

Tun...akak pun sama ler kekadang cam blur jer nak masak apa...bila dah blur buat jer nasi goreng cili api...amikkk koooo....

psssttt tun 3 tahun tu tak lama..hehehe bila dah pasang tak pakai pun streamixnya..akak pakai berukband jer..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

ha..kita pun ari Isnin baru je gi Tabung Haji..dia kata 2038...alamatnya masa tu dah nak masuk 70 tahun..larat ker..kalau ada rezeki ambil pakej jer...
Bank Rakyat pun akak pegi gak..Q 4 jam baru dapat beli RM500 sikit2 pun tak per la...

Suzi said... [Reply]

salam tun, wah sedap tu rendang percik ayam. akak pun suka makan organ dalaman terutama pedal....paru lembu pun suka...huhuhu.

blm dafar tabung haji lg ni...alahai tahun bilalah dpt pergi.

tun_telani said... [Reply]

kak noorsha: hihi.. aritu ada baca dh n3 akak wat perkasam tu. mmg tun terkagum nengok.. hihi..

kak mas: kas mas!! tun duk nunggu lama kak mas dtg dinner. sesat ek? hihi..

kak izah: hihihi.. hanimun tiap2 ari nih. kui kui.. kene daftar kt kaunter laa. bawak buku bank or IC.

tun_telani said... [Reply]

kak sheila: tu laa.. ni mmg senang sgt!.. tun suka mkn kuah byk2. hihi

kak sue: hahaha... ape laa akak nih. weeii, mane aci bawak pulut segenggam.. sabo je laa. x daftar lagi? baik beli je laa jet peribadi tuh, sah dh beratur smp tahun 2040 nih..

kak nieza: huh, bau rendang dh campur ngan bau ikan keli masak lemak tuh..

tun_telani said... [Reply]

kak lieza: pas 3 tahun xdpt lg tepon nih, tun suruh husband tun apply tukar semenanjung.. hihi

kak nazrah: huh.. sama laa queue kiter.. hihi... iA ada rezeki mmg ikut pakej. x larat nk saie bila dh dekat2 pencen. hihi

kak suze: aduh,sedapnyer paru lembu goreng rangup2.. sebulan sekali blh la jamah. nnti kolestrol naik cm roket. hihi..haaa, daftar cepat2. nnti kn dh pencen br smp masa queue tuh. hihi

tun_telani said... [Reply]

KAK SUZI... tun x leh access akak nyer profile. kalau akak ada blog, nnti tinggal link kat shoubox, ye =)