Wednesday, April 20, 2011

Kari Ikan Jebong

Assalamualaikum ^^

Semalam x online sbb seharian x dpt tenet. tensen betul, dh laa dr msg suruh email scanned passport, dr tghari try buka email x berjaya.. last2 give-up... huhu.. alhamdulillah hari ni ok pulak tenet nih.

Hari ni nk tayang ikan jebong or nama lain dia ikan ayam laut. mybe sbb isi dia pejal x mcm ikan biasa... ala-ala isi ayam gitu.. me duk sarawak ni baru jumpa ikan nih. 1st masa kt miri aritu, jakun laa jugak.. muahaha.. padahal abah me kata ade je kt ganu tuhh.. last time sbb x pandai lagi, beli sekor2, bila balik baru terketar2 tangan nk menyiang ikan nih.. kulit dia keras jidan! duna gerudi baru lut agaknyer.. huhu.. ikan ni kalau beli yg ada kulit baik bakar. kalau nk masak gulai ni, suruh pakcik yg jual tu buang kulit siap2. eh eh.. ada yg x kenal ek rupa ikan nih..ni laa rupanyer. gmbo hp zaman duk miri aritu..


mak long me yg duk johor nuh duk ckp ikan nih sedap masak kari.. so, bila jumpa ikan time gi pasar aritu me suruh dia siang siap2, balik terus masak wat kari..

Bahan2:

3 ekor ikan jebong saiz sederhana - buang kulit dan kerat2
1 biji bawang besar- mayang
2 ulas bawang putih- ketuk
i inch halia- ketuk
1/2 sk halba
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
2 sb rempah kari ikan- bancuh dgn sedikit air
2 tangkai daun kari- xde stok
Santan
Kentang- belah 8
Bendi- xde stok
Tomato- belah 4
Air asam jawa
Garam


Cara2:

Basuh ikan dgn air asam jawa dab bersihakn
Tumis bawang besar, bawang putih, halia, halba, jintan manis, dan jintan putih sampai wangi.
Masukkan serbuk kari yg dh dibancuh dgn air dan tumis sampai pecah minyak.
Masukkan air dan kentang dan masak seketika.
Masukkan santan, ikan, dan air asam jawa. api jgn terlalu besar, ye.
Agak2 ikan dh masak, perasakan garam dan masukkan bendi dan tomato.
Siap.

masak kuah byk2, blh simpan wat bekfes cicah ngn lempeng..nyum!!
Justify Full
ok laa.. me tgh duk rajin menaip thesis nih.. online n BW kejap2 je =)


12 comments:

Mas said... [Reply]

tak pernah dengar lagi ikan jebong ni...
sedappnya tengok ikan tu dikarikan....
meh semangkuk...

cikmanggis said... [Reply]

oo camni rupanya ikan jebong.eh tun..tau tak orang kelantan panggil hantu tu Jebong atau bokbong hehe

tun_telani said... [Reply]

kak mas: ye ke.. kene gi usha2 kt pasar ni. jarang2 je ada ikan nih. kt sini pun seminggu sekali pun jarang jumpa.

kak cm: hahahha... ye ke?? kesian pulak kt ikan nih nama dia hantu. hihi

izahdaut said... [Reply]

sama la, akak pun serender.tak pernah jumpa tak pernah nampak..tak pernah rasa.. kena la jugak tengok2 ikan pas ni

Kak Sam said... [Reply]

Sian kat tun...
Akak kat umah tenet ok tapi akak pula yang ko..

HaSue said... [Reply]

tensen jek bw x nampak gambo nih..nak tengok rupa paras ikan jebong pun melepas..nanti nk refresh lg..ngomen dulu..hehe..

tenet tun dah ok ye?bestnya..akak gini jela spjg masa..mmg cap kuye2 tp ada masanya gak kuye2 tu pakai turbo..cuma jrg2 la..huhu..
ikan tu sedap ye tun?cuba bak sikit,akak nak merasa..tak,tak..x yah banyak..setengah ekor udah ler

Sofea said... [Reply]

Tun..akak tau ikan ni..kat sini panggil ikan lembu..kulit dia keras,ikan ni best kalau buat sup, rasa mcm daging pun ye jugak..

Nieza said... [Reply]

akak pun tak pernah mkn dan jumpa ikan ni tun special yer...mcm mana la rasanya tu.

tun_telani said... [Reply]

kak izah: wahh.. ramai rupanye xtau ikan nih.. nnti usha2 kt pasar ye.. supermarket xde kot. hihi

kak sam: x sihat lagi? mkn ubat ye akak. get well soon ^^

kak sue: okey mende nyer.. suka suki dia je nih nk ada line ke xnak.. time urgent2 tu biasanyer dia kelip2 hijau laa (xde line laa tuh). ikan ni pejal. tun lg suka ikan cencaru.hihi.. tp my laling ni laju je mkn ikan jebonh nih.

tun_telani said... [Reply]

kak pia: ikan lembu??????????? hahaha.. lawak je. sian pulak kt ikan nih. sedap wat sup ek.. nnti tun try. akak letak resepi dia dulu. hihi..

kak nieza: rasa pejal2. husban tun kata mcm isi ayam sket. tp ni br kak pia ckp mcm daging. hehe.. kene rasa sendiri laa akak.. ntah2 ada kt findland nuh. kulit dia tebal, sure tahan sejuk. hihi

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,

Ikan ni dipanggil ikan ayam2..dulu ayah kak nur selalu bakar aje...sedap,tak pernah pulak buat masak lauk...arwah nenek kak nur pulak suka buat masak kari...sedap...daging dia kalau dh sejuk kenyal2 sikit...kak nur pulak tak pernah beli...huhuhu.

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

hisshh.. rindunya nak makan ikang jebong ni........ isi ikan jebong memang sedapp!!!