Assalamualaikum ^^
arini lambat bukak lappy.. seharian mood merudum, xtau hujung pangkal. dr pagi duk tenung2 text speech utk conference nnti, xdtg2 idea. pastu tgk slide pun xtau nk tulis ape.. haish.. skrg dh nk abih bln 4 pun.. bln 6 nk hntr notis thesis, tp progress sgt and teramat sgt slow.. uuu uuuu.. time2 mcm ni rasa sgt stress.. nway, sbb xde mood, ptg td ajak my laling kuar jln2.. dpt gi kedai bakeri beli tepung roti ngan acuan roti baru rasa happy sket.. pastu jln2 kt pandai. dh x stress.. hihihi.. ni sindrom mengada nk manja2 namanyer, btol x?
dinner mkn kt luar.. dkt ngn pantai td.. ni lauk lunch. my laling blk lunch td br duk kerat2 bawang..huhu.. lauk kg campak. lama x makan ikan kering nih..
Gulai Ikan Kering
- 3 keping ikan kering yg sesuai
- 3 bj bwg merah*
- 1 ulas bwg putih*
- 1 cm lengkuas*
- 1 sk kunyit
- 1 sb cili giling
- 1 asam keping
- Santan
- Timun btg- potong panjang2
- Cili merah- jika suka, nk kasi cantik je actually
Cara2:
- Blend bahan bertanda *
- Masukkan bahan blend dlm periuk bersama santan dan asam keping. Masak hingga santan mendidih.
- Masukkan ikan kering dan masak sampai ikan kering agak lembut.
- Masukkan timun dan cili. Masak sebentar (ikut suka timun lembut mana, me suka timun tu lembik sikit).
- Perasakan garam.
9 comments:
tun............
aduhai.. meleleq air liurku ini..
kalau tambah nanas... 2 pinggan kak ayu boleh tambah lauk tau..
wahh sedapnya lauk tun ni...sedap mkn nasi panas2 ni...maunya bertambah nasi ni..hehe
kak ayu: fuh.. lap! lap!! nnti org nmpk air liuq duk meleleh tuu.. lari customer.. hahahaha.. sedap ek tambah nenas, tun xmkn nanas sbb nk jg rahim.. haha.. petua mana yg tun baca pun xtau, ntah2 ajaran sesat. hihi..
kak nieza: mmg bertambah pun. sekali sekala pekena ikan masin mmg sedap ^^
salam; wahhh lauk ni mmg sdp dibuat mkn lauk tegahari..nak pulak ada ulam2 dan sambal belacan pehhh terangkat...hehheh
Nak sambal buhlacan satu.... nasi 2 pinggan okeh. hehehe... :)
Psst, good luck! :)
kak sheila: nk angkat dh x terangkat nih sbb berat mkn byk ngat.. haha..
kak ijan: thank you~~~~ will be needing it.. huhu
yeah.. best nih.. ada sambal belacan sikit.. laju je makan.. :)
Salam tghari Tun..
Waduh2 sedap lauk lemak kena plak ngan sambal belacan..fuyoo!!
Jus halia tuh adalah perahan dari halia yg dh dikisar atau ditumbuk.. kalau tak nak ltk jer halia yg ditumbuk senang cerita & lagi terasa :P try lah Tun :)
kita pun belajar mak kat sini...petang ni nak try gulai ikan masin ni nampak sedap jer...
Compare Toujours Price With Others Baby Diapers Brand in Market
Post a Comment