Monday, April 11, 2011

Sosej Paratha Puff

rupa x berapa nk cantik sbb xde cheese yg mencair


Assalamuaikum ^^

sunyi btol rasanyer duk kt sini tanpa unlimited access to internet.. sob sob.. =( nk gelak sorang2 baca n3 semua org pun xleh.. masuk 3 hari x buka tenet, buleh meroyan nih.. nasib baik mlm ni my laling nk gi opis, so cepat2 bungkus lappy masuk beg n dgn muke x malunyer ikut gi opis main tenet.. hehe..

nak tayang paratha puff yg we wat 2-3 hari lepas. me x jumpa lg puff pastry kat sini, n pernah tgk kat myresepi guna roti canai segera utk ganti puff pastry (refer sini), tp me lebih suka kan paratha.

last time terliur tgk kak nieza nyer sosej blossom bun, tp me malas nk menguli dough. x confident pun ada gak. hehe.. tp td dh kuar beli high protein flour. moga2 dgn terbelinyer tepung roti nih, virus R akan menggantikan virus M. hihi.. owh, lupa lak, nk tgk bun kak nieza dh cun melecun blh refer sini. me tiru rupa dia.

roti paratha jenama Kawan, mmg sgt sedap!

Bahan2 (4 biji):

  • 2 keping roti paratha (kerat 2)
  • 4 biji sosej- rebus dan tos
  • Serbuk or dry origano
  • sos cili
  • mayonis
Cara2:
  • Ikut steps spt dalam gambar dibawah (x reti nk explain... hihi)
  • bila dh jd bentuk bunga tu, paipkan sos cili dan mayonis, pastu taburkan origano dan cheese (me guna slice cheese, sbb tu kurang cantik).
  • Bakar pada suhu 170-180 degree C selama lebih kurang 15-20minit.
  • Siap!

fuhh... leganya blh menaip resepi kat sini.. since last week x berkesempatan.. (btol laa kata kak ira, bahaya tul addict kt intenet nih.. to me rasa me lg addict kt blog ni n baca blog2 semua yg me memfolo.. huhuhu)

owh, yesterday me duk menyibuk2 kt majlis penyerahan projek kat sini. ekceli a friend minta tolong utk jd tukang duk sengih2 atas pentas pegang dulang.. biasalaa, dh nama org ayu lagi cantik kan, tu laa keje yg sesuai.. muahaha~~~ ;p (kalau ikut my laling dia suruh me duk diam2 xyah wat keje.. kui kui..) nway, sbb me biasa nyer aktif dgn program2, so dgn berbahagianyer setuju, lagipun kesian jugak sbb kt sini x cukup kakitangan. biasa laa, tempat baru. sapa2 yg nk mintak kerja blh laa hntr resume.. sesuka hati je, ntah dh bukak blom application.. me xleh nk apply sbb under scholarship lagi..


ok, nway, nk citer jugak pasal program nih. xkira laa org nk tau ke tak.. kui kui... hari sabtu kwn me ni suruh la dtg rehearsal pagi2. tp me gi tgk2 ape pun x siap, duk kelam-kabut je.. yg plg x tahan, microphone pun blh hilang... huhu.. nk kesian ada, bk tergelak pun ada gak.. and sbb me ni biasanyer busy-body, last2 me terjebak dgn pelbagai mende yg x sepatutnyer. dr stapler2 brochure sampai laa ke meng-iron bendera negeri2 di malaysia (biasa laa, bangunan kerajaan kene laa ada bendera 14 negeri +wilayah dlm dewan). kontractor ni gantung bendera straight from plastik! nnti dato' KSM dtg tgk bendera kedut2.. ish ish.. ends up duduk kt dewan samp tgh2 malam. huhu..

hari majlis lg kelam-kabut, me yg patutnyer duk pegang dulang smb sengih2 atas dewan ends up dgn meng-usher tetamu... bayangkan me with my 2 1/2 inch heels ke hulu ke hilir mengusher tetamu (some of them got lost searching for the hall ..hehehe..).

nway, glad it was over. me rasa mesti ada pegawai2 ni yg duk pikir, apa laa budak ni wat kat sini. muahaha.. my laling said, 'lain kali x payah duk tolong2 eventho org asked for a favor' (sbb lepas tu mesti me collapse.. combination of low bp + minor thalessemic makes me feel fatigue easier)..



Okies, walaupun best dpt menaip panjang2, tp nk gi BW duluuuu....



7 comments:

Nieza said... [Reply]

Tun, guna paratha pun cun juga tu...cantikla akak wat lagi teruk..haha sure sedap kan crispy gitu..
p/s: nanti singgah umah ambil poskad yer ..tq:)

Citarasa Rinduan said... [Reply]

selamat malam tun..
bila kamu dapat update blog..saat inilah kak rasa senang..
dapat baca tentang diri kamu dan persekitaran kamu

tak apa, kawasan kamu mmg agak ke dalam..tu yang sukar nak update blog....

tetang program tu, siap hilang mickropone..memang kak ayu pun jadi hairan terus gelak2..hahaha


PS; tun....cik mat pun pakai jenama kawan.......lembut kan?

Kak Sam said... [Reply]

Assalamualaikum...
Huyooo dasatnya.

tun_telani said... [Reply]

kak nieza: sedap! hahaha.. cantik ape nyer kak. xnmpk rupa dh tu.. kui kui.. dah gi angkut poskad.. tq ^^

kak ayu: hehe.. tu laa.. kelam-kabut je persiapan. tp Alhamdulillah, majlis ok. CMG pakai puff pastry kak, sini xde.. tu yg tun guna roti paratha.. hehe

kak sam: waalaikummussalam.. ape yg dasat tu kak.. hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun..
patutla lama senyap.. no internet ghupernya.. mmg betul.. kalau takde tenet boleh meroyan especially tak boleh buka blog.. hehe..

cian kat awak ye tun.. jd volunteer begitu teruk sekali.. mujur tak pengsan kat situ.. betul ler kata cik abg tu.. lenkali jgnlah nyusahkan diri sampai gitu sekali.. kalau sakit tun jugak yg susah.. sedangkan org yg sepatutnya bertanggung jwp.. syok2 bergossip & rehat2 a.k.a makan2.. tp pe2 hal pun.. sikap bantu membantu tu mmg bagus di amalkan.. cuma jgn sampai memudaratkan diri ye.. take care..
p/s: cun roti phrata tu buat gitu.. ;-)

Wanieyra said... [Reply]

mesti sedop bila letak cheese kan? ira pun dah lama tak buat...

tun_telani said... [Reply]

kak madihaa: hehe.. tu laa, hampir2 meroyan nih, nasib baik gak dpt line sikit2..

kak ira: memang sedap. kalu ada mozarella yg cair2 tu lagi sedap..