Saturday, April 30, 2011

Prata Telur Gulung


Assalamualaikum ^^

n3 tergesa2 sb dh nk kuar jln2.. pg tadi xtau nk msk apa utk bekfes, buka tenet, nmpk cik mat gebu masak nih.. terus masuk dapur wat.. hihi.. tq ye CMG.

cnp straight dr dapur CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping instant prata jenama "KAWAN"
2 biji telur
1 biji bawang besar, didadu (mat guna bawang holland)
1/2 biji cili merah
1 camca besar susu/mayonnaise -me guna mayonnaise
Sos kegemaran untuk dicicah- me makan ngn bake beans

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh telur tadi bersama bawang, cili merah dan mayonnaise dan kacau hingga sebati. Ketepikan.
  2. Panaskan non-stick pan dan sapu dengan sedikit minyak, masak roti prata tadi dengan api sederhana hingga kuning keemasan, angkat dan masak satu lagi. Kemudian, sapu sedikit minyak dan tuang 1/2 bancuhan telur. Biar sedikit kental. Kemudian letakkan roti prata tadi atasnya dan tekan sedikit biar melekat. Masak dengan api kecil.
  3. Keluarkan dan gulung semasa prata masih suam. Buat kaedah sama untuk selebihnya. Potong dan hidangkan bersama cili sos atau dalca...

mkn dgn bake beans.. sedap gak

yg ni letak chili tuna


11 comments:

Nieza said... [Reply]

wahh sedapnya Tun..baru jer semlm nampak kat dapur CMG...cepat dah sampai sini..hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

ye la bfast yg pantas dan sedap...

nOOrsha said... [Reply]

sedap ni.. akak da wat aritu.. tp x sempat nak amik pic.. laju jer bapak budak n budak makan..ekekeke

Mas said... [Reply]

tun.....untuk dinner pun ok gak ni...
sedapnya tengok..

tun_telani said... [Reply]

kak nieza: pg td tun tgk, pas tgk terus wat.haha

kak nazrah: betol2.. sesuai utk time2 bgn lambat. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak sha: haha.. mmg lajuuu sgt habisnyer nih.

kak mas: dinner xleh..xcukup heavy. hihi.. kalau wat dinner, kene ada kuah kari, baru best.

HaSue said... [Reply]

tun..ni sarapan ala2 tekak omputih laa ni ek..esok siapkan akak sepinggan yer..heh :D

td jenjalan gi mana tun?akak ada singgah kat bintulu td..tp kat area medan jer..adik beradik akak pun gi bintulu td..semua pakat bertolak sama2 dr bintulu.
pastu ckp kat hb akak ada sorg blogger asal smenanjung duk bintulu..hb tanya area mana..pastu akak lupa nama tun sebut aritu..haha

tun_telani said... [Reply]

kak sue: sekali sekala blh laa, wat selalu x lalu gak nk telan. baik makan cekodok. haha..
td satu bintulu pusing. haha.. dr parkcity ke medan, ke pantai, ke library. hihi.. haa.. nk balik kekgi blh laa menyinggah.. lalu dpn ni kn.. dlm 2km nk smp simpang epot bintulu, after chalet mardhiah.

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
cantik gulungan phrata Tun, berselera akak tengok

Naz said... [Reply]

Assallamualaikum Tun,
Kak naz datang hulur pinggan..eh..eh..silap.. Hulur salam persahabatan.. Akak 4llow dan link blog Tun ke blog akak eh.. Salam ukhwah dari akak..Tp ni ada gak nak hulur pinggan kosong kot-kot boleh dapat prata telur gulun tu barang seketul dua..heheeee...

tun_telani said... [Reply]

kak wattie: cantik ek? tq.. hihi

kak naz: waalaikummussalam kak naz =) hulur pinggan pun xdpt nk nulun, dh 2 hari hbd nih. haha... salam kenal gak ^^