Tuesday, April 12, 2011

Roasted Chicken with Potato


Assalamualaikum ^^

arini nak share resepi yg sgt senang tapi sedap. ni resepi from buku resepi yg my laling hadiahkan =) The Complete Recipe of Main Course. punye laa lama me duk tenung2 dan dh khatam baca 7-8 kali baru nk wat.. hihi.. paham2 laa buku mat saleh ni, mmg best tgk gambar, tp kdg2 nk cari semua bahan2 yg diperlukan tu sedikit sukar (kdg2 ada je kt supermarket tu, tp mak aii.. mahalnyer.. huhu...)..

ekceli ni dh wat 2-3 hari lepas.. n3 tertunggak lagi. owh, daku mengharapkan streamyx dipasang di rumah. tp, line tepon pun xde agi agaknyer.. yg paling best is tempat ni kan asalnyer hutan belantara (skrg pn hutan keliling ni).. pastu staf pentadbiran kt ofis blm gi register betul2 alamat kt pos office, so skrg surat menyurat biasa semua x sampai sini... dasat x? hehe.. wiken aritu org kementerian dtg, ckp surat2 yg dihantar semua kene return ke putrajaya. sadis sungguh.. hopefully x lama lg ok.

ok laa, back to the resepi. ekceli xde pun potato dlm resepi nih, tp resepi ikan kt sebelah resepi ayam bakar ni ada letak potato. mcm best je, so me pun amik cara wat potato tu masukkan sekali ngan ayam. hihi.. nmpk sgt hantu potato..

Bahan2:

  • 1/2 ekor ayam (blh dibiarkan separuh or potong..lg cantik x potong, tp xde stok)
  • 1/2 bj limau nipis- amik jus
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 sb paprika - me guna serbuk cili
  • 1/2 sb origano
  • 1/2 sb lada hitam- me guna serbuk lada hitam AJIOSHO
  • 1 sb minyak masak
  • 1 sk garam

Cara2:
  • Lumurkan ayam dgn semua bahan dan perah sekurang-kurangnya 1/2 jam
  • Bakar pada suhu 200 dgree C selama lbh kurang 45 minit. Balikkan ayam sekali-sekala ketika membakar. Bakar bersama kentang (lihat bawah)
  • Utk check samaada dh masak atau tak, cucuk di bahagian plg tebal, kalau jus yg keluar tu clear maknanya dh masak (me suka masak lama sket, biar garing2 sket kt luar ^^ )

kentang ni garing di luar, lembut di dalam.. sedap!

Potato

  • 4 bj kentang potong wedges
  • 1 sb minyak masak
  • 1 sk garam

  • rebus kentang separa masak, lbh kurang 5 minit.
  • lumurkan dgn garam dan minyak.
  • bakar bersama ayam.


sbb nk kasi byk sket khasiat, 10 minits b4 angkat, me tambah carrot.


12 comments:

nOOrsha said... [Reply]

sedap sedap!~
akak pun suke roasted ciken..
potato pun suke gak..
carrot pun sukeee..ahaha..
nak sket sepinggan..
ayam nak tang peha je k.. eekeke

Ezadlieza said... [Reply]

Tun.....bersiaran kat opis laling lg ke nih? aduhai cian tun...takpelah tun nanti lelama ada ler line tepon tu...akak dulu pun camtu...tiang tepon kat kaw perumahan ni pun takder...dah dok 3 tahun baru pasang tun...oh ya...tun sihat ker? sedap tul nampak menu..mkn dgn sos perghhh..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

ini sihat ni..tak der pakai minyak..roasted jer...macam kenny roger punya plak....

kaksu said... [Reply]

Salam perkenalan tun... tadi akak goreng ayam, tgok ayam panggang ni terus rasa teringin pulak...ni lagi sedap dan sihat kan...

Mas said... [Reply]

sedappnya...
nak satu set tun...
dah pegang garfu ngan pisau ni...he..he..

Kak Sam said... [Reply]

Assalamualaikum...
Tun nak tanya ni. jangan marah erk. Berapa mulut ada kat umah erk? hehehehe

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,

Sedap roasted chicken...kalau akak mkn 1 tak cukup punya...sedap meratah.

Wanieyra said... [Reply]

kalau tun cakap sedap...kena try ni.

tun_telani said... [Reply]

kak noorsha: haha.. semua pun suke ek? dh habis aa kak, sbb sme yg akak suka tu, tun pun suka. laju je masuk mulut. kui kui..

kak lieza: huhhh??? 3 thn baru pasang???? tidakkkk!!!!!!!!!!!!!!

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: ha'ah.. sedap dan sihat. mmh bonus laa... xde la rasa bersalah bila mkn byk.. hihi

kak su: salam kenal ^^ dh gi usha ayam goreng kepci kt umah akak. sedap je nmpk

tun_telani said... [Reply]

kak mas: alamak! gomen! gomen! sedap ngat makan smp x nmpk kak mas duk tgh pegang sudu ngan garfu tuh.. huhu

kak sam: haha.. 2 org jerk.. msk mcm mkn 4-5 org ek? ;p

kak nur: yeahh.. ada geng nk meratah ayam =)

kak ira: haaa, nk ckp sekali lagi.. SEDAPP.. hihi

Reen Tart Nenas said... [Reply]

tingin nak cuba. menyelerakan sungguh.