Monday, April 18, 2011

Ikan Bakar cicah Air Asam


Assalamualaikum ^^

arini lambat letak n3 sbb merajinkan diri mengadap thesis.. (me is a gud girl.. weee~~~ ). berenti utk masak lunch je tadi.. bagusnyer sayaaa~~~ hihihi... semoga tiap2 hari pun saya rajin macam ni, n lebih rajin lagi baik.. insyaAllah, amiinn..

masak simple2 je arini. semalam pergi pasar beli ikan yg fresh.. pagi tu baru je tangkap.. my laling bila dpt ikan fresh nih, mmg suka bakar je. sbb xde pokok pisang kt kawasan nih.. semua pokok kayu balak je blkg nih, so xleh nk bakar atas daun pisang. masuk oven atas dulang je..

air asam double thumbs up! mmg sedap sampai menjilat mangkuk. siyes! hehe... resepi from myr.. thanks to yummiez for the recipe. it's really yummy.. buleh tgk resepi asal kt sini, ye.


Air Asam
  • Bahan tumbuk:
  • 2 - 3 biji cili merah
  • 3/4 biji bawang merah
  • 2 sudu teh belacan- me bakar

  • Bahan hiris:
  • 1 biji bawang merah
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji tomato

  • air asam jawa secukupnya
  • garam secukup rasa
  • jus limau
  • garam, gula sikit - me tambah

Cara-cara

  1. Tumbuk semua bahan tumbuk sehingga sebati (cili merah tak perlu halus sgt). Buat macam sambal belacan. Setelah siap, pindahkan ke dalam sebiji mangkuk. (me layukan semua bhn dalam kuali dulu)
  2. Masukkan garam secukup nya. Tak perlu byk sgt kerana belacan dah masin.
  3. Hiriskan semua bahan hiris.
  4. Masukkan air asam jawa ke dalam sambal yg ditumbuk tadi, agak2 jgn terlalu masam.
  5. Akhir sekali, masukkan semua bahan hiris ke dalam air asam. Tambahkan perahan limau secukupnya.

Ikan Bakar

  • Ikan- apa2 jenis yg sesuai, bersihkan dgn air asam jawa
  • Sedikit perahan limau nipis
  • Garam

Cara2
  • Gaul ikan dgn jus limau nipis dan garam
  • Bakar pada suhu 180 degree, selama 30 min. api atas bawah, so xyah balik2an.

mmg me mkn x berenti, tiba2 dh hbs sepinggan.. hahaha... tp me mmg xkn tambah nasi, sbb makin sihat dh nih.. hehe.. makan dgn sayur petola masak air.. perghhh.. ni duk gatal2 idung ngan ingus2 penangan belacan.. tp puas hati mkn dgn sedapnyer.. huhu

ni menu org kampung.. sedap laa pulak.. hihi

tgh2 tenet yg nazak, tiba2 me rasa mcm my lappy dh semakin nazak.. abah belikan lappy ni masa me final year (coz my old one keep switching off by itself, n i need to write a thesis for my honours year).. that was few years back.. now this one selalu 'hang'.. uwaaaa.... brp jangka hayat lappy year? xkn 4 thn dh nk rosak kot.. owh, mybe sbb lama x gi service.. mane nk cari kedai servis komputer kt bintulu nih..

moga2 lappy ku sihat walafiat smp siap tulis thesis master nih.. aminnn..



4 comments:

Mas said... [Reply]

sedapnya air asam tu....
nakkkk...

Sheila Shafeareen said... [Reply]

As'salam tun betul tu pekena lauk kg sdp...nak pulak dpt mkn beramai-ramai pasti betambah nasi..lupakan seketika diet...
teliur pulak mlm ni negok lauk macam tu heheheh

Wattie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,
Aduyaaiiiii... sedapnya air asam tu. Anak sulung akak suka sgt ikan bakar ngan air asam. Akak pun suka jugak. Masakan yg simple mcm ni mmg selalunya menyelerakan, pekena pula ngan ikan freshhhhhh, fuhhhh

Nieza said... [Reply]

uishhhh sedap ni...akak suka ikan bakar cicah ayaq asam...hehe