Friday, April 1, 2011

Eggless Chocolate Cake.. and bye bye~~~

packing utk jiran-tetangga =)


Assalamualaikum ^^

wahhhh... semalam x smpat nk BW semua dapur.. windu nk gelak2 baca cerita di dapur semua org.. ni last entry b4 bertolak ke Bintulu (sempat lagi..).. umah dh kosong dah, tp lappy dan broadband mesti la yg plg last di pack.. kui kui.. my laling duk tgh punggah brg masuk lori dgn pekerja2 lori tu (alhamdulillah ada 2 org workers dtg angkut brg). ingat nk angkut2 gak, tp dh semua lelaki, rasa mcm tak appropriate lak me duk nyebok kat situ (n sah2 laa me angkat kotak yg plg ringan.. dh aim kotak isi bantal.. muahahaha ;p ).

nway, semalam dlm duk sibuk2 mengemas, sempat laa baking kek nk kasi kat akak2 yg me sayang kt sini (sbb x sempat nk baking byk2, me 'terpaksa' bg kat akak2 yg me rapat je.. huhu.. mintak maap jiran-tetangga ku yg susah beno nk senyum bila me tegur.. kalau ada byk masa mmg plan nk baking utk semua orang.. tp ye laa, barang2 dapur pun dh x banyak, kn..)..

resepi ni me dah pernah wat b4 this. nk tgk versi chomey2 dan ada deco2, kat sini ye =) ni resepi yg paling senang dan bahan plg sikit yg perlu diguna. tp kek jd sgt moist ^^


Bahan2 utk 1 loyang kecik:

Bahan A
  • 1 cawan / 120 gram tepung gandum
  • 1 cawan / 180gram gula halus
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
Bahan B
  • 1/3 cawan / 80ml minyak sayuran atau minyak masak
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu kecil vanilla
  • 1 cawan air sejuk (kali ni me letak 1/2 susu sejat, 1/2 air)

Cara2:

  • Ayak Bahan A, dan masukkan dalam mixing bowl. Gaul sebati.
  • Campurkan bahan B, dan masukkan dalam bahan A. Gaul sebati
  • Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
  • Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga tester bersih bila dicucuk keluar dari kek <-- oven me amik masa sampai 40 minit baru masak betul
  • Boleh dihias dengan topping pilihan =)

tengok laa dlm dia, moist je..

Ada umah yg me kasi Kek Batik jugak.. habiskan stok2 yg dlm peti sejuk.. kalau tak nnti butter tu sah2 perlu buang (tu pun ada sikit jd masuk plastik sampah).


packing2 semua brg, oven still jalan.. kui kui... tu duk bakar chips spy x mmbazir (peti sejuk dh masuk kotak)

barang2 kaca bungkus tebal2 dlm kertas ye, spy kaki tak tercedera terpijak kaca mcm seseorg itu.. hihi..

yang ni siap utk diangkut dlm lori

okay.. my laling dh 'sound' sbb me tak mengemas.. hihi..... ada sikit lg barang2 nk kene kemas..

next time me bukak, iA dah kat Bintulu (doakan ada internet... huhu)

bye bye~~

9 comments:

izahdaut said... [Reply]

wahh makcik tun dah nak heret beg akademi fantasia dah..sob sob..sambil pegang tisu..bukan lap airmata , lap air liur leleh tengok kek..huhu... slamat berpindah ye tun

Ezadlieza said... [Reply]

Selamat Berpindah Tun...bak kata izahhh dah heret beg AF yer...semoga semuanya berjalan dgn lancar yer tun..take care..kenal jiran baru lg ler nampak gayanya yer...harap2 kat situ ada line yer tun...we will miss uuuuuuu...muahhhh

Citarasa Rinduan said... [Reply]

SELAMAT PAGI TUN

baiknya hati kamu, jeles kak ayu tak jadi jiran kamu...
dalam sibuk berpindah masih lagi kamu buatkan mereka cenderhati


PS; hati2 yer sayang, kak doakan perjalanan kamu sklrg selamat...

nOOrsha said... [Reply]

wakaakka..sompek laie perli kek den.. takpo², naseb bek ado kek ceklat, tak jadik nak fire.. ahahah....take care tun...nanti berbelog lagi yer...nak taw ceter kat tmpt baru..eheh

Nieza said... [Reply]

wah tun sempat lagi baking tu..haha sedap tgk kek tu..btw semoga selamat yer tun...nanti update tempat baru pulak k..:)

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Semuga selamat semuanya ya.....jiran tetangga mesti happy dpt mkn kek salam perpisahan Tun....

HaSue said... [Reply]

haa..amikk..ni mesti x tido malam nak abiskan ngemas nih..kalo akak las minute notis pindah gitu mau akak pasang roda je kat umah tu..hahaha..

apa2pun slmt berpindah kat tmpt baru yer tun..akak x tau sgt area bintulu tu..tp kalo ada masa sesuai boleh aje kite jumpa kat mana2..hihi..akak balik kpg jer dah hmpir separuh srwk akak lalu..hahaha

Woofer Storm said... [Reply]

sedap pulak kek tu,rasa nak makan je..hehee

*order streamyx satu..ehheeee

suri solehah said... [Reply]

salam..wah rugi dah terlepas kek yg sedap