Wednesday, April 6, 2011

Oats Cookies with Sunflower Seeds

Assalamualaikum ^^

hari ni bersiaran di playground lagi =) hihihi.. dr tengahari hujan x berhenti2, risau takut xleh turun main tenet. alhamdulillah pas asar hujan berenti.

arini nak tayang cookies versi sihat. sbb me kene control my laling nyer diet, kan. skrg nk kurang2kan goreng2, dessert pun kene wat seminggu sekali je. resepi ni me olah dr resepi choc chips cookies. blh letak byk2 kacang biar jd sihat =)

Bahan2:

  • 1 cwn butter/margerine
  • 3/4 cwn gula perang
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 1 1/2 sk baking powder* (* ayak bersama)
  • 1/2 cwn oat
  • 1 sk vanilla
  • 1 packet sunflower seeds (35-40g)
  • 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)

Cara2:

  • Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
  • Masukkan pula oats dan biji kuaci dan gaul sebati lagi.
  • Sudukan atas loyang (me x letak gris sbb cookies bila bakar dh sedikit berminyak). Jarakkan sbb dia akan mengembang.
  • Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven). Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara.
  • **Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.

** utk variasikan, blh guna kacang2 lain. me suka letak almond jugak, tp pastikan beli yg roasted, kalau tak, kene bakar dulu (me fail bab2 bakar almond ni, sure hangus.. kui kui..)
ni laa sunflower seeds yg me guna

to mek jah, tun tak berkesempatan lagi nk meround2 amik gambar hutan belantara keliling adtec nih. biasa laa, duk bz mengemas umah (habuk se-nchi, nk kene mop 1 umah.. almari2 dan meja2 semua bilik pun nk kene lap jugak.. huhu... nasib baik laa my laling ni rajin.. kalau x, sure pengsan me nk mengemas).

nnti esok me merajinkan diri round2 kawasan amik gambar ^^

9 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

lap tun..jgn tak lap...kesiannya bersiaran di playground lagi, tapi kalau hujan camner? sesekali wat biskuti macamni pun cantik gak..sedap dan sihat...

Nieza said... [Reply]

salam winduu Tun...wahh dah bz kemas dah tu ciannya...biasalah kalau pindah rumah tu makan masa berbulan juga nk siap semua..penat satu hal tak pe buat pelan2 yer...sakit bdn juga kalau kerahkan sgt nk buat semua kan.sedap nengok cookies tu..cicah lak ngan kopi panas best tu...hehe

Ezadlieza said... [Reply]

Alahhhhh Tunnnnnnn...dikau kembali sudah....adeehhhhh tun..pas ni kena pegi kat playground ler slalu yer..nanti ambik gambo tun tgh mentenet kat playground yer..hehehehe..tp biasa ler tu Tun..masa akak memula pindah dok umah skrg nih..asal nak bercallling kena pegi tepi tingkap....tp skrg alhamdulillah dah ok ler juga walaupun bar tak ler penuh sgt..tp siksa ler sikit masa tu...rasa cam nak campak jer hp...hukhukhuk.
errrmmmm...cuba bagi akak sikit sekut tuh...nak rasa nih....nyumnyumnyum...(aduhh panjang lak komen nih)

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,

hehe...tun sedapnya cookies oat tu...sambil ngadap computer sambil mkn cookies...tak sedar cookies pun habiss...haha.

Mas said... [Reply]

perhhh..sedappnya cookies tu...
ada biji bunga matahari lak...
lagi la sedappp

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

bagus buat snek utk org diet ni Tun..

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: hahaha.. jd penunggu setia playground nih..kalau hujan mmg line trouble sket,nk duk kt playground pun xdpt line jugak. huhu

kak nieza: tu laa pasal, ni ada je brg2 yg nk tambah.

kak lieza: iyerrrr~~ sy dh kembali ^^ tu laaa.. line tepon mcm siput sedut!! tensen! tensen!!

tun_telani said... [Reply]

kak nur: tu laa.. sampai x jd dh diet.. hihi..

kak mas: letak byk2 kacang2 mmg sedap =)

kak sari: betul2.. tp xleh mkn byk2 mcm tun nih, xjd dietnyer. hihi

HaSue said... [Reply]

wehh tun..akak kuar masuk sini masih gak x nmpk gambar2 dlm ni..tu yg maleh nak ngomen tuh..ni ngomen gak wpun lum nmpk gambar..dpt baca cerita ceriti tun pun jadik laaa..huhu..

kebelakangan nih mmg makin teruk jek celcom laa..iskh..akak nyer line pun terkedek2 jek..huhh..

bak akak kukis tu..mesti byk masa membaking sbb ganti masa blogging ek?hihih