Wednesday, June 15, 2011

Apam Pisang Tanpa Telur dan Minyak

wat
Assalamualaikummmm~~~~~~~~~~~

hahaha.. tgh2 malam baru nk mengapdate.. me buat2 bz sepanjang hari.. hihi... pastu mlm bila nk up-date my laling ajak gi bandar lak.. weee~~~ jarang dpt peluang gi shopping weekdays nih. so me dgn excited nyer meng-iron baju. gi kejap je pon, beli brg yg urgent.

ni apam ptg td. me duk terasa mcm nk mkn apam, tp virus M menular dgn jayanyer.. semua resepi yg me tgk rasa mcm susah je.. huhu.. teruk sungguh.. padahal bkn susah ape nyer, cuma majority kene timbang2.. maleh betul nk timbang2 nih.. pastu tgh duk malas2 tu, tertengok laa kak izah duk tayang apam ni. haaa, semua guna cawan ngan sudu.. bagus2.. x sampai 10 minit me dh masuk dapur mengerjakan apam nih.. n xsampai setengah jam after me baca kak izah nyer post, me dh menguyah apam di depan lappy.. hahahahha... best, kan? ;p tp x terasa bersalah makan apam nii, sbb low kalori.. hihi...

ok laa.. xnk mengarut panjang2. me copy kt sini resepi dia..


Apam Pisang Tanpa Telur dan Minyak
Sumber: kak Fida@myr
Sumber: Kak Mas, Kak Izah

Bahan :

  • 1 cawan pisang lecek
  • 1 cawan gula perang / gula halus (akak guna 150g campuran gula) - Mas kurangkan 1 sudu besar dari 1 cawan gula halus tu <- tun letak 1 c gula perang
  • 2 cawan tepung naik sendiri - diayak
  • 1 1/2 sudu kecil bicarbonate soda - diayak
  • 4 sudu besar susu segar - Mas tambah lagi 3 sudu besar air sebab adunan nampak agak pekat <- tun letak 1/2c susu
  • 1 sudu kecil esen pisang - Mas tambah ( kalau letak esen vanila pun boleh ) <- tun x letak
Cara membuatnya :
  1. Tepung naik sendiri dan bicarbonate soda diayak bersama.
  2. Pisang lecek, gula halus @ gula perang, esen pisang @ esen vanila dan susu dikacau rata @ sebati.
  3. Masukkan bahan2 ayak tadi dan kacau hingga sebati.
  4. Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak. Mas menngunakan acuan lompang dan kukus selama 15 minit. Kalau guna loyang, kukus selama 1/2 jam.
  5. Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka.
makan dgn kelapa parut byk2 lagi best ^^

8 comments:

cik cek said... [Reply]

Wah! gebunya apam ni walau tanpa telur ngan minyak...mesti sedap ni kan...:)

Citarasa Rinduan said... [Reply]

kak ayu dah salin resepi nie..

mmg kak ayu nak buat.. sbb tanpa minyak dan telur..
thanks tun

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

Mesti ada lagi ni.... best la makan low fat maa....

Nieza said... [Reply]

wahh menarik resepi ni...sukax3..hehe sorrylah tun akak lately ni jarang bw...mood msk pun on off jer..byk mood merayau-rayau jer..hehe

Mas said... [Reply]

wahhhh..cantik gebu jerk apam pisang tu..
sedappkan tun..
resepi2 kak fida ni memang best....

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

apam ni memang sedap dan sangat sihat. tak ada minyak dan telur kan,rasanya kak ct dah buat dah. memang sedap kalau makan dengan kelapa. ada lagi tak tun, nak jugakkkk :D

tun_telani said... [Reply]

kak cek: sedap!! nmpk gebus tu, tp dia agak dense.. tun suka ^^

kak ayu: selamat mencuba kak =)

kak nazrah: tu laa, sedap je menguyah bila x perlu pk pasal lemak.hihi

tun_telani said... [Reply]

kak nieza: xpe kak.. enjoy the summer! ^^

kak mas: ha'ah.. sedap! tq kak.

kak CT: ada lg dlm peti tu.. meh makan meh..