Monday, June 20, 2011

Double Chocolate Muffins


Assalamualaikummmm~~~~~~~~~~~~~~~

Wat mapin ni petang semalam.. kn pagi me wat roti jala kan, me meninjam serbuk kari dr jiran tetangga.. kui kui.. tgh2 bersiap2 nk masak baru terperasan rempah kari xde (biasa ada byk je stok yg x abih, tu yg confident ada rempah kari..).. so me pun menggelabah aa menelepon jiran blok sebelah (blok me ni xde org... hihi).. nasib baik laa ada 2 jiran pompuan, nk mengharapkan budak2 bujang ni, mmg kompom x jadi laa kari me.. ptg semalam me wat mapin ni utk hantar kt jiran2 me yg baik hati itew ^^ me ingatkan nk hantar roti jala, tp x cukup lak.. huhu..

resepi ni dr buku resepi me yg dlm kotak harta karun me yg dh bertahun2 di rumah jr me tu. hehe.. siap ada conteng2 nota, nostalgia je bila baca.. me olah dr resepi asal. dulu2 dh byk kali wat, so me dh ubah ikut selera me =) nama dia double chocolate sbb mapin coklat tu tambah pulak dgn choc chips.. mmg sedap!

resepi di olah dr buku resepi 'more marvellous muffins by simon & alison holst'.

tersalah beli muffin cups yg rendah, sbb tu x isi tinggi


Double Chocolate Muffins
by: tun_telani

  • 1 3/4 c tepung
  • 2 tsp baking powder
  • 1/4 c cocoa powder
  • 1/2 c chocolate chips
  • 75 g butter
  • 1 c gula
  • 2 bj telur
  • 3/4 c susu

  • choc chip utk tabur

Cara2

  • ayak tepung, baking soda dan baking powder. masukkan chocolate chips dan gaul dgn garpu.
  • cairkan butter, dan masukkan telur, gula, dan susu. pukul adunan hingga campur rata.
  • tuangkan adunan ke dlm tepung dan gaul menggunakan senduk kayu hingga bercampur. jgn over-beat ye, nnti muffin jd x gebu, kalau still ada ketul2 sikit tu x pe.
  • tuang dlm muffins cup. taburkan choc chips kat atas. 1 adunan ni dpt dlm 12 bj muffins size biasa. bakar pada suhu 200 C, selama 10 minutes.

nah, amik sorang satu =)

14 comments:

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun..
kacau!!!!!!
bab coklat yang tak tahan tu..
terbaiklah

bila nak balik semenajung..?
nak rasa air tangan kamu

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: hahha.. coklat mmg wat org terliur kan.. hihi.. balik raya nnti..

K.Nor said... [Reply]

tun, nak mapin 2 ketul :)

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply]

My son will finish this in no time!!! WOW!!! :D

izahdaut said... [Reply]

tunnnnnnnnnn..akak baru buat mapin ni. tapi nama sama, bahan tak sama. penggunaan tepung sama banyak tapi butter dia 100gm dan telur sebiji. dan ada penggunaan yogurt. simply deli... dah dapat bayang dah tu rasanya.. tapi akak tak buat entry la, sebab buat sample untuk orang.

tun_telani said... [Reply]

kak nor: boleh2.. kak nor balas bekas tu ngan cajun atau biskut cheese 2 paket ye.. hihi

love: haha. i know, kids sure love this!

kak izah: wahh.. sedap kan.. letak yogurt mesti lg sedap.. kwn yg tun kasi nih ckp mcm mapin gardenia.. hihi

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply]

Tun..smooth tofu is not the one we used to add in fried noodles or tauhu sumbat. It's much softer..it's tauhu lembut.
Pls check my link here, I've posted the pic before. Thanks ya!!! :D

http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/03/my-quick-tofu-fa.html

tun_telani said... [Reply]

hahaha.... really??

thank you.. lucky i didn't steam my tauhu yet.. kui kui

AZLITA AZIZ said... [Reply]

laaa... akak ingat akak dah follow tun tau.. sekali tadi cek balik tak follow lagi rupanya.... aduyaiiii....

Double choc mupin mmg sedap! sebab coklat lebih akak suka... bak lah seketul nak rasa...

tun_telani said... [Reply]

kak ita: hihi.. biasa laa tun, dh ramai2 kawan nih, kdg2 tun pun dh terlost sama ada tun dh gi BW ke blom kt n3 baru semua org... hihi..

haa.. buleh2.. tun tabur choc chips lebih kat akak =)

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

muffin tu nmpk sedap ler tun.. ada coklat gitu lg... tak yah cakap ler kan.. pasti sedap sgt... anak akak irfan pasti suka nie bab2 coklat nie..

mi_yuuki said... [Reply]

bohh!!kenjor rse :O

An-Nisa said... [Reply]

sedapnye...suka coklat

tun_telani said... [Reply]

kak mell: mmg sedap nii kak.. tun mkn 4 bijik! haha

dib: wohh.. lap air liur tuh.. hahahah.. u kan rajin, wat laa ^^

an-nisa: mmg sedap ni.. try la =)