Tuesday, June 14, 2011

Chewy Flapjacks (Oat Bars)

Assalamualaikummm ^^

haa~~ sape yg x penah dgr pasal Flapjacks ni angkat tangannn~~ hihi.. tun pun baru tau nama mende ni flapkacks rupa2nyer.. kui kui... dulu time belajar selalu makan ni.. dia jual kt supermarket dkt area energy bars =)

kalau ikot wikipedia, flapjacks maknanya "a sweet bar made from oats and golden syrup in British cuisine".. sbb xde golden syrup, me guna madu je. tp actually ada jugak resepi flapjacks yg guna honey =)

ni resepi dlm buku 500 biscuits @ bakes yg my laling hadiahkan ^^


Flapjacks ni sangat2x senang nk buat. me buat ni pun time terasa mcm nk nk makan kuih tp terkene virus M yg sgt kronik.. hihi.. just godek2 semua bahan dlm periuk, masukkan oat, then bakar.. how easy can it be?? serious, sgt senang ok..

ok laa..me share resepi dia ye ^^

Chewy Flapjacks
(makes 12 bars)

Bahan2:

  • 175g @ 3/4 c butter
  • 50g @ 1/2 c sugar
  • 150g @ 1/3 c golden syrup <- me guna 100g honey, ni pun dh manis
  • 250g @ 2 3/4 c oat

Cara2:

  • panaskan oven to 180 C
  • melt butter, sugar, and syrup/honey over a low heat, stir until smooth and combined.
  • mix oats and stir until combined. masukkan dlm loyang, dan ratakan.
  • bake 15-20 min sampai keperangan. biar sejuk sedikit, then keras into bars atau petak2 (flapjacks akan mengeras bila sejuk, so kene kerat time suam2).
  • carefully remove from tin and leave to cool completely.

baru kuar oven, belom kerat2


yg ni panjang2


ni petak2

ni resepi yg paling simple utk wat flapjacks.. kalau nk lg best, blh campur kacang2 (dlm 50g), and also choc chips.. pastu kalau rajin blh celup2 chocolate cair.

ps: ni cara paling senang utk habiskan stok oats kat umah.. hihi.. wat oat bars ni, kejap je licin ;)

11 comments:

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun..
kak rasa kak boleh cuba resepi nie.
sbb ada oat kan..

madu pun rasanya en zalie boleh makan..

em... kena salin dalam draf nie
thanks laling

chikadakbiru said... [Reply]

salam tun..

lama tak dgr kabar...sedap oat bars tuh..gula yang tun guna tuh gula pasir ker?

izahdaut said... [Reply]

pes time dengar tun... sedap ye. rangup ke? eh dah cakap chewy kan, lagi mau tanya...oat tak de kat rumah ni tun, akak dah tong sam kan oat sebab dah expired. cam tak caye je sedap. baik ko bagi akak 10 ketul nak rasa dulu. baru leh caye. kan? kan? kan?ikiki....

Wanieyra said... [Reply]

Salam Tun...

Pernah beli kat sogo, tapi harganya boleh tahan juga. nanti bolehlah ira try resepi ni.....

Mas said... [Reply]

hmmm..nampak pun ranguppp jerk..
sedappp tu....

Sue @ Nenie said... [Reply]

Salam Tun..Sedap buat cemil-cemilan sambil ngadap tv ni...

putris said... [Reply]

sedap2..peberet ni...leh wat pasni..nmpk sonang je tu..:)

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply]

Such an inviting snack!!! Can have these anytime...mmm yumm! :D

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: kalau utk en.zalie, blh omit sugar kot. dh manis dh bila letak madu tu :)

kak CB: ha'ah.. castor sugar

kak izah: chewy, mmg laa x rangup. masa mula2 kuar oven, atas dia ada laa rangup2 sket.. hihi.. meh2, tun kasi 1 bekas wat rasa ;p

kak ira: ha'ah, sbb biasanya energy bar mknan import, tu yg mahal sket. yg jual tu biasa letak kacang2 sket atau salut coklat =)

kak mas: chewy kak mas, x rangup nih.. =)

sue: ha'ah.. wat kecik2 cepat je habis nih.. tun penah letak dlm paper cup wat mcm kuih raya. hihi

putris: owh, feveret? putri biasa mkn ek? sama laa =)

love: yup! had it with bekfes.. also during teatime.. haha

nOOrsha said... [Reply]

sedapnyer flapjack nih...kenyang makan ni kan kan kan

mi_yuuki said... [Reply]

hok ni la!oh sedap nye
jadikn ini sbagai juadah hri rye :D