Sunday, June 19, 2011

Roti Jala dan Kari Ayam


Assalamualaikummm~~~~~~~~~

Pagi td me ada halaqah kat umah.. so utk bekfes me wat roti jala =) dah lama x menjala nih, pagi2 pas subuh dh ready kat dapur.. haha.. semangat betul. last time masa gi miri me sempat mencapai botol mayonis muncung 3 ni utk wat roti jala. bukannyer semata2 sbb roti jala jd omey, tp kalau guna acuan roti jala yg tradisional tu, mmg tertekan time duk kt dapur. lambat dan selalu tersumbat. kali ni cepat ke siap roti jala nih.. suka! suka! sapa2 yg xde lagi acuan nih, blh laa pegi cari kat supermarket. me jumpa kat tempat container2 plastik dan acuan2 wat kuih. murah je, me beli ni dlm RM 2.90 je satu. me beli dua, kot2 laa nnti jd rajin nk wat belang2 2 kaler kan.. hehe..

Adunan roti jala ni guna resepi dlm mama me nyer buku yg di compile resepi geng2 dia (stok buku resepi kat umah kt kampung sgt laaa byk.. haha.. ).. lepas 2-3 kali buat, me ubah sikit2 dr resepi asal.

Roti Jala
by: tun_telani
  • 3 c air/susu/santan
  • 1 bj telur
  • 1 sk kunyit @ pewarna
  • 2 1/2 sb minyak
  • 3 c tepung gandum
  • 1 sk garam

Cara2:

  • Masukkan semua bahan dlm blender ikut urutan di atas.
  • panaskan non-stick pan.
  • masukkan adunan roti jala dlm acuan/botol, dan jalakan atas kuali.
  • Biar sebentar sampai masak (tak perlu balikkan).
  • Angkat dan lipat.
  • Boleh hidang dgn kari ayam atau serawa durian.
nota: air tu ikut jenis tepung ye kawan2.. kalau pekat sangat sampai susah nk jala tambah sikit air, kalau terlalu cair tambah tepung sikit.. biasa nya me guna dlm 3 hingga 3 1/2 cwn air.




Kalau roti jala ni, me mmg akan makan ngan kari ayam.. ada org mkn ngan serawa durian jugak, kn. me x penah try lagi. tp sbb dh biasa cicah kari, mcm pelik je nk cicah kuah manis.. ni resepi kari ayam yg biasa2 me wat. biasa campak2 je nih.. hihi


Kari Ayam
by: tun_telani

Bahan2:

  • 1/2 kg ayam- potong kecil
  • 2 labu bawang besar- mayang
  • 3 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1 inch halia
  • 2 sb cili giling- blh kurang kalau xnak pedas
  • 1 btg kayu manis
  • 2 bunga lawang
  • 4 bj cengkih
  • 2 paket kecil/ 48g serbuk kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
  • 200 ml santan (me guna santan kotak)
  • 3 bj kentang- potong 8
  • garam n gula secukupnya

Cara2:

  • Tumis bawang, bawang putih, halia, dan rempah kasar sampai wangi.
  • Masukkan cili boh dan tumis sampai pecah minyak.
  • Masukkan rempah kari dan tumis sebentar.
  • Masukkan ayam dan kentang. Biar reneh sekejap.
  • Masukkan santan dan air (ikut nk kepekatan camner).
  • Biar mendidih. Perasakan garam.


nk jemput mkn pun dh habis nih.. huhu


14 comments:

Antan Bertingkah said... [Reply]

Sama pulak kita hari ni ye..makan roti jala... tapi tebaran akak tak secantik tebaran Tun...

Kak Sam said... [Reply]

Amboi menjala hari ni yea. Akak du cari gak benda alah tu tapi masih belum ketemu. Insyaallah suatu hari nanti pasti ada 2 kat my homework. kahkah

Naz said... [Reply]

Adikku Tunnn..

Wahhhh cantik itu tikar..eh..eh..bukan daaaa...roti jala daaa.. Kaler pink lagi.. Tomei..heheheee.. Akak gak yg tak menjala2 lagi..Botolnya dah ada..

noorsafone said... [Reply]

wow..roti jala pink lagi..cantik juga kan...cicah kari...terliur.

Wanieyra said... [Reply]

salam Tun..

ira hari tu beria beli acuan ni, bila dah beli bukannya rajin pun nak buat. ira singgah sini makan boleh ke?

Anna Qawina said... [Reply]

haritu akak ada gak cari kat Mydin mall takde jumpa..cari botol ni jumpa benda lain..tu yg malas nk g merayap tuh..kekekeke..meh bg sikit..kuah kasi lebeh

Mas said... [Reply]

wahhh..cantiknya roti tu...
pinkkkkk...
rajin tun menjala...

Zana~Sweet Rose said... [Reply]

salam tun.. wah cantiknya roti jala tu kaler pink lagi..akak puas mencari acuan roti jala tu tp belum jumpa2 lagilah..kalau kat KL nie, nak cari kat mana ek!!... :) tlglah bgi tau pd kwn2 yg tau.

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
First time nampak roti jala kaler pink, satu kelainan nih. Akak suka sangat roti jala ngan kari ayam, bestttt

tun_telani said... [Reply]

kak yus: sehati sejiwa pulak kan.. hihi

kak sam: ye ke? iA nnti jumpa laa tu..

kak naz: hahaha.. senang kak guna botol nih.. hepi je bila menjala..hihi

kak noorsafone: hihi.. tun suka kaler pink.. mmg best cicah kari.

kak ira: alamak.. dh habis laa.. len kali wat lg, kita makan sama2 ^^

tun_telani said... [Reply]

kak anna: haha... biasa laa tu, tun pun kalau gi kedai bakeri or supermarket mmg end up ngan beli mende yg xde dlm list..

kak mas: 2-3 bulan sekali baru ada kerajinan menjala ni.. hihi

Zana~Sweet Rose: hmm... area KL ye.. nnti tun try tanya akak2 yg duk area KL.. tun duk bintulu nih..

kak wattie: tun wat separuh yg kuning.. pastu sepatuh lg letak kaler..hihi.. jd omey =)

Nieza said... [Reply]

assalam Tun, akak pun pernah buat gak roti jala colour pink ni...haha memang menarik...sedap tu cicah kari tu..:)

Anonymous said... [Reply]

salam..
kat supermarket maner akak beli ni?

tun_telani said... [Reply]

@Anonymous salam dik, akak beli kat emart, miri. kat bintulu last time tgk kat sing kwong, tp aritu pergi cari xde stok pulak. kalau kt semenanjung, kawan2 beli kat ikea, yg kt ikea high kualiti sket, harga dlm 5inggit rasanya.