Monday, June 27, 2011

Ayam Phat Phet


Assalamualaikumm~~

lauk ulangan lagi.. yg dh 2-3hari lepas ni.. arini virus M utk mengapdate dtg secara tiba2. huhu... baru lepas jeles tgk parcel kak sue.. x sabar2 nk tunggu parcel sampai nihh.. sepanjang wiken menanti dgn penuh kesabaran sbb posmen x kerja time wiken.. huhu.. kalau esok xsampai nk tepon pejabat pos.. hehe.. mana laa tau posmen tu x jumpa tempat nih, n xdpt tepon sbb 2-3hari ni tepon asyik tunjuk 'no network coverage' je.. huhu...

nway, ulang tayang ayam phat phet ni.. lauk yg sedap mesti laa ada ulangan, ye x? awal tahun aritu penah wat, refer sini.. me cnp je lah..

Ayam Phat Phet
sumber: widad@myr

Bahan A (Blend)

5 biji cili padi(me guna 3 je)

2 hiris halia

kunyit hidup (me guna tsp kunyit serbuk)

1 atau 2 batang serai

5 ulas bawang putih

1 biji bawang besar

Bahan B

3 keping ayam

1 batang serai

1 asam keping

4 helai daun limau purut

2 sudu sos tiram (me tambah)

sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto

Cara-cara

  • Blend bahan A dan tumis hingga naik bau
  • Masukkan bahan B dan air (ikut byk mana kuah yg nak, me letak around 1-2cup). masak till mendidih, n kuah nmpak pekat.
  • done ^^

11 comments:

nuwairani ismail said... [Reply]

dlu nani pernah makan ayam phat phet yg makcik yg tinggal di thailand buat tahun 2003...sedap sgt. rupenye resepi ni asal dr thailand (kalau tak salah la). dh besor pjg mcm ni baru jumpa balik resepinya.. harus cuba!

Anna Qawina said... [Reply]

huuu..rasa cam dok sempadan siam lak..hehe

Cheq Sue said... [Reply]

tun... cheq sue dah pernah cuba rcp ni...ikut je semua bahan2...tapi xleh makan seketui pun sebab pedas sgt... seb baik buat potluck kat skolah...abes jugak. depa kata sedap...

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply]

Ayam phat phet...hehe nice name!!! :D

Love singgah sini jap...brought choc pudding for you, tapau ayam! :D

wahida said... [Reply]

resepi thailand ke ni? tak pernah dgr dan cuba lagi...tapi nampak sedap..ingat nak try satu hari nnt..

thanks share resepi...

ijayuji said... [Reply]

Salam malam tun :D akak dtg nak nyibuk jugak tgk ayam phat phet ni akak ni nama jer duk siam tp kalau namanyer makanan dia org ni mmg jakun kecuali yg dah biasa dengar :D

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun..
ayam nie nmpk sedap.. akak x perna lg cuba.. masuk list dulu...

Mas said... [Reply]

kak mas suka ayam ni...
sedappkan tun...

tun_telani said... [Reply]

nani: haaa.. mmg sedap ni nani, nk wat pun sgt senang..

kak anna: sawadikaa.. hehe.. khap pun khaa

kak sue: haha.. sbb tu tun kurangkan cili padi dia tuu...

love: weeee~~~~ dpt choc pudding!

tun_telani said... [Reply]

wahida: welcome =) try laa.. senang n sedap nii

kak ika: hehehe.. tun duk sarawak ni still xtau apa makanan dieorg

kak mell: mmg kene try nii..

kak mas: ha'ah.. mmh sedap =)

izahdaut said... [Reply]

tun..akak pun malas ni.. huwaa.. *nguap