Saturday, June 25, 2011

Pizza Muffin


Assalamualaikumm~~~

Morning!! dh dekat nk tgh hari dah rupa2nya.. wiken ni both days my laling kerja.. uu uuu... sedihnyer.. so me duk umah je laa.. time duk jauh2 dulu boleh je drive all the way dr KB ke kemaman every 2 weeks, ni kuar gi bandar sorang2 pun x pernah.. hihi..

Pagi ni mari makan savoury mapin!! ni resepi dlm buku Marvellous Muffins by Allison Holts. makcik Allison ni, kalau gi NZ, muka dia ada di semua supermarket. betapa glemernyer.. hehe.. resepi2 dia simple, cuma biasanya perlu di ubah suai ikut tekak melayu..lagipun bahan2 yg dia guna termasuk mende2 yg haram dimakan.. paham2 sendiri laa ye.. hihi..

sebab semua org suka pizza kan, so resepi ni mmg sesua dihidang utk semua time bekfes or tea ^^ me buat utk bekfes tadi =)


Pizza Muffins
by: tun_telani

Bahan A
  • 2 c tepung
  • 1 1/2 skbaking powder
  • 1 sk gula
  • 3 btg sosej- chopped
  • 1 sb origano
  • 1 sb parsley- optional
  • 1 sk garam

Bahan B
  • 1 sb tomato puree
  • 3 sb air
  • 1 c susu
  • 1 telur
  • Cheese secukupnya <- kali ni tun guna slice cheese je

Cara:

Gaul semua bahan A dalam 1 mangkuk.
Dalam mangkuk lain, pukul telur dgn garfu, dan masukkan air, susu dan tomato puree.
Tuangkan bahan B ke dalam Bahan A dan gaul sebati. Jangan overmix!
Masukkan dlm mapin cup, letak sedikit cheese kat tengah2, dan tutup dgn separuh lagi adunan.
Sprinkle sedikit cheese kat atas kalau suka.
Bakar 220 C, selama 12 minit atay hingga keperangan2.

Sedap dimakan begitu saja atau dgn sos cili. nyumm!!

tgk laa cheese yg cair kt tgh tuu ^^

8 comments:

Mas said... [Reply]

tun..nak pizza tu...
kita makan berdua nak..he..he..

nuwairani ismail said... [Reply]

sedapnye!!! wat makan lunch pon takpe!

Kak Rose said... [Reply]

mesti kenyang sampai lunch pulak ni...nampak mudah buatnya, nnti leh try gak ni.

Kak Sam said... [Reply]

Semalam akak skodeng kat dapur hana. teringin nak cuba. hehehe tengok ni rasa terus nak pi buat.

tun_telani said... [Reply]

kak mas: jom jom.. eh, kene mkn bertiga.. sian hasben tun nih.. hehe

nani: nk wat lunch kene mkn ngn salad. nnti x cukup fibre. hehe

kak rose: kenyang pun hbs sepinggan nasi time lunch.. hehe

kak sam: owh, kak hana nyer version pun ada ye.. tun 1st time jumpa dlm buku resepi ni

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah nmpk sedap tu tun... akak nak seketul ada lg x nie.. akak lambat samapi ler... nie akak x perna lg cuba buat n makan pun x perna lagi nie.. menarik!

aien said... [Reply]

2 c tepung tu berapa byk?

tun_telani said... [Reply]

kak mel: dh jd hbs lama dah. huhu..

aien: 2 c tu 2 cawan =)