Thursday, June 16, 2011

Kuih Belimbing


Assalamualaikummm~~~

Morning!! arini plan nk pose, tp x bangun sahur.. huhu.. me kalau puasa sunat ni, bila x bgn sahur mmg xkan puasa. nnti seharian xleh wat kerja sbb pening. me nyer bp n blood glucose biasanya rendah, so breakfast/sahur is very important =)

pagi2 ni nk tayang kuih belimbing ni.. masa kecik2 dulu suka sgt mkn ni, tp xtau nama.. tup tup aritu masa duk selongkar dapur kak hana yg makin bz kt sekolah (me assume je nih, sbb lama x berasap dapur tuu.. hihi... we all mish you laa kak..), ehh.. melencong pulak.. ulang semula ye.. tup tup aritu masa duk selongkar dapur kak hana, me ternampak laa rupa kuih yg dirindui niii.. kuih belimbing rupanya nama dia.. hihi... berkobar2 buat nih.. rasa dia dekat2 nk sama dh dgn kuih yg me makan masa kecik2 dulu, cuma dulu me rasa kuih ni lg manis. maybe sbb org yg jual tu org kelantan kot, so dia letak xtra gula dlm doh.. hihi.. suka ati je wat andaian..

tp kan, masa me duk belek2 buku resepi yg my laling bagi, me ternampak satu resepi nih, rupa dia sebijik mcm kuih belimbing..

haaa.. sama kan? mat salleh pun tiru kuih malaysia gak.. erkk.. sape tiru sape nih? ;p tp Churros ni doh dia letak susu dan xde gula. cara nk wat dia lebih kurang cara nk wat cream puff.. senang je, cuma adunan dia melekit2 sket masa nk picit tu.. kalau ada piping tools senang sket.

ok la, me copy resepi dr rumah kak hana ye..

Kuih Belimbing
source: hanamemories

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan marjerin/butter
  • 1 sudu makan gula
  • esen vanilla
Cara-cara
  • Didihkan air, gula, esen dan juga marjerin. Sementara tuh, dlm mangkuk lain pukul telur kejap.
  • Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 gune senduk kayu.
  • Kemudian masukkan telur dan kacau cepat2 hingga sebati dengan tepung td.
  • Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan dan picitkan ke dalam kuali. potong setiap 5cm. (tun picit guna acuan dahlia, picit sampai habis dulu baru goreng)
  • Goreng hingga kekuningan dan angkat.
  • Taburkan gula. Sedia utk dmakan!

kontot2 je sbb acuan kuih dahlia tun tu kontot sket.. hehe.. tp tun advice siapkan picit2 doh dulu baru stat goreng. sbb acuan ni melekit2 kt tangan, so lambat sket laa bila nk picit2 tu. takut nnti dh terhangus yg dlm kuali.. hihi

ps: gambar x chomey sbb time snap ni tgh xde mood nk adjust2 position pinggan.. skrg dh nyesal laa bila tgk x omey.. huhu

13 comments:

Anna Qawina said... [Reply]

akak pon pernah tgk rsp churos nih, tp x puas hati sbb dlm buku je kan..nak lg bpuas hati, cer Tun pos sebalang 2 kat akak..dah rasa nanati akak buatla sdri...haha

tun_telani said... [Reply]

kak anna: muahhahaha.. xdapek nak nolong.. tun dh baham abih nih.. kui kui.. tp kalau kak anna pos kuih kaswi kt tun, nnti tun balas bekas akak ngn kuih nih. hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun..

akak penah gak mkn kuih ni yg makcik kat ganu buat.. lom penah cuba wt sendiri & tak pernah beli pun.. coz akak membesar kat pahang mmg takde jual kuih ni... tp kat t'ganu mmg ada org jual kan.. dah lama gak simpan hajat nk buat.. tp lom sampai seru kot.. (a.k.a byk sgt waiting list... sampai kelupa2an hehehe)

Mas said... [Reply]

kak mas tak pernah makan lagi kuih belimbing ni..
meh sikit nak rasa....

izahdaut said... [Reply]

a ah tun, akak pernah buat curos neh.. sedap.. kejap aje habis.. mcm nak buat puff jugak. tapi bila goreng sedap.

cik cek said... [Reply]

Tun...ni kuih org lama ni kan...skrg susah nak jumpa kuih cam gini...nak makan kena buat sendiri...

AZLITA AZIZ said... [Reply]

menariknya... akak tak pernah buat lagi ni.. boleh cuba ni.. terima kasih tun share resepi..

Wanieyra said... [Reply]

Tak pernah makan kuih ni...nanti nak try jugalah

tun_telani said... [Reply]

kak MaDiHaA: ha'ah, kat ganu je jumpa nih.. tun xpenah agi jumpa kt tempat lain.. biasa laa tu kak, ni mmg berbulan jugak q nih baru buat.. hihi..

kak mas: alamak, dh habis aa akak.. len kali wat lagi. hihi

kak izah: ha'ah, steps dia sebijik mcm wat cream puff. sedap kan.

tun_telani said... [Reply]

kak cek: tu laa.. zaman kecik2 je jumpa nih. bila terasa nk mkn tu, sah2 laa kene wat sendiri.

kak ita: =) tq singgah sini ^^

kak ira: haaa.. sbb x penah try tu laa kene try kan ;)

Nieza said... [Reply]

oo gitu yer rupanya...akak ni lagilah jakun tak pernah makan pun..hehe

cikmanggis said... [Reply]

pernah dengar nama tapi tak pernah makan..rupanya kuih belimbing ni sedara mara churos ya :)

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!!!akak kan jakun sikit kalau namanyer kuih2 mcm nii hihihi.. kuih belimbing pun akak tak pernah makan lagi, nama churros tu pelik jerrr tp nanti nak cuba buat :D nmpk sedap pulak! btw, mekaseh ya dtg singgah :-)