Friday, June 24, 2011

Puding Keju yg Sgt2x Sedap!

Assalamualaikummmm~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Weeeeeeeeeeeeeeeee~~~~~~~~~ mari makan puding keju yg sangat sangat sangattt sedap nih.. siyes sedap weh..rasa lemak2 manis gitu . x caye? meh amik sorang satu yg kecik2 tu.. beberapa hari duk terbayang2 puding nih, semalam gi kedai, biskut cheese ni laa yg mula2 di cari.. hihi.. ingat nk wat semalam, tp ter-stuck depan tv tgk bola ngan my laling. pagi ni baru wat.. so by lunch dh cukup sejuk utk makan.. sedap sgt! my laling makan sepiring sekali hadap je.. hihi..

tq kat tuan resepi AlongRoz, dan juga kak nor yg menyebarkan virus puding keju dgn jayanya.. hihi.. me cnp ye.. me wat separuh adunan dan follow sebijik2 apa yg kak nor wat..


PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur ~ utk 1/2 adunan, tun letak sebiji je telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.

* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)


sedap!!! jom makan jom ^^

20 comments:

Mas said... [Reply]

nak 100x puding cheese tu...
sedappkan tun....
terbaik....

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam x kira nak jugak....heheh sdp dah x tahan negok ni...cari biskut chesse le....

tun_telani said... [Reply]

kak mas: mmg sgt terbaik! hihi

kak sheila: haa..meh2 makan ngan tun. ada lagi nih..

Kak Rose said... [Reply]

tun.... kak rose nak jugak. nak kena cari biskut cheese jugak le cam ni!

suri solehah said... [Reply]

tun..akak tak penah cuba lagi tu..mcm dah terasa kat mulut..lama tak tengok bekas agar2 yang bunga rose tu..dulu suka duk bubuh caler ikut tempat dia..merah,hijau kat daun huhu

izahdaut said... [Reply]

weh sedap ngat ye.
sekut dH ADA ni..
tapi mood rajin tu lom dtg..

chikadakbiru said... [Reply]

tun..bole tunjuk biskut cheese tuh yang brand ape..yang KRAFT ke atau yg Julies yang ade krim tuh..tingin gak nak wat..td g tesco rembat 4 tin susu cair huhu...

Wanieyra said... [Reply]

Tun...betul ke sedap. kalu gitu bak sini seketul nak rasa....

Gee® said... [Reply]

adoyii...tergoda dibuatnya... yummy!!

K.Nor said... [Reply]

hawa.. ehh.. tun.. hehee cun seh puding tu.. akhirnya sampai gak kat bintulu ya... sedap kan :)

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply]

Cunnyeeeee puding keju Tun! Mmg suka...wow!!!

Love yang blm terbuat lagi...lupa nak beli biskut cheese...haishhh!

Nak yang love love tu...;)

Nieza said... [Reply]

wahhh sedapnya!...nak jugak!!...hehe

tun_telani said... [Reply]

kak rose: haa.. cari, jgn x cari.. sedap nih

kak suri: hihi.. tun pun biasa tgk org guna.. gi miri baru laa jumpa bekas2 gini.. duk kt kg mmg jarang jumpa..

kak izah: fuhh... fuhh... tiup sket smbil jampi2 kasi aura rajin dtg.. hihi

kak CB: wahh.. semangat! sampai 4 tin beli susu.. byk kuih blh wat tuu.. tun dh post gambar biskut yg tun guna kat FB akak

tun_telani said... [Reply]

kak ira: aaaaaa..nganga mulut nk suap.. haa... sedapkan =)

gee: mmg nyummy!!

kak nor: eh.. kak nor nii.. abih laa bocor identiti tun nnti.. kui kui... mmg sedap akak.. thank you ^^ mmmuuakks!

love: <3 <3 there! 2 loves for you ^^ nnti minta hubby love pergi belikan cheese crackers =)

kak nieza: jomm! makan sama2 ^^

Ezadlieza said... [Reply]

Tun...aishhh teruja ler tun akak tgk..sedap tu yg gegar2 jiwa nih...meh sikit tun...yg lap u tu..

garlutti said... [Reply]

Hello dari spain Vigo adalah lawatan pertama saya ke blog anda .. resipi anda yang baik dan menarik, dengan warna yang cantik manis ... saya ikut anda ... Saya menjemput anda untuk berkongsi resepi saya dan blog .. pelukan Marimi

cikmanggis said... [Reply]

bila baca bahan-bahannya..mmg tak syak lagi..mmg sedap:)..Cm suka keju..dua jenis makanan yang Cm paling suka adalah keju dan budu hehe..salam dihujung minggu buat Tun seisi keluarga:)

HaSue said... [Reply]

Buat setengah adunan je tun?mcm xnak ajak akak jer..amboii,lep u lep mi yerrr..hihi..akak lom ada ms menyopping nih..isk,byk dlm list..tp ngah diet pun ye gak..tunggu turun byk dulu..haha

nuwairani ismail said... [Reply]

kenapa semua org buat puding ni skrg...? ish! takleh jadi ni! byk dh resepi masuk list yg tak tercuba..

tun_telani said... [Reply]

kak lieza: sbb me lap u.. tun kasi laa ye.. hihi

garlutti: tq.. i drop by your blog just now, but i dont understand french. huhu.. (i just assume its in french.. or is it some other language? )

kak CM: selamat berhujung minggu juga. haha.. tun suka cheese, tp tun x mkn budu..

kak sue: uwaa.. jgn disebut2 pasal turunkn berat tu.. tun baru je ckp nk diet, tp tak tahan godaan puding nih. huhu

nani: hahahha.. mmg byk resepi tgh queue ni haa..