Tuesday, June 28, 2011

Upside Down Pizza.... lagi..


Assalamualaikum~~

ni menu buka puasa semalam.. dah jadi me nyer feveret nih.. hehe.. 2-3 hari ni makan sorang2 je, my laling kursus dr pagi sampai malam :( sedihnyer.. sedihnyer.. wat ni buka puasa semalam, ingat nk sahur utk hari ni, tp x bgn lak pagi td.. so mkn utk bekfes n lunch sekali. muahaha.. teruk kan.. kalau duk sorang2 kt umah camni la jadinyer. nk masuk dapur pun malas..

kali ni me tambah cili boh masa wat filling dia, tekak melayu kan.. nasib baik x letak cili padi.. kui kui.. kalau ada capsicum lagi sedap, tp wa ikut apa yg ada dlm fridge je la kan. resepi asal refer sini ye

Upside-Down Pizza
by tun_telani


Dough

2 bj telur
1 c susu
1 c tepung
1 sb minyak
1/2 sk garam

- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.
- sedia utk diguna

Filling

1 keping dada ayam- kerat2
4 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
1 sb cili boh
2 sb tomato puree
1 sb oregano
1 sk paprika
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam

Keju secukupnya

Cara2:

  • Panaskan oven 180 degree
  • Letakkan filling dlm loyang
  • tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.


slice cheese je yg ada, sedap juga

blend kan semua adunan 'dough'

curahkan atas filling dan bakar.. senangkan =)

6 comments:

Cheq Sue said... [Reply]

uittt......cam senang je nih... bookmark la dulu

ijayuji said... [Reply]

Slaam tun! akak dtg niii nak makan pizza terbalik tuuu kelakar pulak sebut dlm bahse melayu gini.. hihihi.... masuk list lah mesti budak2 suke, mcm bingka pizza ke ni? :D

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply]

Aik, so creative! First time dgr upside down pizza...looks fantabulous! :D

tun_telani said... [Reply]

cheq sue: hehe.. mmg senang nih.. time malas pun blh wat.

kak ika:hahaha.. mmg lucu.. xyah aa translate.. bingka pizza? hehe.. mmg melayu habis lah..

love: i saw this on TV last time.. =) terus godek2 kat dapur.

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

Hari ni tak puasa lagi ker? ni mesti tebayang piza tu lah kot.. hihihi. gurau jer, nak mintak piza mesti dah habis. Jap lagi masak apa lak Tun? tunggu nanti kak ct datang balik eh :D

Andrik McVean said... [Reply]

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers