Tuesday, April 10, 2012

Baked Chicken Strips


Assalamualaikumm~~

morning! :D dh dekat ko 10 dh rupa2nya. pagi ni bekfes ngan penkek coklat campak2 je. xde idea n nk cepat. letak tepung, cocoa powder, telur, bkg powder, susu n sikit oil n air. godek2, campak dlm non-stick pan. tun mkn kosong, my laling mkn ngan madu. kedengaran pantas kan.  xsampai 20 minit lepas kuarkan tepung dh siap makan n basuh pinggan. hihi.. 

eh, letak gambar ayam, tp ckp pasal penkek pulak. baked chicken strips ni buat utk lunch yg simple. serve dgn noodle campak2 je. biasa ayam camni tun goreng, tp try bakar atas non-stick pan utk reduce fat, Alhamdulillah, sedap jugak. biasanya bakar atas non-stick pan lg cepat masak compared to letak dlm oven. yg penting masa awal2 bakar tu, tutup non-stick pan tu.


Baked Chicken Strips
sumber: tun telani

Bahan2:
  • 2 keping dada ayam- slice
  • tepung ayam goreng- mana2 jenama
  • 1 bj telur- kocok
  • breadcrumbs
  • sedikit paprika- campur dlm breadcrumbs
  • sedikit lada hitam- campur dlm breadcrumbs

Cara2:
  • gaul dada ayam dgn tepun ayam goreng, then celup dlm telur, dan last sekali dlm breadcrumbs.
  • susun atas non-stick pan dan bakar tanpa minyak.

10 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!! nak ciken yg tun buat ni jugak ya :D bagus ni menu sihat main bakar2 lepas tu guna pulak daging ayam dada tanpa kulittt, kurang lemak2 kan tun :D

izahdaut said... [Reply]

adik manis.. akak mau roti cumil tu dengan ini mata biru menu.. tapi tengah kenyang lagi makan roti.. hehehe

zila 4ever said... [Reply]

salam tun
waaalllaaaweiii he hehee terliurrr sungguh akk :)

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

Tun, ratah2 jer habis sepinggan ni Tun... mana cukup dua keping... huhuhu

Anna Qawina said... [Reply]

Tun..miss u bebey..hehe
sedapny anampak..akak x pernah lak wt canni..bila ank wat? Tun aje watkan tuk akak blh?

Liza said... [Reply]

salam tun...ni ala2 resepi diet ni, akk sukaaaa...

Nieza said... [Reply]

sedapnya tun...menu simple dan yang penting mengenyangkan:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... [Reply]

Salam Tun...lama akak tak singgah...sedap menu ni...anak2 akak suka makan macam ni

ummiaisyah said... [Reply]

sedap ni tun...ai nk sepinggan besor!

HaSue said... [Reply]

Perhh...jelesnya org makan berdua ni punya juadah simple2 aje dah siap.. kalo kat umah ni terbyg dah sorg xnak mkn yg ni yg sorg order itu...
Apa2hal cube bg akak sepinggan ciken strip tuh tun..akak lapo tgh2 mlm ni ha..baru smpt BW