Wednesday, April 18, 2012

Homemade Cendol 2


Assalamualaikumm!!!!

pagi ni ingat nk tayang pau kastard, tp xsempat nk transfer gambar, my laling dh bawak kamera ke opis. so sila laa terliur tgk cendol yg tun buat nih.. hoho.. lagi elaborate dr the last one. this recipe used 100% tepung beras compared to the last one yg tun try. easier to handle, lepas masak2 tu sgt senang nk tekan dlm acuan lubang2 tu sbb adunan dia sedikit lembik. bentuk pun cantik je. ikut nasihat datin chah tekan2 acuan tu jauh dr air.. eh.. paham x? tun letak acuan lubang (senduk lubnag2 yg besar) atas jug air 3litre yg isi air ais.. so jauh laa sket cendol tu nk jatuh dlm air. jd bentuk dia panjang2 tirus. tp of kos ada jugak laa bentuk alien kan. hihi


b4 this struggle masak 'nise' @ gula melaka.. pastu aritu masa wat groceries tun terjumpa satu botol thick gula melaka syrup. 5inggit lebih je satu botol dlm 450ml kot. jg senang, pour je dlm cawan cendol. rasa2nya buat teh three layer pun guna gula ni kot. haish.. makin bam2 laa pasni.. baru je kurangkan minum air manis..dh pandai wat cendol. petang2 duk pekena cendol je.. salah sape kalau baju semua shrink??

bila nmpk cendol nih, baju yg ketat tu pikir kemudian.haha.. bawah letak kacang merah.. inti pau yg tun belum blend.. pastu letak cendol. paksa blender tun utk berusaha menghaluskan air batu. makin tumpul la blade blender tu.. tun blend air+susu sejat+ sedikit air cendol. pastu atas letak corn n cendol lagi, then tuang sirap gula melaka! nyummyy!! dipetang hari yg panas, 1 gelas ni x cukup.. 1 mangkuk terus makan :P


thanks to kak rose yg banyak kali tayang cendol dia. kak rose guna tepung jagung, tp tun stick to recipe asal guna tepung beras. sbb tun tgk kat kedai cendol ready made ingredient dia tepung beras. hehe

Resepi Cendol Tepung Beras
resepi: kak e-na
sumber: kak rose
Bahan-Bahan:
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit perisa pandan

Cara Membuatnya :
  1. Sediakan bekas yang mengandungi air sejuk / air paip. Ketepikan.
  2. Masukkan semua bahan-bahan dia atas ke dalam periuk non-stik. Kacau supaya semuanya sebati.
  3. Kemudian masak dengan api yang sederhana dan sentiasa di kacau supaya tidak berketul.
  4. Kacau sehingga masak dan adunan berkilat.
  5. Ketika masih panas masukkan adunan ke dalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang berisi air sejuk tadi.
  6. Proses menekan cendol hendaklah dilakukan dengan pantas. Adunan yang sejuk akan menyukarkan proses menekan cendol.
  7. Boleh di simpan di dalam peti sejuk bersama dengan airnya sekali. Sedap di makan bersama santan atau fresh milk dan air gula, di buat puding atau sebagai bahan campuran di dalam Air Batu Campur.

14 comments:

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam dtg cini nak minum cendol jagung hehehehhe sdp tu dah lah KL pepagi ni panas...pehhh dpt 2 mangkuk best ni.......pernah sekali dulu buat..lama dah sampai x hingat hhehhhe....godaan lah pulak :-)

mimie said... [Reply]

Tun...nk cendolllll......
anneeee....cendol pulut satuuuuuuu....

Tina Othman said... [Reply]

sedapnya, time panas2 makan ni nyamannya

HaSue said... [Reply]

Tun..yg tun kate gula melaka syrup tu bukan gula apong ke?hehe..kat sarawak ke tun beli?kalo kat sarawak penggunaan gula apong lebih berleluasa dr gula melaka..pendek kate gula melaka mmg org x berapa nak pndang kot..muehehe..memandai je akak.
tp mmg rasa dier lg sedap though..

ni apa tyg cendol je ni..bikin guwe terliur aja dehh..bak semangkukkk!!

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,

alahai nk masuk tengahari nie Tun buat kak Nur jeles pulak tengok cendol tu...kak Nur anak beranak suker minum cendol...hari itu ada belen cendol tingat nk buat cendol tapi tak ada kacang merah...sedapnya tun tengok cendol kat sini...ngeces aja org kat sini.

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

Jap..tengah lap air liur ni jejes lak atas keyboard...hahahaha

sampai hati dok tayang cendol kegemaran ku. Haa.. cendol rupa alien tu camana Tun..hehehe.

Tun dah pandai buat ni lain kali buat lebih2 sikit, boleh k.ct merasa 2 mangkuk tau! hihi

Kak Rose said... [Reply]

tun!!! sambil baca nih dah berapa kali telan air liur... glup! glup!

tq jugak tips nak buat cendol yg tirus2 panjang tu ya.... len kali kak rose kena sediakan jug yg tinggi jugak, x la kemetot kontot je cendol kak rose tu kan.

Mas said... [Reply]

perhhh...mengancammnya cendol....
wat kak mas terliur jerk..
kak mas selalu beli jerk cendol..
tak pernah lagi buat sendiri2...
nanti2 la try ..he3

izahdaut said... [Reply]

Ya Allah.. Kus semngat hakak nengokkan cendol tu.. Betabahlahwahai hatii.. Huhu .. Nk cendolll.. Ritu mnum cendol tepi jln, tak best.. Cendol kt kg jugak yang bestnyaaa.. Huhu.. Mintk sikitttt

Zaliedana said... [Reply]

Adoiyai sedapnyer tun..Nmpk cendol time panas2 gini terus terliur,erm sedapnyer,terliur sungguh..Rajinnyer tun wat cendol homemade lagi..Kak ct beli cendol,pastu blk wat air gula n letak santan bagai,sbb leh mkn ulang2,hehe..

Qasey Honey said... [Reply]

slm ziarah dan slm kenal...
sedapnye tgk cendol tu...mmg sedap mkan time cuaca panas cengini....mintak 1 gelas tu yer...hihihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

wallaweiii.. silap besor masuk sini time cuaca yg panah bederinggg.. hehehe... kalaulah dpt segelah cendol tu.... alangkah bahagianyer....

dah jadik eikk paunyerrrr? harap2 menepati piawaian tun ye.. almaklum.. guna resepi tpg gandum jer akak hari tu... kalau guna tpg pau mesti lagi lembut agkanya... akak jarang beli tpg pau... hehehe...

Yana Shaiful said... [Reply]

~bestnya klu dpt 2 gelas tuu..sejuk tekak nii ^_^

quinnie said... [Reply]

wahhhh..tun sedapnya...dapat segelas dah kenyang dah ni..huhuhu..buat sendiri kita malas le..dah le tak dek acu..huhuhu