Friday, April 20, 2012

Cucur Udang Watierman


Assalamualaikumm~~~

arini kita bersedih hati.. bakal bersedih hati smp minggu depan.. my laling baru bertolak ke kuching td, seminggu duk sorang2 nii.. uhuk uhuk :( mula2 ingat nk ikot, tp last2 dia kene gi ngan pegawai lain, xkan nk menyibuk pulak kan. sowy laa kak ct zaliedana, x kesampaian pulak gader2 kt kuching. 

nway.. no emo2 kat blog, nnti org yg baca elok2 je mood, dtg dapur kita, ter-emo sekali kan. huhu... cucur ni buat bekfes td. nama je cucur udang, tun xde pun udang tu, dh jd cucur ikan bilis. tgk kak Q buat semalam, terus tertarik sbb nmpk letak air kapur. xpernah lg wat cekodok letak air kapur.

mkn dgn kuah rojak pecal. sedap!
rasa dia lbh kurang sama je dgn cucur yg biasa tun buat. hihi... texture dia agak chewy la kak, ke tun ada tersalah apa2. tp sedap jugak.. xleh makan selalu makanan goreng2 nih. bahaya2.. huhu

Cucur Udang

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu kecil margarine/butter
  • 2 sudu besar air kapur yang jernih
  • 1  cawan taugeh
  • 1 tangkai cili merah / hijau (cincang) ni terpulang...Akak letak hijau sebab tak ada daun bawang/kucai
  • garam atau serbuk ikan bilis -Q ganti dgn ikan bilis..skit je letak
  • serbuk kunyit (Optional) untuk warna menarik
  • minyak untuk menggoreng
  • udang secukupnya -Q tak letak ni sebab tak dek udang
  • Air sejuk dari peti sejuk secukupnya -Q guna air biasa

Bahan mesin: (mesin kering)

  • segenggam udang kering - tun guna udang geragau kering- tumbuk
  • 1 labu bawang besar- yg ni tun mayang halus

Cara-Cara:-
- Bancuhkan dengan mengaul rata semua bahan kecuali minyak dan udang dengan air sejuk
- panaskan minyak, panaskan senduk
- sudukan adunan letakkan ke atas senduk panas yang ada sedikit baki minyak dan letakkan udang
- celupkan ke dalam minyak panas
- ia akan tanggal sendiri...dan ulangi proses untuk cucur seterusnya....
- balik-balikkan cucur dan goreng dengan api sederhana hingga betul-betul garing
-angkat dan potong untuk hidangan.

(nota: Q guna air biasa je...lepas tu adunan Q perap dalam peti ais hingga adunan sejuk...perlu step ni utk mendapatkan cucur yg rangup kalau tak guna air dari peti sejuk cam kak wati tu...)

18 comments:

mala said... [Reply]

salam tun, pekena cucoq boleh hilang sedih :)

Nuwairani Ismail said... [Reply]

baru 2 minggu lepas mkn cucur udang...sedap betol bila tergigit udangnya tu...cucur bilis pon best jugak!

izahdaut said... [Reply]

smlm aakak ada ubah sikit, lepas bancuh akak letak cam kak q sajes tu dlm peti es. dlm 2 jam gitu nunggu laling balik. pastu akak taruk sikit belen2 yis dalam pek. maybe tak sampai 1 sk. agak bancuh semua terus taruk dlm peti es. tak kesah la kan dia nak kembang ke idak. tapi bila dah 2 jam tu, nak goreng bukak bekas tapuware tu, nampak jugak yis tu buih2. jadi best sangat sebab kat luar rangup kat dalam lembuttt. sampai esok lembut elok.. :-)

Zaliedana said... [Reply]

Ala Tun,xleh jumpalah kita eks,huhu..Kak ct duk plan nak wat cucuq rcp nih ptg nih,udang dah suh hb bli pgi tadi,tapi xkupas g,huhu..Eh xrangup ke tun,chewy eks,huhu,duk bayangkan rangup jer..

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun..
okay tak mau sedih2 laa cuma seminggu jer cik abe pergi... semoga cik hubby Tun selamat pergi & pulang kepangkuan isteri tercinta hehehe

lama mama tak mkn cucur... best nyer siap ngan sos lagi..tapi sos apa yg Tun gunakan.. mcm sos petis jer!

tun_telani said... [Reply]

@Zaliedana sepatutnya rangup kak.. maybe tun yg tersalah masukkan apa2 kot. hihi... biasa la, tgk resepi sekali, lepas tu campak2 je bahan2 tu. tu laa.. xde rezeki kak. tun dh berkobar2 nk ke kuching, tup2 ada 2 org pegawai yg pergi sekali ngan hasben tun :(

tun_telani said... [Reply]

@Mama Hawa/Mama Nani aminn.. tq ma.. ha'ah.. kuah rojak petis yg MIL tun buat. hihi

HaSue said... [Reply]

Tunnnn..akak baru je tanya kat FB jadi ke tidak ikut gi kuching..rupanya ngah bersedih ye x dpt ikut..
Takpe tun,xde rezeki la nak gader2 kan..huhuu..
Apa2pun jaga diri elok2 ye sorg2 tu.. pastikan umah berkunci..hehe..cam pesanan mak nenek gitu.. tp xpe la kan,jiran dah makin meriah skrg

Bak akak cucur tu 2 ketul tun..xleh byk2 kann

a'in fajar said... [Reply]

salam tun..menarik juga cucur letak air kapur satu kelainan..makan dgn rojak mamak mst sedap

Watierman said... [Reply]

Assalam Dik Tun...baru berkesempatan menjenguk...eh jgn sedih2 dik dia pergi bertugas tu Dik...maaf pasal resepi campak2 Akak tu tak menjadi kat dapur adik...maybe sukatan air ke apa2 kot yg tak kena...cucur ni kena goreng garing betul2..baru crunchy Dik...rasanya dari pic tu..maybe tak cukup garing kot! Sorry lah kalau Akak silap ya Dik..anyway TQ sudi mencoba resepi tak seberapa tu!

Sue @ Nenie said... [Reply]

Salam Tun..sedappnya makan panas2 di waktu petang ni..dahlah sekarang tgh hujan..perut mesti rasa laparrrrr je

Yana Shaiful said... [Reply]

jgn sedih2 yer Tun..meh k.yana suap 2 ketui cucur nii hikhikk..K.yana plan nk bt nnt wiken..udang dh kehabisan bt mee bandung semalam..:-)

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..

Ala cian adik akak sorang ni... Meh la datang sini.. Tolong2 akak kemas rumah, masak utk anak2, borak2 dan nanti lepas makan bnyk2 kita gi jogging sama2 kat padang golf usm..Hilanglah boring tu...

Kak Naz nak sikit cucur udang tun ni. sedap lak tgk makan dgn kuah rojak..

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!! alaaaaaaa...akak lama dah tak buat cucur udang tun, ganti ikan bilis pun sedap ni kan kan :D nanti leh cuba resepi kak watie ni pulak, aduhaiii mlm2 gini nmpk makanan mcm ni rasa lapo lerrr, masak maggi pun ok kan malam2 gini hihihi...

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun

ish mlm2 tengok cucur nie boleh lapar juga tau...kak Nur suker cicah ngan cili sos... sedap gitu.

Wani said... [Reply]

salam tun.. sejak semalam lagi baru je nak komen kat sushi tun buat tergoda la nampak.. adoi mata ni serius ngantuk sangat, mulut ni pon dah nguap2 banyak kali dah hihi terus tutup ..tup..tup.. memalam buta baru dpt online tengok tun tayang cucuk udang ni pulak... dah lama x wat cucur ni.. ..kelainan jugak resepi ni ... saborlah ya tun x lama laling balik la tu hihi...

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun,
Ciannye kena tinggal pulak sorang2. Meh la kak ijan temankan, sambil makan cucur tu. hehe... :)

quinnie said... [Reply]

aiseeeyy....tak jadik ek tun..hehehhe...agaknya kurang air kot tun..kita nye doh dia lembut skit...tak keras macam cucur resepi lain....kalau nak letak air dalam 1 cawan tambah skit je lagi airnya....lepas tu kena perap dlm peti ais...baru dia sedap...hehhehe