Monday, April 30, 2012

Flour Tortilla and Chicken Wrap


Assalamualaikummm!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

uhuk uhuk~~ byknyer abuk! seminggu x mengapdate blog. ada virus baru ke? hihi.... my laling sampai jumaat malam aritu, so kembali keletung-keletang kat dapur. nasib baik x berkarat periuk tu lama ngan terperam kan. haha.. ingatkan boleh jugak kurus bila gantung periuk, tp sebab makan merepek2, so berat maintain je.. ye laa, mana ada org lain yg goreng kopok ikan semata2 utk lunch kan? kui kui...

tortilla nih dh lama tun usha resepi dia. xtau laa bape lama terperam dlm folder 'queue' tu. so, sempena kepulangan my laling terchenta tu, tun pun dgn rajinnyer menguli tepung dan memerap ayam.. mula2 teringat kat kepci nyer twister, tp sbb fikir byk kali nk menggoreng ayam tu, x jadi pulak. tun grill kan aje chicken breast tu sesuka hati ^^


resepi flour tortilla usha kt myresepi. pastikan gelek nipis ye, kalau tebal nnti susah nk wrap. tun frozenkan yg uncook, lapik plastik every layer. ala, yg mcm kalau kita beli roti paratha instant tu kan, haa, lapik macam tu la. pastu bila nk masak, x perlu defrost, terus letak atas non-stick pan. 

Flour Tortilla
resepi: azareena@myr
sumber: tun telani

Bahan-bahan ( 12 keping ) - tun dpt 14 keping
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 4 sudu besar vegetable shortening (boleh juga diganti dgn 3 3/4 sudu vegetable oil kalau tak ada shortening)- tun letak 4 sb olive oil
  • 1 1/4 cawan air suam
Cara-cara
  • Campurkan bahan-bahan kering dalam mangkuk.
  • Masukkan minyak/shortening dan gaul hingga sebati.
  • Masukkan air suam sedikit demi sedikit, uli hingga menjadi doh.- tun uli guna mixer mata cangkuk
  • Bahagikan doh kepada 12 bahagian, bulatkan setiap bahagian dan rehatkan selama 10 minit.
  • Canaikan doh hingga menjadi nipis (seperti buat chapati/paratha)
  • Goreng tanpa minyak menggunakan non-stick pan, lebih kurang 1-2 minit utk each side.


tortilla ni sgt versatile.. filling ikut creativity masing2. kalau nk cepat tu, blh letak hotdog atau berger je.

Chiken Wrap
resepi: tun telani

Bahan2:
  • 5 keping torilla
  • 2 keping dada ayam- kiubkan
  • 2 ulas bawang putih* - tumbuk
  • 1 bj bawang merah* - tumbuk
  • 1 batang serai* - tumbuk
  • 1 sk madu*
  • 1 sk serbuk jintan putih*
  • 1 sk serbik jintan manis*
  • 1/2 sk garam*
  • Kobis- sagat
  • carrot- sagat
  • tomato- slice
  • lettuce
  • mayonis dan sos cili secukupnya

Cara2
  • perap ayam dengan bahan2 yg bertanda * selama beberapa jam. lg lama lg sedap.. tun perap 3 jam.
  • grill atas non-stick pan atau griller hingga masak. balikkan every few minutes. 
  • ambil sekeping tortilla, letakkan lettuce, susun kobis, carrot, tomato dan ayam td kt tengah, paipkan mayonis dan sos cili.
  • gulungkan dan sedia utk dimakan ^^




18 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun, haaaaaaaaaaa akak pun lama carik resepi dia punyer tortilla tuuu nanti ghajen leh buat sbb menu sihat ni, akak lg suke grill2 drod goreng daging ayamnyer :D pastu letak salad byk2 nikmatnyerr! Akak cuma pernah mkn twister kepci jer yg ada jual2 akak mmg tak pernah beli ehehe...

quinnie said... [Reply]

wahhh rajinnya tun buat tortila sendiri....:) bak mai seketul utk bf...hehehhe....tak tau nak makan apa la pagi ni...menu oats kot...hahahha

quinnie said... [Reply]

wahhh rajinnya tun buat tortila sendiri....:) bak mai seketul utk bf...hehehhe....tak tau nak makan apa la pagi ni...menu oats kot...hahahha

Yana Shaiful said... [Reply]

Rajinnya Tun bt tortilla sndiri..k.yana slalu beli..blk bt inti jer..ltk sayur byk2..sedapp ^_^

Chah said... [Reply]

Hamboi! Ni super ghajin nih nyambut perwiraku blk ngan homemade tortilla wrap tuh.... Errr cm senang je kan... Buat sndirik kompem tau sumber n bhn yg kita guna kan...* errr ai ni ckp je la...

Wani said... [Reply]

assalamualaikum tun... suka benar tun kalau pasal resepi wrap2 ni eh.. hihi.. nampak mcm senang je wat tortilla ni kan.. hari tu ada la jugak buat tapi mcm x jadi hihi3.. senang jek tapi x jadi pulak adoi ..

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah tgk tortilla tu buatkan akak terliur tau... teringin juga nak makan... nampak sedap tu...

HaSue said... [Reply]

Teringin nak mintak suapkan ni tunn..kalo ada stok daun salad teringin nak buat nih.. rasa dier ada cam tortila kepci x tun?

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun cayang!!!
meh bak mama seketul buat lunch.. fav yum3x

zila 4ever said... [Reply]

salam tun..
owhh cik hubby dah bali yer..h ehehhee sbb tu rajin...dah terliur dah kita kt sini...aiaiishshhh melampau btul:)

ummiaisyah said... [Reply]

salam tun...dok brangan lama dh nk buat wrap ni...tp tu la..nm pon berangan...berangan je la nk mkn yea..

Nieza said... [Reply]

sedap ni. rajinnya tun buat kulit tortilla sendiri. akak selalu beli jer kulit tu..isinya jer buat sendiri..dh malas gitu lah mkn jer rajinnya..hehe

Nuwairani Ismail said... [Reply]

wah kak tun! ni nak kene book mark resepi ni...nani memang start ambil carbs skrg. cuma dalam kuantiti yang sedikit je. kalau nasi masih boleh pantang lagi setakat ni kecuali kalau berkunjung ke rumah orang la. tak sampai hati pulak kalau x makan nasi yang dia masak. tapi kalau pasta, roti, kek, bedal gak. tp sikit2 jela..buat sebiji kek, 1/4 simpan untuk sendiri makan, selebihnya bagi kawan2..yg untungnya kawan2 la..heheh

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

Wah menarik sangat ni Tun, k.ct dah bookmarks resipi ni, mahu cuba juga nampak macam mudah kalau part inti tu nanti k.ct cari idealah ya..hehehe tr kasih ya Tun

tenet slow ni Tun, tu yang kena tunggu lama nak lodding dari satu blog kesatu blog berpeluh ketiak..hehehe

Rohah said... [Reply]

salam tun,
ada pun resepi tortila kat dapur tun...uissshhh rajin cik abg tu menguli2, mabruk2..dpt somi yg rajin..
next time boleh akak cuba resepi ni..

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

SAlam dear... wahhhhh... itu kulit wraps suka! nampak macam ori.. yang bestnya tu suka bau kulit tortilla tu wahhh asyik giteeww... nanti nak cuba... tq dear... muahhzz

Watierman said... [Reply]

Assalam Dik Tun.. mak aiii tersangatlah rajinnya...fillings tortilla tu....ooo tabik rajin....Akak main yang sempoi jer..buat guna mission wraps yg ready made dan sumbat jer isi dengan inti yang sempoi....hahaha malu Akak pada Tun!

jasminara said... [Reply]

Sgt2 besh!!!