Saturday, April 21, 2012

Homemade Popcorn


Assalamualaikumm~~

mengapdate di hujung minggu.. nmpk sgt xde keje kan.. huhu.. biasanya sabtu akan keluar ke bandar re-stock barang dapur. dh my laling xde kt umah nih, nk kuar bandar sorang2 mcm sedih la pulak (tu pun nk sedih, manja sungguh laa budak tun sorang nih..). nway, lagipun sbb bila duk sorang2 ni, nk masak pun malas, agak2nyer lunch pun mkn sekut kering cicah air milo. dinner mmg tun x makan, paling2 pun buat air teh.. haha.. kalau lama duk sorang2 kompom kurus :P

nway, popcorn ni dh buat pagi semalam. ni percubaan ke 3 membuat popcorn nih..gara2 tergoda dgn kak ijah siam nun. teramat sgt laa senang rupa2nya. panaskan minyak, kecikkan api sket, masukkan corn kernel, tutup tudung periuk n tunggu dia letup2. hehe.. yg bab letup2 tu yg paling best tu. excited je tgk dia popping ^^  masa 1st time buat tu letak 1/4 c corn kernel. sbb baca komen2 kt myresepi tu, ada yg ckp utk amount oil dlm resepi tu sesuai utk 1/4 c kernel. sekali penuh 1 periuk 18inch! siap nk nk terangkat tudung periuk tu. byk gler! haha... so utk kali ni tun wat sikit je.. 1/4 c kot. lbh kurang la.. half kan oil tuh.

before
after

nk buat popcorn tu mmg senang.. yg mencabar tang karamel tu.. 1st time buat, tun cairkan gula dlm periuk yg masak popcorn tu. hangus letung, pahit lepang jadinyer.. langsung masuk cik tong. huhu... tayang kat fb.. kak izah pun tayang popcorn gak masa tu.. antara dua darjat je nmpk rupanya.. kui kui.. sian kt popcorn tu.. xpe2.. belajar dr pengalaman kan.. buat karamel dlm kuali baru ok sket. nmpk dia mencair je terus tutup api, sbb kuali tu dh panas utk buat dia jd brown. nmpk brownish, cepat2 gaul sbb dia terhangit.

makan popcorn sambil tgk muvie, pastu tutup lampu.. wah.. romantik gitu!

HOMEMADE POPCORN
Resepi Asal : ALUDRA MyR
Sumber: Kak Ika


Bahan-bahan ( Ikut suka.. )
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya - 1/4cawan
  • garam secukup rasa

Tambah Coklat [Optional]
  • 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Tambah Karamel [Optional]
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)


Cara-cara

  • Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
  • Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
  • Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
  • Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
Untuk Coklat [Optional]

  • Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Untuk Karamel [Optional]


  • Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.>>boleh letak pewarna kesukaan seperti merah, hijau n kuning 
 

17 comments:

Anonymous said... [Reply]

tun..kalau makan sorang tak de makna romantik. hahaa. akak pun tak post lagik pop corn. nanti2 insyaAllah.. mmg pop pop tu best je kan.. buat dlm kuali senang sikit nak gaulkan pop corn ngan karemel tu kan.

izahdaut

Mas said... [Reply]

tun.....
sedapnya popcorn..
kak mas tak pernah buat sendiri...
entah bila nak buat...he3

Yat Maria said... [Reply]

Tun

ni sedappp arrr..buat movie marathon masa hujan2 gini!

ijayuji said... [Reply]

Tun, sama ngan akak, agaknyer kalau sebulan laki takde kat umah mmg kurus ehehehe.. akak pun gitu jugak, mcm tak best nak kuar sorang2, lagi best kuar bertemankan suami tercinta di sisi ececece...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... [Reply]

yANG INI AKAK TAK PANDAI BUAT TAPI PANDAI MAKAN SATU KOTAK LESAPDALAM BEBERAPA MINIT AJE

Liza said... [Reply]

anak akk kalau tgk movie kan mst suruh beli pop corn ni,,,akk xpernah pulak buat sendiri, beli jerrr memanjang....hihihii

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam tun hai riang ria yeee hemm akk dah beli smlm bertih jagung dlm 500gm kira byk tu tp yg dah siap pekat..ingat nak buat tp tunggu ank akk balik badri becuti..mkn tampa ank2 nnt x syok leee

Chah said... [Reply]

Beh! Tq tun...ai mmg blm penah buat...harus dicobain...

dZana said... [Reply]

dah lama tak buat popcorn.. klau buat tak leh tamak2.. buat sikit pas tu salut dengan karemel yg banyak mmg sedap lemak2 manis ..

Amie said... [Reply]

Dari minggu lepas lagi dah mula meletup pop corn sana sini... nak kena buat juga ni! Nak bubuh karamel lebih2...

ummiaisyah said... [Reply]

salam tun...dr dapo ika dh sampai dapo tun...cantik menjadi tu!

Nieza said... [Reply]

tun, akak suka pop corn lama dah tak buat pop corn sendiri.kalau buat suka bubuh caramel tu bykx2...hehe

Rohah said... [Reply]

Salam kenal tun,
Bestnya dapat makan popcorn homemade..sedap makan time panas2 kan..

anymz said... [Reply]

order pop corn dua kotak besar ya tun..'kotak' tau take note...hehe

Ini lah fav akak dulu,kini dan selamanya...

dapurmerahibu said... [Reply]

tun,teringat masa ngndung punyalah nk mkn sgt popcorn ni...mak pos dr kg.kah3..first buat rentung.kah2 same as ur xprience.then 2nd time br berjaya....sedaplah plak tgk popcorn tun...

Nuwairani Ismail said... [Reply]

hari tu tengok mat gebu buat ni...dah terliur dah..kali ni kak tun pulak tayang...hadoi...bile la nani nak buat ni.

quinnie said... [Reply]

oo dia pakai jagung kering rupanya...kita pun teringin la nak buat sendiri...makan panas2 sedap betul..:)