Friday, April 13, 2012

Kebab Jalan TAR


Assalamualaikumm~~~

dh siap masak ke? kalau kt kg, time2 gini duk keletung keletang lg kat dapur.. masak special2 sambil tunggu kepulangan abah n adik2 lelaki tun pulang dr solat jumaat. masa kat uni dulu, tun pernah berjiran dgn bdk2 bujang yg x gi solat jumaat. rasa berdosa betul sbb tak tau nk tegur mcm mana. ye la, xpernah2 tegur, xkn tiba2 nk bagi ceramah kewajipan solat jumaat kat dia kan. hmm.. mcm2 org zaman skrg nih. ada org kt kg tun tu, dh beranak pinak pun x gi semayang jumaat jugak. so, xleh salahkan anak la kalau besar perangai x elok juga kan. nauzubillah..

nway, bebalik kpd kebab ni.. ni lunch tadi, my laling ckp nk makan b4 gi solat, so ko 12 tu dh siap bakar roti dan grill ayam. kalau nk tau kisah disebalik nama kebab ni sila masuk dapur datin Chah ye. hihi... sambil2 tu blh cuci mata tgk kebab dia yg menggiurkan. tun arini gambar kelabu asap. mendung je, buka lampu pun pencahayaan x bape nk elok. nway, asal ada gambar n x amik gmbr orang kan? betul x?


Kebab Jalan Tar
sumber: kak Chah

Bahan-bahan:
Saiz hidangan: 4 keping

  • 2 keping roti pita bijan (potong dua)
  • 2 ketul dada ayam
  • 1 sudu teh paprika
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu teh lada sulah- tun letak lada hitam
  • Garam
  • 1 biji tomato
  • 2 pokok daun ketumbar - x suka, xletak
  • 1/3 batang carrot (sagat halus)
  • Kobis (jika suka - saya tak letak)- tun letak
  • Mayonis
  • Sos cili

Cara-cara:

  • Lumur ayam dengan serbuk paprika, serbuk ketumbar, jintan manis dan lada sulah. Masukkan garam secukupnya. Panggang atau bakar hingga masak.
  • Potong ayam kecil-kecil. Ketepikan. Potong tomato dan daun ketumbar. Gaulkan sayur-sayuran bersama ayam. Masukkan juga carrot yang telah disagat tadi. - tun asingkan ayam n sayur. gaul2 sayur dgn mayonis ala2 coselaw.
  • Masukkan mayonis dan sos cili.
  • Bakar roti pita (tanpa minyak) sebentar di atas pan. Masukkan inti sebanyak mungkin.
ps: roti pita tun buat sendiri. resepi refer SINI

    18 comments:

    MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

    ingatkan kebab dari jln TAR.. ingatkan tun ada kat KL... hehe...

    mimie said... [Reply]

    Tun...memori pasar mlm jln TAR tinggal kenangan jerkk....tmpt tu tmpt mlm mkn ngan laling...(bes bajet x ckup)...skang da banak pinak ni...x penah lagi jejak kat situu...heheheh

    nway...sedap laa kebab...tukar menu kn...asek nasik jer nti jd comey2 chubby cam akk plakk...mknana sehatt tuuuu....

    Cheq Sue said... [Reply]

    jangankan kebab...kalau pi jalan tar sekarang ni agak2 mesti sesat!

    zila 4ever said... [Reply]

    salam tun
    klu terasa nk makan kebab biasanya beli jer la..sbb malas nk buat inti yg kt dalam tue..tp tiap2 minggu mesti beli kebab..pebret betul..x terniat pulak nk buat sendiri..insaallah nnt nt menerai jgk :)

    Mas said... [Reply]

    tun..kak mas ngan hubby suka sangat kebab gini..
    lama dah tak buat..
    sedapnya tengok kebab tun tu...

    IeRA said... [Reply]

    Salam Tun....

    teringinnya nak makan..

    FnF Simple Life said... [Reply]

    Salam ziarah dan salam kenal...tengok kebab ni terus teringat kat pasar mlm di Msia...sedapnye...

    tun_telani said... [Reply]

    @MaDiHaA a.k.a Ratna hihi.. tun xpernah pun beli kebab kat jalan tar tu kak. beli tudung ada lah.

    tun_telani said... [Reply]

    @mimie masalahnyer kak, makan 3bijik kebab sekali hadap. haha.. cancel diet.

    Wani said... [Reply]

    tengok kat kebab ni teringat dulu suka betul beli kebab ni kat bazar ramadan .. tapi memang mahal la jual ...sebab dah jadi favorite nak makan .. kena la beli jugak hihi .. nampak resepi tun ni blh la buat sendiri nanti .. cuma kena beli la ya rotinya tu

    tun_telani said... [Reply]

    @Cheq Sue kalau sesat tanya org jalan gi Sogo. hihi.. dh jumpa sogo tu senang la nk balik.

    tun_telani said... [Reply]

    @Mas tun pun dh lama x buat kak. ni tgk kak chah buat, terus terbayang2.

    tun_telani said... [Reply]

    @IeRA meh la sini makan kak.. ada lg ni..

    tun_telani said... [Reply]

    @FnF Simple Life salam kenal kak =) tu laa, tun terbayang jugak ayam n daging panggang yg pusing2 kat api tu. fuhh..sedapnyer.

    Mas said... [Reply]

    sedapnya.... makanan yg sgt menyihatkan :)

    HaSue said... [Reply]

    Tun! akak suka mkn kebab..tp jrg beli sbb jrg jumpa. kalo jumpa belum tentu akak beli sbb x konfiden sedap.hee.. buleh try nih tun..kalau rajin. tp kalo tun nak buatkan gak,akak x kesah :D

    ummiaisyah said... [Reply]

    makan kebab ...not bad sesekali pengganti nasi!

    quinnie said... [Reply]

    sedapnya..kita kalau makan satu rasa tak cukup..hahahah