Wednesday, April 18, 2012

Pau Kastad


Assalamualaikumm~~~

:D akhirnya berjaya jugak tun tayang pau diraja nih. pg semalam nmpk kak madihaa tayang, terus berkenan di hati. maklum laa skrg ni musim gila menge-pau pulak.. b4 this bertubi2 meroti. lepas tu tamak pulak tu, nmpk mcm sikit je kalau buat satu adunan, so buat 2 adunan terus. hehe.. pau yg buat sblm ni pun still ada dlm peti tu. pasni kompom x muat dh fridge tu, penuh dgn kuih yg di frozenkan. haha..

tun buat ni ptg semalam.. ingatkan tun laa org 1st yg mencuba.. tup2 tgh tun duk proofing pau tun, tgk2 kak sheila dh siap makan n tayang pau kastad dia.. mmg tabik spring! pantas betul.. hasben tun kurang suka kalau inti kelapa, so tun buat inti kastad.. godek2 campur kastad+susu+vanilla+gula n sedikit marjerin. sesuka hati je resepinyer.. lupa nk sukat betul2. ada jugak yg inti kacang merah, lebihan inti pau sblm ni. pastu dh habis inti, tun wat pau kosong je. sedap makan sambil cicah teh O panas ^^

yg ni pau kosong ^^
resepi yg best ni kak madihaa tercipta dgn x sengaja. kaler kuning dia sgt cantik. xde la terasa sgt tepung kastad dia. cuma sgt berguna utk habiskan tepung kastad yg x luak2 sejak beli utk wat biskut raya thn lepas. haha... mari ramai2 buat pau kastad ni sblm tepung kastad expired! :P

kurang cantik sbb inti pun sama kaler.. tp sgt lembut! 

tq kak madiha n rahel for the recipe.. buat ptg smlm, ni tgh duk mengunyah, still lembut lg walaupun x dipanaskan..

Pau Kastard
Sumber : Pau Pulut Hitam - Rahel (dr majalah Sedap)
Olahan: kak Madihaa


Bahan:
  • 230g tepung pau (MaDiHaA guna tepong gandum aje) - tun pun guna tepung gandum
  • 50g tepung kastard
  • 2 sudu teh yis segera (mauripan)
  • 15g susu tepung
  • 50g gula kastor
  • 1 putih telur
  • 115ml air
  • 20g shortening
Cara2:
1.Campur tepung pau, tepung kastard, yis, susu tepong dan gula kastor. Gaul rata.
Tambahkan putih telur dan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati.
Tambahkan shortening. Uli sehingga elastik. Perapkan selama 30 minit (tutup doh).
2.Kempiskan adunan. Timbang masing-masing 30g (tun buat 40g). Bulatkan. Diamkan selama 10 minit.
Canai nipis. Isikan inti anggaran 2 sudu kecil. Bentukkan bulat & leperkan sedikit & letak atas kertas atau daun pisang yang dipotong bulat.
3. Perapkan lagi selama 30 minit sementara itu panaskan kukusan.4. Kukus selama 8 minit

24 comments:

Nur-nba said... [Reply]

Uniknya resepi ni.. :) Suka tengok blogger masakan yang rajin mencuba pelbagai resepi.

~~Salam perkenalan.

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

assalamualaikum.....
tuan rumah ada ke? mintak pau 2 ketul utk minum petang.. hehe..
yum yum... terliur pulak akak tgk pau tun tu... mmg nampak gebusss... akak boh inti kelapa sbb nak perabis inti lebih buat kuih bom pulut hitam.. tun buat guna inti kastart tu lagilah sesuai digandingkan bersama & dipanggil pau kastard kan... kelasss! akak suka gak inti kastard tu.. mmg best.. TQ sudi mencuba resepi yg tak disengajakan.. hihi.. org kedua! clap clap!

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Kak Naz nak cendol kat bawah tu satu gelas yer..
Ni pau ni, akak nak 2 ketul. Sedapni inti kastad..

Zaliedana said... [Reply]

Tun peti ais umah kak ct masih muat kalonak tumpang sumbat pe yg patut,meh sumbat kuih frozen tun kat sini setengah eks,tapi xde pulang2 dah nnti eks,hihi..Wah pau inti kastard semalam tergoda ngan pay kak madihaa,esk lusa turn kak ct lak la,insyaAllah kalo sihat2,hehe..

zila 4ever said... [Reply]

salam tun
alahaiii tgok kt dapur kak madiha pun kita dh tergoda..tun pulak show harinie.lg laa..mintak ampunnn..cun melecun sungguh.semalam dah amik resepi jgk..he hehehe konon2 nk buat jgk la nie..tp entah bila la tue..:)..tgok tun wt inti kastrd cam sedap jgk..mmg wajib menerai nie..

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

Alahai...cepatnya dah samapi dapur Tun, dapur k.ct tak samapi2 lagi. baru pagi tadi nampak kat dapur Ratna, ni yang jeles ni ..hehehe

izahdaut said... [Reply]

dh masuk list dah ni.. tunggu mood nak nguli jek datang... haishh lawoo betul la warne nyer tu.. gebu yer tun...

Nazrah said... [Reply]

cantiknya warna kuning nya Tun.. nak cuba buat tapi intinya x der heheheh...

Chah said... [Reply]

Yeayyy da bole komen sini!!

Soklan! Soklan! Bila kejadian ribut pau kunin ni berlaku? Kenapa ai x terkena tempias ni? Y? U tell me y?

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Salam Tun heheh cantik kankuning nya..akk pun suka lebihan kelapa kasi perhabis...letak inti kasterd susu mmg sdp....betul pau ni gebus , ringan dan lembut....

KakAsma said... [Reply]

Nyampah..nyampah....tak boleh jadi nih..
semalam akka buat pau juga,pau resipi jane,nampak Q buat,tapi tak dan nak amek gambar,dah kena ngap....
nak buat gak pau nie..cantik warna diraja tu..
nak bagi nama baru nanti...

tungguuuuu!!!!

Yana Shaiful said... [Reply]

Pau kastard dh smpai umah Tun dulu.. k.yana xsmpt nk post lg..sedap kan pau ni..lembut jer..bertambah lg resepi pau :-)

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,

Dulu masa lum ada blog pernah la akak buat pau yg berinti bbq chicken....skrg dh ada blog tk pernah pulak buat....hehehe....pau yg tun buat tu warna kuning isi dlm kastard....mesti rasanya sedapkan?

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Ampun PuanKu,kat sini pun ada pau diraja ya???

Mas said... [Reply]

dah malam baru akk dpt jenguk rumah tun hihihi...

wahhh dah mcm santapan untuk raja je warnanya tu hihihi...

akk suka pau tp selalu beli yg segera je perasa jagung warna kuning jugak hehehehe...

Nuwairani Ismail said... [Reply]

mula2 tengok kak sheila buat boleh menahan lagi nafsu nak rasa ni.tapi, bile tengok kak tun duk tayang lagi, adoi...salin jugak resepinya last sekali.habis la program diet ku....

ummiaisyah said... [Reply]

rasanya sy x terikut wat pau ni Tun...sb selalu kecut je kejadiannya..fobia gitu..tp maybe nk try resepi ni..sukanya tgk kaler dia!

HomeKreation said... [Reply]

Aslmkm. Cantik nya pau warna kekuningan ni.... teringin nak buat tp Along ni cuma ada masa waktu malam, tak sempat ler...

dapurmerahibu said... [Reply]

Salam kenal Tun..bestnya pau kalau dpt mkn pagi2 ni..

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Waaaa ada resepi baru, klu pau inti kastad mesti bestkan, nampak pun lembut...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

mmg nampak sedap n menarik pau nie tun... warnanya pun cantik... pasti sedap pau nie kan tun.. inti kastard

Sue @ Nenie said... [Reply]

Salam Tun..sedap dan gebusss nya pau ni...Inti kastard, pasti sedappp ni

HaSue said... [Reply]

Mmg terserlah kelembutan dan kegebuan pau kastad tun nih.. akak suke kastad! karipap kastad tun pnh mkn x?sedap kannn..hehe

Rahel said... [Reply]

Wallaweiii...nak pau kastad...