Tuesday, April 10, 2012

Homemade Cendol


Assalamualaikumm~~~~

hihi.. sape terliur angkat tangan! ^^ tgh2 panas dapat cendol semangkuk mmg sedap. tun, tiap2 kali blk kg my laling kat segamat wajib makan cendol. ada satu family india muslim yg jual cendol, gerai kecik je, tp mmg customer x putus. siap ada cawangan lagi. biasa pergi gerai kat bandar, kalau x pun kat area masjid kt bandar lama. mmg sedap sgt cendol dia. aritu balik segamat x sempat nk duduk makan cendol kt gerai, sempat suruh my laling tapaukan je. tp bila tapau x bape sedap sbb dia letak dlm plastik ngan air batu yg byk. so cendol tu mcm jd keras2 sket :(

nway, bila dh blk bintulu ni.. jgn harap laa dpt cari cendol yg sedap mcm kat semenanjung. aritu order cendol, ntah ape2 rasa dia. keras kejung n xde rasa ape. mcm mkn agar2 yg keras yg ingredients dia solely agar2 + air n pewarna hijau.


me rasa dulu me pernah buat resepi cendol yg sedap. tp dh lupa resepi tu me simpan kt mana. ye la, time tu xde blog lagi, pastu resepi tulis merata. kalau ada buku resepi pun, ntah2 buku tu dh di makan anai2 or berkulat dlm salah satu kotak harta karun yg me bawak blk dr uni dulu. kalau sape2 ada resepi cendol yg cara masak dia bukan masak tepung sampai kental dan tapis dlm air sejuk, tp campur2 tepung dan tapis dlm air mendidih sampai masak, plz share ye :) 

resepi ni sedap jugak.. cuma x berapa sama dgn cendol yg tun biasa makan tu. tp my laling mkn dgn banyaknyer jugak. hihi

Cendol
resepi: kak daria

Bahan-bahannya:-
  • 1 1/4 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1/4 tsp kapur makan + sedikit air= air kapur pekat
  • 10-12 helai daun pandan - xde, tun guna pewarna hijau n perasa pandan
  • 3 cawan air
  • secubit garam
  • (jika daun pandan anda tidak banyak, anda boleh guna pewarna hijau dan perasa pandan)

Cara-caranya:-
  • Kisar daun pandan bersama 2 cawan air dan kemudian tapis ambil jusnya sahaja
  • Masukkan semua jenis tepung, garam dan air kapur kedalam bekas dan masukkan jus pandan sedikit demi sedikit sehingga sebati dan kemudian masukkan baki air.
  • Tapis bancuhan tepung supaya tidak berketul
  • Masukkan kedalam kuali dan kacau sentiasa sehingga ia berkilat dan tidak melekat di permukaan kuali.
  • Sediakan satu bekas yang berisi air biasa atau lebih elok air sejuk
  • Masukkan bancuhan kedalam bekas berlubang dan kemudian tekan kedalam bekas berisi air ini. Buat sehingga habis.
  • Biarkan ia menjadi betul2 keras didalam air tersebut.
  • Jika hendak simpan pastikan cendol + air

14 comments:

Nuwairani Ira said... [Reply]

hari tu nani try buat. tapi xde air kapur...terus cendol tu hancur.... :( ...lenkali kene letak air kapur jugak la..

Cheq Sue said... [Reply]

tingat pestime buat cendol dulu, kemetot2 aje jadinya tapi puas hati sebab payah nak dapat

Chah said... [Reply]

Huuuu...mak kita penjual air batu cendol... Walaupun xde branch tp satu kg tau pasal cendol mak kita... Mana boleh men tepung redi made, kena blend beras sendirik la tun cayang... Pastu mmg kacau sampai masak n gelegak kecil yg suka percik kt tgh tu... Tadah ngan baldi air sejuk. Nk cendol yg tirus n selim hujungnya kena tinggi letak air ngan acuan. Masa panas2 tenyeh dlm acuan. Sekian...:)

cikmanggis said... [Reply]

cendul satu!!jangan lupa tambah pulut ya hehe.Rajin Tun buat cendol sendiri..puas makan kan.

Kak Rose said... [Reply]

Tun!!! kak rose nak cendol satu... terliur pulak nengoknya!

tp td tengahari dapat gak merasa cendol kat ss15 tu... best!

Liza said... [Reply]

slurrppp, akk tolong hirup cendol dlm gelas tu...hihihi
rajin tun buat cendol sendiri kan, akk pernah buat dulu, tp hampeh, xjadi, hancusss....hihihihi

mokwo® said... [Reply]

chah dear..nanti tempekkan resepi nya bleh..senang nak refer!!!
adae org bagitau mokwo..letakka skit air abu dlm cendol..so cendol menten kenyal2 gitew...tapi tah lerr...mokwo tak jumpa lak resepi yg berkenaan...biasa dok beli yg ready made jer...kalau nak makan cendol puas2..mokwo tunggu balik kulim kedah...di sana cendol nya kaw habih! so memang tak dak inisiatif nak buat sendirik lagi!...but yur cendol looks soooo cute..cam ulat gonggok!

HaSue said... [Reply]

Syhh! Tunn..kecik ati org bintulu kalo terbaca nih.hehehee..
Yang tun rasa tu mcm pernah je akak rasa.. berkemungkinan dorg frozenkan cendol tu agar thn lama dan boleh guna utk beberapa hari berbisnes..
Kalau pergi kedai yg khas jual cendol je mungkin ada yg lembut kot..
Akak kan kalo nak beli cendol lembut ni masa bazaar ramadhan je..dan yg terbaik kat bekenu..ramai jual yg lembut2 ni.

Akak pernah buat homemade cendol resepi kak fida..lembut tun..best2.
comel jek paras rupa cendol tun tuu..
esok2 kuar talam cendol lak nih.hehe

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! rasa nak buat cendol lah pulakkk! aduhhhhh.... nmpk org buat itu ini sume nak dibuat.. akak kalau cendol suke yg ada rasa kenyal sikit tp tak ler kenyal sgt, maklomlah akak ni specis keras2 gituuu, mkn apa2 pun suke yg keras2 aka liat2 ehehe... kalau rajin leh buat ni tun tgh panassss kat luar sana tuuu :D

mama sara nur said... [Reply]

assalam Tun
sedap kan cendol yg wat sendiri ni he he macam mak akak kalu teringin nak makan memang dia wat sendiri cendol tu, penah gak akak tgk mak wat betul2 puashati bila menghirupnya...

dZana said... [Reply]

aslmkum tun.. apa kbr.. terliur akk tgok cendol di petang hari ni.. kalau buat guna daun pandan mmg sedap n harum jer baunya..

dZana said... [Reply]

aslmkum tun.. apa kbr.. terliur akk tgok cendol di petang hari ni.. kalau buat guna daun pandan mmg sedap n harum jer baunya..

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Memang betul tu Tun, kalau panas2, pekena cendol, fuhhhhh....mak mentua lalu pun buat buat tak nampak hehehe....mmg terangakat...

quinnie said... [Reply]

wahhh rajinnya buat cendol...huhuhu