Thursday, April 5, 2012

Sambal Sardin dan Bunga dari Holland


Assalamualaikummm~~

arini tayang sardin je. sekali sekala masak sambal sardin mmg sedap makan ngan nasi panas2. my MIL tun ckp, dulu2 sardin ni makanan org miskin, skrg org kaya je yg makan sardin sbb mahal sgt. hihi.. tun pun xtau ikan sardin fresh bape inggit sekilo, tp satu tin sardin skrg ni 5inggit lebih. kalau wat karipap sardin, jual 30sen sebiji mmg rugi. kui kui..

aritu kan, tun blk KB, tension je tgk iklan harga ayam 6inggit sekilo. kat sini biasanya 9inggit sekilo. beza 3inggit tuu.. patut la gi mkn kat kedai murah je. 3hari kat KB, xsempat pun nk gi jenguk kawan2 sbb schedule full.. mcm2 mende nk kene settle kan. ye la, sbb lama betul x blk uni. hopefully blk lg sekali tu yg last la as a master student. aminn.

ps: kak naz jgn marah ye sbb x contact akak masa ke KB, mmg x sempat sgt. terkejar2 je. plan nk buat mcm2, siap nk gi shopping segala bagai, tp kedai pun x sempat singgah.


kalau buat sambal sardin, tun mmg akan letak halia lebih sket sbb nk hilangkan bau sardin tu, pastu tumis sambal lebih sket. tp my laling ni xsuka kalau rasa sambal lebih, dia ckp nnti dh hilang rasa sardin tu. ikut atas preference masing2 la kan.

Sambal Sardin
resepi: tun telani

bahan2
  • 1 tin sardin - tin besar
  • 2 sb cili giling
  • 1 inch halia- tumbuk
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1 bj bawang besar- separuh potong bulat2, separuh mayang
  • 2 sb kicap manis
  • sedikit asam jawa
  • 3 bj cili padi- ikut tahap kepedasan masing2
  • garam

cara2
  • tumis bawang besar mayang, halia dan bawang putih. masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak.
  • masukkan kuah sos sardin, kicap, dan cili padi dan tumis kejap. masukkan air asam jawa.
  • masukkan ikan sardin dan bawang yg dipotong bulat. perasakan garam.

utk telur dadar tu, sbb pemalas nk masak sayur lain, tun masukkan je bayam dgb byknyer dlm telur.. kui kui... tun celur bayam, pastu perah air dia. then potong kecik2 sket dan masukkan dlm telur dadar.


happy blog anniversary buat kak nieza nun jauh di finland.. moga terus memeriahkan dunia GMM. nice knowing you.. insyaAllah ada rezeki akan bertentang masa juga suatu hari nnti..


fresh flowers from holland.. cantik! tq ye kak ^^

11 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!! akak tumpang lunch kat sini tau! hihihi...lama dah tak buat sardin, nanti leh buat sardin sbb nak buat inti :D

Mas said... [Reply]

salam tun...
kak mas pun suka buat sambal sardin gini dan gadingkan ngan telur dadar...
memang sedappp...

terliur jerk kak mas tengok sambal sardin tun tu...

Chah said... [Reply]

Aminnn....good luck!

mmgpun sardin makanan org kaya le ni...tambah yg cap ayam, giler ahh..mmg terbaik sambal sardin...ai ni walopun datin, ari2 makan sadinpun no hal...

CT Delima said... [Reply]

As'alam Tun

stok sardin dalam tin rasanya ada 4 kot kat rumah, tapi entah bila k.ct nak masak pun tak pasti..hehehe

masa beli tamak sebab macam2 nak buat. Tapi bila dah beli dok teperap aje kat situ. Sebab nya anak k.ct no3 tu alah dengan sardin tu yang bila nak masak pikir juga nanti dia tengok aje :)

Liza said... [Reply]

akk pun tumpang sekali la lunch kat sini, dah siap bawak mangkuk tingkat ni....hihihihi
Cina tokey kedai runcit pun ckp org kaya jer yg mkn sardin...betul tu, kalau dulu2 tin besar cap ayam tu baru RM1.80 kan Tun...skrg dah berdouble trouble harga dia...

Nieza said... [Reply]

Assalam dik Tun cyng!! terliur tgk sardin betul la akak dah lama betul tak mkn sardin sejak dok sini sebab sardin sini tak sama sedap mcm yg Malaysia.nanti blk Msia la mkn.

Tq Tun sudi gantung card dan ambil bunga ni.semoga ukhwah yg terjalin akan sentiasa dirahmati Allah selalu hendaknya..InsyaAllah.

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

sesekali mmg ada masanya terasa nak mkn sardin.. mmg best.. tp akak lom pernah masa versi berkicap..

eh eh.. bunga tu dari Holland ke Finland? ker sama je dua tu? hehehe.... nnt akak nak amik jugalah.. terlupalah nak ambik semalam masa pegi umah nieza..

zila 4ever said... [Reply]

salam tun
patutlh dh lama x der kt dapur ..blk kg yer..:)..akk pun suka masak sadin nie..letak cili byk..baru rasa pedas2 sedap..telur tu akk x pernah cuba lg..biasa potg bwg n lada jew..sskali nk try jgk nnt..:)

Zaliedana said... [Reply]

Assalam tun cayang,sihat ke..Lamanyer xsinggah sini..miss u tun..Owh blk kg eks..Byk ke nyoping kat kelantan tuh..Sardin kat umh nih hb jer mkn,kak ct kan xmkn ikn,huhu..Tpi beli n msk jugalah utk dia,sbb dia mmg suka..

izahdaut said... [Reply]

tunnn.. akak suke dik makn gini. ada sapa2 tak nak masakkan set gini. makn gini pun dh best. kalau balik kampung cik abg akak tu saja jek suh emak masakakn gini. simple *brapa banyak gini tu? hehee

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Tun, kak Naz pun suka sardin.. Pekena sesekali mmg best!

Ooooo balik KB.. Rotan dia sbb tak jumpa akak pun...hehehe.. Tak de lah.. Tau tun sibuk... Maybe nx time boleh jumpa kalau ada rezeki kan..