Friday, April 6, 2012

yang paling senang time xde idea..


Assalamualaikum!!

adoi.. lemau betol nk mengapdate.. tu laa, lama sgt bercuti dr blogging, warm up pun slow-slow je.. xpe laa, asalkan bukan senyap terus kan.. tayang sup ayam je arini.. gmbar yg ntah bila2 pun. kui kui... dh lupa pun ni resepi yg mana.. ada few resepi sup ayam yg tun selalu buat.. (sup ayam berempah, sup ayam resepi mama, dan sup ayam hadnyai).


bila makan sup ayam, tun selalu gandingkan dgn ikan kering /XD ikan kering ni nama dia ikan kering keropok, masa pegi KK aritu ada kawan my laling pesan suruh tolong belikan. so tun pun mencari2 la ikan kering ni. jumpa kat pasar, alang2 belikan utk org, beli la jugak sekilo utk diri sendiri. skrg tun pulak yg gilakan ikan kering keropok ni. hehe.. ikan kering keropok ni xde la semasin ikan kering biasa, nipis mcm keropok ikan.


bila wat sup ayam, tun suka makan ngan kobis goreng je. sayur2 lain x suka sgt. yg paling penting, wajib ada sambal kicap ^^  sambal resepi malas2 je..

Sambal Kicap
tun telani

cili padi
bawang putih
kicap manis
sedikit air asam jawa

- blend/ tumbuk semua.

14 comments:

ummiaisyah said... [Reply]

yg simple camni yg best kan Tun...anak2 sy paling suka sup-sup ni....tp sy jarang mkn ngan ikan masin..sbnya sy sorang je yg reti mkn ikan masin..hehee

Ribbon Clown said... [Reply]

Yg simple camni lah paling sedap tun.. Terliur tgk ikan masin tu.. Isk lama x makan.. Kirim sekilo boleh? Hehe

ijayuji said... [Reply]

Tun, kalau sup2 pulak akak tak biasa pulak ada sayur sampingan,cukup dgn sambal kicap atau lada ajerr ehehe.... tp akak suke masukkan taugeh mentah dlm sup ^___^

Nieza said... [Reply]

sedapnya tun..sup ayam ni memang sedap kena lak time sejuk beku kat sini..slurpp..hehe

zila 4ever said... [Reply]

salam tun
x tahan tgk ikan masin tue..dh lama x beli..sup tu pun mgancam jgk..klu dapat hirup kuah tue..waaaa..x dapat nk bayangkan..he ehee

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Resepi yang simple namun pasti menambat selera......

Anna Qawina said... [Reply]

Tunnnn...
akak kat rmh ni sama ler..janji ada kuah..sup lg sennag kan..bkn hari2 ada idea & rajin..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

samalah mcm akak.. bila takde idea nak msk apa.. masak je sup.. akak suka campur ngan sayur sikit dlm sup.. samada carrot, kentang, lobak putih atau apa2 sayur yg sesuai..

quinnie said... [Reply]

tun ikan masin keropok tu meamng sedap le..pernah makan..tapi versi melaka punya la..heheheh...memang best makan cam keropok lak rasanya...kekeke...

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum tun.

Tq yer atas ucapan kat blog akak tu.
Ermm akak kalau lauk simple2 cam ni yg takut ni..Lebih2 lagi ada cili kicap tu.. Makan cam tak nampak org lain dah..oh tidak..

Tun, tun kata ayam kat kelantan rm6 sekilo?? Akak beli dah banyak minggu ni rm4.50 sekilo.. Mesti tak perasan ada bnyk tempat yg jual dgn harga ni...

HaSue said... [Reply]

Sedap la tun simple2 gini.akk pun kdg2 nk msk simple konon nk mkn sikit tp dah sedap terrrrrmkn byk lak.camana tuh?hihi..
Eh,ikn masin keropok?ca, xde beli jer aritu...nanti suh adik try carik.hehe

HaSue said... [Reply]

Typo di situ, bukan ca, tapi cam.hee

hana said... [Reply]

dapnyer tunn... sama la cam akak.. lauk paling malas.. sup ayam ngan sambal kicap! sup budak2 boley makan.. kiter yg tua2 nih kalau x pedas tak bes! kan tun kan... hihihi

izahdaut said... [Reply]

tun.. siapakah yang baik hati itu.. haha.. mcm anak akak lak, baik hati nak tolong bawak barang. nak tolong uminyer la kan. skali dia bawak telur rupanya. habis 15 biji telur pecah. huhu..

tun.. akak kurangkan banyak gula tu. rasanya mcm akak buat half je dari sukatan. tak silap akak la.ni merujuk pada kek pisang karemel tadi tau. ngeee