Monday, April 16, 2012

Fried Dumpling/ Gyoza


Assalamualaikumm~~~

monday blues anyone? hihi.. i'd spent the whole morning till afternoon at the hospital for some stuff (and from all those time, only 10minutes with doc, the rest.. waiting, of coz). Alhamdulillah, fully prepared for the boredom, brought a jack reacher novel along. lee child at its best! ^^

made this dumpling on saturday :D mmg dh lama teringin nk buat dumpling sendiri. pagi sabtu b4 kuar beli groceries nmpk dumpling kat umah kak ros. ape lagi, berkobar2 tulis bahan2 nk beli nk buat dumpling nih.. gi kedai, ternampak pulak dumpling skin.. hoho... mula2 ingat nk kene menggelek2 dumpling skin dh, sekali dh jumpa yg ready-made mmg mudah la kerja.



RESEPI GYOZA
Resepi: kak hana
Sumber: kak ros

Bahan-bahan

Untuk Skin
  • 250g tepung gandum
  • 1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
  • 1/4 sk garam
  • Extra tepung gandum utk canai
  • 1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah)

Untuk Inti
  • 250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)- tun guna ayam
  • 1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
  • 50g kubis - cincang dadu halu
  • 1 sudu makan halia parut
  • 2 sudu makan bawang putih parut
  • 1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
  • 1sk gula
  • 1/4 cawan bawang besar - potong dadu
  • Daun negi - jika suka (tak masuk)-  tun xtau apa nih
  • garam dan pepper
  • Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun
  • 1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung) 
  • tun tambah shredded carrot and mushroom

Cara-cara
  •  Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain.  - tun guna ready-made dumpling skin
  •  Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
  •  Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
  •  Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian. 


    untuk dumpling dipping sauce, tun campur2 from few recipes yg tun jumpa kt intenet. sesuka hati ikut apa yg ada kat umah. byk resepi guna wine, so pandai2 je adjust rasa dia.

    Dumpling Dipping Sauce
    sumber: tun telani

    bahan2
    • 1/4 c kicap manis
    • 1/2 icnh halia-  tumbuk
    • 1 ulas bawang putih- tumbuk
    • 2 bj cili padi- tumbuk
    • 1 sb vinegar- tun guna apple cider vinegar
    • 1 sb minyak bijan

    Cara2
    campurkan semua bahan dan biarkan seketika supaya rasa dia sebati.

    16 comments:

    MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

    assalam tun...

    biasa dah tu kalau gi spital nak pulak spital kerajaan.. yg lamanya menunggu menunggu & menunggu... hehehehe... tp takper.. kita nak guna dia kan... berkorban apa saja... yg penting segalanya selesai..

    akak lom pernah lagi mencuba sebarang jenis dumpling ni.. hatta kulit dumpling ker kulit wantan pun akak tak kenal.. hehehe.. nampak mcm best jer.. tp tak tau le selera cik abang akak tu leh terima ke idok.. kalau tekak akak ni tak memilih sgt.. semua sedap jer..

    Zaliedana said... [Reply]

    Assalam Tun,wah rajinnyer wat dumpling,sedap tuh..Eh utk sos, bwng ptih tertaip 2kli ke tun,kalut sgt lah tu ,hehe..

    tun_telani said... [Reply]

    @Zaliedana hihi.. tq kak... mmg taip cepat2 sbb nk BW =) 2 bj tu cili padi, silap tulis bawang putih pulak. hihi

    Mas said... [Reply]

    rajinnya tun buat dumpling.....
    nampak pun sedappp..
    tapi kak mas tak pernah makan lagi dumpling gini...

    Mas said... [Reply]

    wahhhh bestnya makan dumpling....

    EmbunRosaliza said... [Reply]

    Assalam tun, td tgk kat fb nak tanya malu pulak apa kemenda dumpling tu, ala2 popia basah gitu ada inti2. Emm org jakun mcm akk ni tak pernah mkn lagi dumpling tu, nampak mcm best. kalo dpt mkn yg tun buat lagi best ni

    EmbunRosaliza said... [Reply]

    Assalam tun, td tgk kat fb nak tanya malu pulak apa kemenda dumpling tu, ala2 popia basah gitu ada inti2. Emm org jakun mcm akk ni tak pernah mkn lagi dumpling tu, nampak mcm best. kalo dpt mkn yg tun buat lagi best ni

    Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

    Salam Tun..
    Wah ada gyoza/dumpling laa... hehehe thxs ingatkan mama! dah salin resipi dari blog Ika lama daaa... tak terbuat hehehe almaklum printed resipi dah bertimbum2 ...

    suka mkn panas2 bersama sos cili or sweet black sos yum3x...

    mala said... [Reply]

    salam tun, mala copy resepi dulu ya. ntah bila blh cuba ni.

    Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

    Salam Tun,puas hati ke dapat makan yang buat sendiri tu???

    HaSue said... [Reply]

    Awat x bawak lappy jer sesambil nunggu tu tun?leh BW ke.update ke..haha..ops xde wifi ek?broadband pun xde ek?hee..
    kat hospital bintulu ke tun?

    mana tun beli kulit dumpling tu? akak aritu beli kulit wantan tp x terbuat apa2 pun. sampai lupa ada beli..sadis benar

    tun_telani said... [Reply]

    @EmbunRosaliza hihi.. ha'ah kak.. inti dia ala2 popia cuma popia inti masak dulu kan, ni x masak.. pastu yg penting kene letak minyak bijan. kalau order chinese food kt hotel selalu ada dumpling nih.

    tun_telani said... [Reply]

    @HaSue hoho.. melampau benor nk bawak lappy.. pastu mintak password wireless ngan misi kan. hehe..gi spital pakar bintulu tepi upm tu kak. mmg jenuh menunggu.
    kulit ni beli kat farley. warna putih, bulat. satu peket tu ada dlm 35+ keping.

    quinnie said... [Reply]

    wahhh sedapnya..kita suka masakan chinese ni....tak tau bila nak buat..oo ada resepi kulit sekali ye..bagus ni....salin resepi je dulu..kalau rajin buat...kekekke

    Nuwairani Ismail said... [Reply]

    nani dh bookmark dulu resipi ni. susah nak jumpa dumpling skin yg halal. jadi, pasni leh try buat sendiri. nampak mcm sedap je..nk try buat juga lah.

    Diana @ Melley Mey said... [Reply]

    dumpling tu mmg salah 1 fav kami sekeluarga... mmg suka sesgt makan dumpling... dah lama x buat dumpling sendiri... terliurnya tgk...