Monday, April 25, 2016

Yong Tau Fu


Assalamualaikum :)

n3 cepat sementara tunggu maghrib nk buka puasa ^^ 

kat FB kuar gambar yong tau fu, memories few years back. tiba2 tekak terasa mcm nk makan pulak. planning nk buat wiken, tp terbizi sket, jd postpone smp arini.


Byk kali dah buat, smp buleh hafal dah.. senang dan sedap resepi nih. puas hati buat sendiri blh mkn byk.  tun xleh mkn kangkung, jd celur bendi. air rebus bahan2 tu tun guna utk kuah bihun sup. hihi..


Kuah Yong Tau Fu
Resepi: Minami@myr
Sumber: Kak Ika, tun telani

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering - tun guna 3 sb cili giling
  • gula melaka - 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)>>Lebih kurang 1/2 sudu besar - tun xletak
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan>>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air>>yg ni terpulang
  • sedikit ajinomoto - tun tak letak
  • 1 sk sos tiram - tun tambah
  • 1 sb kicap manis- tun tambah

Cara-cara
  • Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  • setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. - tun skip ni, tun tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2 lain.
  • panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  • setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  • masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  • masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain
ps: kali ni terasa mcm nk campur kacang, jd tun masukkan dlm 2 sudu kacang tanah dlm kuah dia.

**Isi dia tun celur dlm sup.. just rebus air dgn kiub ayam, pastu tambah halia dan garam sket.. =)

Thursday, April 21, 2016

Plain White Loaf


i knoww... i know.. shud type 'Loaf' instead of 'Bread'

Assalamualaikummmm~~

wahhh... dua hari berturut2 mengapdate blog! kagum dgn diri sendiri.. haha... harith baru je lena setelah seharian duk melekat kat mama.. baru la blh mengadap laptop jap. merajinkn diri mengupdate sbb ramai yg minta resepi roti ni :)

gebussss
i loveess baking bread.. love the smell of yeast ^^ utk buns n small bread yg letak mcm2 flavour tu, i already hv my favourite basic bread recipe. kalau tgk resepi roti2 tun, mmg biasanya tun duk ulang resepi yg sama. tp resepi tu xsesuai utk buat loaf. dia jd berderai bila tun slice.

after sooo many recipes that i tried, found this very simple recipe.. and it's perfect! lembut gebus dan x berderai.. nyum nyum... resepi ni cukup2 utk 1 loyang roti tu.. dh try beberapa kali (gambar adalah hari2 yg berlainan ye).




ada budak tak sabar nk makan.. haha.. xsempat mama nk amik gambar byk2 sket.

Sahur pagi tadi... bread n jem je.. perfect with a mug of hot chocolate

So, here's the recipe :) from some taiwanese chef that had won some bread competition.. happy baking!

Plain White Loaf
Sumber: dapur ibu cergas
Sumber: tun telani


Bahan2:
  • 375g tepung roti
  • 30g gula
  • 3/4tsp garam
  • 20g butter (salted) – kalau guna unsalted, tambahkan sikit garam jadi 1tsp
  • 1tsp instant dry yeast
  • 240g susu kotak (sejuk)

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan dalam bread maker dan set dough (sejam setengah). Boleh juga guna mixer mata cangkuk atau uli tangan :)
  • Proofkan doh (rehatkan untuk kembang) sampai saiz jadi 2 kali ganda. Beratnya lebih kurang 660gram.
  • Bahagikan kepada 3 bahagian sama berat dan rehatkan 10 minit.
  • Penyekkan doh dan buat bentuk segi empat. Kemudian lipat dan rollkan jadi macam bergulung sikit dan masukkan dalam loaf pan.
  • Proofkan lagi 60 minit. Biasanya akan sampai atas penutup loaf pan tu.
  • Tutup loaf pan dan bakar pada suhu 180C selama 30 minit.
ps: all pictures taken in this n3 (except for the first one) are taken using my hp.. so the quality is not that good.

Wednesday, April 20, 2016

Apam Mentega lagii dan lagii ^^


Assalamualaikummm :)

Fuhh... 1st n3 in april.. saboo je laa.. dulu tiap2 hari mngadap blog.. siap kdg2 sehari 2-3 entry.. skrg xtau laa ke mana mood ber-blog pergi.. sekali sekala angin R tiup sepoi2 bahasa utk mengapdate.. huhu...

Sayang blog ni.. sbb blog ni jumpa ramai kawan2 baru.. jumpa akak2 GMM semua. dari alam maya  ke fb, ke laga2 pipi, siap kirim2 brg bagai.. seronok sgt zaman semua aktif berblogging.. sayu pulak rasa.. ceewahh... feeling pulak petang nih.. kih kih...


nway.. ulang lagi n3 apam mentega nih.. salah satu apam feveret tun, apam penyelamat bila xtau lgsg nk masak kuih apa utk hidang ke tetamu atau bw ke usrah. sbb insyaAllah bahan2 dia selalu ada je kat dapur.. 


first tun makan kat umah kak liza, blogger first yg tun jumpa masa tun ke kuching.. back in 2011.. wahh... lamaaa tu. cepat betul masa berlalu. sejak makan apam ni kat umah kak liza (dan dgn xmalu nyer tapau wat balik.. kih kih).. tun dh puluh2 kali kot buat apam ni.. haha.. tp xde la tiap2 kali upload kat blog kan. naik menyampah readers nnti.. hihi..
 

resepi ulang tayang utk menghidupkan blog. ahaks ^^

Apam Mentega
Resepi: Kak Sofea@after6am, kakfiza@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan ( +-50 biji )
(A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
(B)
  • 3/4 cawan gula castor
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
  • Cara membuat gula hangus: masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  • Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  • Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  • Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  • Perap selama 1/2 jam.
  • Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  • Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  • Selamat Mencuba.......

Wednesday, March 30, 2016

My Super Easy Banana Muffins ^^ (step-by-step tutorial)




Assalamualaikummmmm :)

Alhamdulillah dah siap marking semua exam paper... weeee~~~~~ baru dapat bernapas dgn lega.. hihi.. alhamdulillah juga encik laling dah balik semalammmm ^^ *happy* after hampir sebulan outstation. excited harith abi dia balik.. haha.. pkl 10 xnk tido lagi, smp last2 abi dia terpaksa masuk bilik tutup lampu. tu pon dia duk lompat2 atas perot abi dia lagi dlm gelap tu.. haha.. 

ok laa.. back to the recipe.. buat last week sbb nk bawa gi umah sedara. tgk baby.. nk pegi umah org xkn tangan kosong je kan.. kebetulan beli pisang kat harith, amik 2-3 biji utk buat muffins. yg senang2 je sbb buat mlm2 lepas harith tido. nk bakar kek nntikan ngantuk nk tunggu dia masak. godek2 mapin ni xsampai setengah jam dari awal buat smp siap bakar.


tun sangat2 suka bau pisang yg masak with sugar and butter/marjerin. wangiiii... kek/mapin pon jd extra sedap bila masak dulu pisang tu.. ada rasa karamel2 gula. nyum nyum... this is my super easy, super fast, for super lazy cook. hahaha.. cuma guna 1 mangkuk je.. kih kih.. jimat sabun basuh pinggan.

Super Easy Banana Muffins
Recipe: tun telani

Bahan2:
  • 3-4 biji pisang - lecek
  • 3/4 cwn guna - kalau xnk manis blh kurangkan, tp jgn kurang sgt
  • 1/3 cwn butter/marjerin (jgn guna minyak, kurang sedap)
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • sedikit garam 
  • 1 bj telur
  • 1 1/2 cwn tepung 

Cara2: 


Masukkan pisang + guna + butter/marjerin dalam mangkuk kaca. Microwave sampai gula dan butter cair.
kalau xde microwave blh panaskan dlm periuk


Masukkan baking powder, baking soda dan garam. Gaulkan.
Bila gaul dia jadi buih2 mcm gambar. tu normal ye.


Tunggu sejuk sikit, dan masukkan telur. gaul sebati. (jgn masukkan masa panas, kang jd scramble egg pulak)
Masukkan tepung, dan kaup balikkan. tak perlu kacau kuat. xpe kalau dia ketul2.


Guna sudu/ spatula je.. then blh masukkan dalm acuan mapin..
tun guna silicon mould beli kat DIY. comel dan senang.. 1 aduanan dpt 12 biji mapin saiz biasa.


Bakar 180 C, 10-15 minit, bgantung pada oven dan saiz mapin masing2..
Siap.. tu tun pek kan utk bagi kawan2 :)

Happy Baking guys! ^^

Thursday, March 24, 2016

Sosej Ayam Homemade: Tutorial Step-by-Step



Assalamualaikumm :)

Alahmdulillah berjaya buka blog yg makin suam suam kuku.. huhu.. xde la bz sgt, n selalu je masak. tp malas nk kuarkan dslr n amik gambar cantik2. kdg2 semangat amik gambar, pastu xde yg cantik, jd malu nk tayang kat blog. huhu..

Kali ni mmg super rajin mengamik gambo. gmbr step by step ni guna hp je.. sbb buat mende yg special jarang2 org buat, jd semangat sket nk share. tun biasa buat nugget dan burger, ni 1st time buat sosej. sbb struggle betul nk masukkan dlm plastik aiskrim tu.. lps pikir2, baru dpt idea nk guna piping beg. Alhamdulillah, senang sikit kerja. 

Jom try sama2 :) kurangkan mkn sosej yg beli, sbb semua tau keburukan sosej rasanya. tp ni ketegori sihat sket la ye, rasa dia mmg xsama dgn sosej beli. tp insyaAllah sedap :)

Sosej Ayam Homemade
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 500 g isi ayam
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji telur
  • 4 sudu besar tepung ubi kayu
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil oregano
  • 1 sudu kecil lada hitam
Cara2:

  • masukkan semua bahan dalam food processor dan kisar halus.


  • amik sedikit adunan dan masukkan dlm piping beg. 
  • ikatkan hujung plastik aiskrim (sbb xnk hujung dia bersegi, nk kasi rupa sosej kan). gulung dlm hujung, dan paipkan adunan sosej. paip slow sbb nk elak ada gelembung udara.
  • isi ikut suka nk panjang mana sosej tu. kalau ada gelembung udara sikit2 xpe, dia xhancur bila masak nnti.
  • masukkan dalam freezer dan bekukan. dah beku boleh gunting dan buang plastik aiskrim tu. xnak masak dgn plastik, takut nnti masuk bahan kimia dalam makanan.

  • rebus sosej td, pastikan air dah mendidih baru masukkan sosej. bila timbul tu kira dh masak la.
  • toskan. dan boleh la goreng mcm biasa. nk frozenkan pon boleh. bergantung kpd panjang sosej yg kita buat, adunan ni dpt 8-10 batang sosej :)


goreng guna olive oil dlm non-stick pan. mkn gitu je cicah sos cili pon sedap :)

nyum nyum.. my homemade chicken sosej.. xde salad lupa beli, guna coleslow je..

selamat mencub ^^

Sunday, February 14, 2016

Chewy Gooey Brownies




Assalamualaikummmm :)

Haaa... 2 entries sekali arini ni.. hahahaha... sempena bday encik laling ku terchenta (walaupon daku sgt degil kadang2 suka cari gaduh tanpa sebab, merajuk pon xpasal2, terima kasih kerana selalu bersabar menghadapi nya.. hehe..) 

Sebab masa mencemburui.. cewah.... mcm bz beno.. ekceli tun terlupa yg encik laling outstation, n flight tghari td, so xde la sempat nk buat cheesecake kegemaran encik laling ku itu.. jd ganti dgn brownies (yg sebenornya tuan badan yg nk makan.. hahaha).. xpe la, asalkan ada kan. 

Ni resepi yg sangat2 sedap di tekak tun.. siyes tak tipuu... kalau tipu dose.. sesuai dgn nama dia.. chewyy gooeyy hevenly chocolatyyy.. sekali makan kene jogging 2km. hehe...


texture yg dense, padat dgn coklat.. kerat kecik2 je sekali makan ye.. jangan baham mcm makan kek, nnti kene diet seminggu..

Chewy Gooey Brownies
Resepi: Sister's Cakery, Ourkizuna
Sumber: tun telani

Bahan-bahan (loyang 8")

A:

  • 170g cooking chocolate
  • 90g butter
  • 35g coco powder
B:
  • 100g tepung
  • 1/4ts garam
  • 1/4ts baking powder
C:
  •  2 biji telur + 1 kuning telur
  • 180g gula castor
  • 1sk esen vanilla


Cara2:

  • Cairkan bahan A secara double boiler atau guna microwave. tun guna microwave, senang kije.
  • Ayakkan bahan B.


  • Pukul telur sampai kembang dan masukkan esen vanilla. Masukkan bahan A (coklat) yang telah dicairkan dan gaul rata.
  • Masukkan bahan B (tepung yang telah di ayak).
  • Bakar pada suhu 180 C selama 30-35 minit.
tak cantik pulak gambar ni.. terang sgt.. utk corak tu, gunting bentuk love kat kertas, then ayak gula icing



Nyum nyum.. nampak tak berkerak kat atas, pastu dalam dia lembab dan padat.. sedap oooo... ni bungkus kasi kat anak2 usrah encik laling.

Homemade Chicken Burger


Assalamualaikummmm :)

Alhamdulillah.. alhamdulillah... harini birthday encil Laling yg ke 31.. Happy Birthday dear.. semoga Allah berkati umur yg diberi, semoga ditetapkan iman dan taqwa kepada-Nya, aminnn...

Takde sambut sgt pun, sbb tghari flight encik laling tun ke KL, esok ada meeting. so pagi2 just baked chocolate brownies as birthday cake, then buat burger special nih.. patty dh buat in advance, frozen kan. bun baru bakar ptg semalam. wedges pun buat sendiri ^^ 


Ni yg mama harith.. size kecik sket.. hehe... yg abi td dh makan sket baru teringat nk letak cheese.. haha.. 

nak buat senang je kalau ada food processor, kalau xde tu renyah sket lah.. 

Homemade Chicken Burger 
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 500 g dada ayam
  • 2 keping tauhu (tauhu biasa yg empat segi tu)
  • 1 bj telur
  • 1 bj bawang besar
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil oregano
  • 1 cawan breadcrumps

Cara2:

  • Potong kecil semua bahan dan masukkan dalam food processor. Kisar.

  • Buat bentuk bulat2 ikut saiz yg disukai.. alas plastik setiap satu burger. 
  • Boleh goreng terus atau frozenkan.


  • Goreng guna non-stick pan.
Senangkan :) selamat mencuba.. buat sendiri lebih sihat, no extra fat, no preservative ^^


Saturday, January 23, 2016

Menu Makan2 Breakfast


Assalamualaikumm :)

Alhamdulillah... akhirnya berjaya juga meng-update blog tahun ni. walaupon dh nk hbs bln january, better late than never kn ;)

Alhamdulillah, pagi td buat makan2 sket kat umah, utk budak2 yg join qiam smlm kat surau dpn ni. menu ringkas2 je, sbb nk mkn awal kn. kalau msk byk2 utk breakfast tun prefer menu mee berkuah mcm ni, jd kuah dia blh prepare mlm sblm. kat sini subuh pkl 5 lebih, bgn pagi cuma celur mee n potong apa2 yg patut. kuih2 pun pilih yg blh buat awal, pg just keluarkan dan susun2 je :) pkl 6 lebih dh siap semua dan blh mkn.

Menu tun pagi td:
- Mee Kari
- Cream Puff
- Puding Belang
- Air Teh O panas
- Air Kopi O panas

Gambar tak cantik sbb amik gambar pkl 6 pagi. hehe


takde gambar mee kari dlm mangkuk pulak. licin kuah seperiuk besar ^^

Resepi yg tun duk ulang2 dh bertahun dah.. gandakan utk jumlah yg byk.

Mee Kari
Resepi: kak Hanieliza
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1 kg mee kuning
  • 1/2 kg ayam- potong kecil
  • 2 btg serai*
  • 1 inch halia*
  • 1/2 inch lengkuas*
  • 5 ulas bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih* (bahan * dimesin)
  • 2 sb cili giling
  • 3 sb rempah kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air asam jawa - tun xletak asam jawa
  • 200g udang
  • 1 paket fish cake/ ball - potong nipis
  • 5 cwn santan (1 bj kelapa) <- 200ml="" air="" guna="" kotak="" li="" santan="" secukupnya="" tun="">
  • Tauhu goreng
  • 2 bj kentang- potong 8
  • garam
Bahan tabur:

  • Daun bawang & daun sup
  • Cili merah
  • Limau kasturi
  • Taugeh <- dlm="" kuah="" li="" masak="" suka="" tun="">
  • Sawi - tun tambah, letak dlm kuah jugak
  • Telur rebus- belah dua
Cara2:
  • Tumis bahan mesin bersama cili giling hingga garing dan wangi. Masukkan rempah dan goreng hingga pecah minyak
  • Masukkan ayam, fishcake, kentang dan santan dan masak hingga mendidih.
  • Masukkan sawi dan tauhu goreng.
  • Perasakan garam.
  • Hidang bersama mee yg dicelur dan bahan tabur.
kalau nk buat mkn2 pagi. kuah siapkan mlm sebelum. telur pun rebus siap2. pagi bangun cuma panaskan kuah, celur mee kuning, dan potong2 telur, limau nipis, dan lada :)


ni kuih yg mmg confirm mendapat sambutan. dua kali re-fill tray. haha... dh byk kali buat resepi yg sama.

Cream Puff
Resepi: Zaliana@myr
Sumber: tun telani

Bahan2:


  • 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
  • 100 gm butter
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh gula
  • 3 biji telur 
Cara2:
  1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan. - lepas mendidih, tun guna api paling perlahan dan masukkan tepung. 
  2. Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
  4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. Oven hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 220 darjah celcius. Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven. Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya.  - tun guna suhu 200 C je.

Custard Filling  (buat 2 adunan)
Resepi: kak Ida@1001resepi
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 2 camca besar tepung kastard 
  • 2 camca besar gula kastor
  • 1 1/3 cawan susu segar 
  • 30 gram mentega (kurang lebih 2 camca teh)
  • 2 camca teh esen vanilla
Cara2:
  • Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. 
  • Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. 
  • Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.

Puding paling senang, buat utk memeriahkan meja dan juga nk rasmi silicon mould yg baru. beli kat mr.DIY kat kl time blk kg aritu..

Puding Belang Strawberry dan Coklat
Resepi: kak Jun@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan (loyang 8inch )

  • 10gm serbuk agar2
  • 200gm gula
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 tin susu cair
  • 3 sudu besar butter
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar serbuk koko dibancuh dgn sedikit air panas (jun guna coklat emulco)
  • sedikit pewarna kuning - tun letak kaler merah
  • tun tambah 1sk vanilla
Cara-cara
  • Masak agar2 dengan air dan gula hingga hancur.
  • Telur dipukul, masukkan tepung jagung dan susu cair. pukul sebati. tuangkan kedalam agar2 tadi.
  • Masukkan butter. tun tambah juga vanilla. mendidih, tutup api. bahagi kepada dua.
  • Satu bghn dicampur pewarna kuning dan satu lagi dicampur koko. 
  • Tuang sesenduk warna kuning, sejukkan sekejap, tuang pula warna coklat dibahagian tengah sedikit..ulang hingga habis.
  • Sejukkan dan hidangkan.