Tuesday, March 29, 2011

Chocolate Chips Cookies


Assalamualaikum ^^

Hari ni lambat bersiaran.. sepagi kuar shopping n jalan2 (sejak ada in laws kt sini ni kuat betol bershoping. hihi..). balik nk kene pergi kelas deco tart cikgu haSue
pulak. penat btol.. hihi.. penat2 pon ptg sempat agi membaking (biasa laa, oben baru, teruja lebih sket). tp x praktik kan ilmu mendeco tart yg baru belajar lagi (acuan tart blom beli.. al-maklum laa kn, baru nk memenuhkan dapur..).

me membuat Cookies yg sedap ^^ aritu duk nengok org 'mengukies', ni balas dendam laa kiranyer. kui kui.. ni resepi cookies yg wajib me wat bila dpt cookies craving. banyak lg resepi yg me suka, tp ni yg plg best (bg tekak me laa).. resepi me olah dr buku resepi 500 cookies and bakings. punye laa byk resepi choc chip cookies dlm buku nih. samp x terbuat. ni resepi yg plg senang sekali =)

Bahan2:

  • 1 cwn butter/margerine
  • 3/4 cwn gula perang
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 1 1/2 sk baking powder* (* ayak bersama)
  • 1 sk vanilla
  • 1 cwn chocolate chip
  • 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)

Cara2:

  • Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
  • Masukkan pula chocolate chips dan gaul sebati lagi.
  • Sudukan atas loyang (me x letak gris sbb cookies bila bakar dh sedikit berminyak). Jarakkan sbb dia akan mengembang.
  • Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven). Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara.
  • **Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.

drop kan aje atas loyang. jarak2 tu penting, ye =)

nah, amik sorang sebiji.. sedap nii...

Actuallykan semalam me meroti.. ye laa, org baru dpt oven baru, mmg abih teruja la nk membaking.. lagi2 bila duk nengok 'makcik'2 nih duk meroti. mmg tensen abih! hehe.. so, me pun dgn penuh excitednya menguli roti..wat roti paun guna mixer. best gak mixer hadiah kawin nih, blh uli roti tanpa ada bau2 hangit (kalu mixer kt kg, wat uli doh mula laa mcm nk terbakar pon ada gak.. hihi..). sambil duk uli, sambil pk nk letak gaya posing camner nk kasi cantik bila tepek kt sini. siap plan nk wat bulat chomey2 letak inti lagi.. siap uli, nk naikkan doh. dh agak2 naik sekali ganda, me pon masuk laa dapur. tgk2 ada 2 bijik telur kt ngan sinki.. dlm ati, eh, telur mende pulak kt sini.. pikir punyer pikir.. baru perasan, me lupa letak telur dlm roti!!!!! waaahhhhhhhhhhhhhhhh~~~~~~~ tidakkkk~~~~~~~~~~ so dgn pasrahnyer masukkan telur dan uli lgi sekali. agak2 laa jd camner, kan.. doh jd lembik2 sket.. sob sob.. bukan setakat xleh letak inti, nk bulat2kn pon xleh. me 'debok2' guna senduk je dlm loyang.. uu uuu.. sadis je tgk rupa dia (tu yg x amik gmbr tu.. malu weeh)..

tapi kan.. bila bakar, bau diaa... perghhh, harum satu umah.. pastu naik cantikk je.. walaupun rupa x seberapa, tp sedapp.. my MIL siap suruh salinkan resepi. hihi...

ni laa rupa dia setelah abih angle posing nk kasi presentable. hihi.. gebuss...

nnti me nak wat lagi, kasi posing chantik2 ngan resepi kt sini =)

ps: kene marah ngan my laling sbb duk nengok blog je kije.. xwat keje sekolah.. kalau tiba2 me senyap tu, makna nyer internet di sita.. huhuhu.. my laling ckp, siang kene tulis thesis, nnti dia nk bw broadband gi opis.. tidakkkkkk~~~~~~~~~~~~~


18 comments:

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tu dia.....
dalam terlupa nak boh telur menjadi gak rotimu itu..
tun....okeylah kalau rupa agak kurang tapi rasa sedap...


PS: em...............cun benor cookies coklatmu itu..nanti hantar sepiring untuk umai yer

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: hihi.. tu laa, nasib baik sedap, kalau x malu laa kt mertua. kui kui..
buleh2.. utk umai yg chomey, tun kasi 1 balang ^^

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

cookies tu nampak menarik la tun...main campak2 jer pun boleh gak kan...

Ezadlieza said... [Reply]

Tun...amboi ada oben dah yer...peh ni kena rajin membaking tau..akak ni baru hari ni boleh jejalan 2 3 hari incik asben balik kl bawa broadband..rinduu wooo..sekali tgk mcm2 dah ada yer...

Ummi said... [Reply]

Salam Tun...waaah ada cookies sini..leh gak wat kudap2 malam2 ni sementara nak tdo kan..hehehe

mi_yuuki said... [Reply]

bohh!
dpat er oven trus msok
mecok, hahahahaha
bdw, congrats akhir nyer dpat jugak oven ste ;)

Kak Sam said... [Reply]

Assalamualaikum..
Biasa le tu buat budak2 yg baru belaja macam kita ni kejadian lupa melupa tu memang akan berlaku. Sabor je le. Terus berusaha ye dik.

Nieza said... [Reply]

wahhh bagus2 perasmian oven baru dgn hasil yg mabeles sekali...cookies ada roti gebus pun ada ni...byk nk tapau ni...hehehe

HaSue said... [Reply]

ehehemmm..dah perasmian oven rupanya yer..patut bergegas jer balik dari kelas td ye,nak mengukis rupanya..ekeke..

paham2..kukis ni kan xyah guna loyang,acuan bagai..hahaha..tapi mmg comel je kukis mu itu..ada masa nanti leh cuba.ada rasa kukis famous amos x?


haaa...kan x pasal2 kena sound dah x study..gi blaja sana!ngadap lappy tak abis2..hehe..kena sita kang ada lak terpaksa berjaga smpai tgh mlm.ngee..belajar elok2 yer,nanti dah besar jadi orang berguna.dgr cakap suami..jgn malas ulangkaji tu..hakhak

Mas said... [Reply]

wakakaka..kelakar la baca n3 tun ni...
roti tu tetap nampak gebu...
kak mas pun pernah kena macam tu..lupa letak telur..he..he..
cookies tu pun sedapp..
bak sebalang..

NADYA ANWAR said... [Reply]

assalamualaikum.. akak dtg ni nak mintak kukis.. heheheh..
tun, tgk baking tray tu mcm kenal.. tun pakai oven ape ek.. kire ok la tu, buat perasmian dgn roti.. akak ni x meroti2 jugak .. mengecistat pun belum jugak uwaaaaa... mesti cekgu marah salin teori , amali x wat ;p

chikadakbiru said... [Reply]

hihih sedapnye cookies...amboi lepas ni rancak la membakar yer kekeke!!

walaupun lupa buh teloq..tp nampak mcm sedap n jadik aje!!

tun_telani said... [Reply]

wahh.. sowi2.. baru bukak tenet.. huhu..

kak nazrah: ha'ah, main agak2 n campak2 je biasanyer. hihi,,

kak lieza: hihi. tu la, biasa kalau sehari x online pun dh mcm2 menu kt dapur semua org

kak ummi: mmg sedap wat kudap2, cuma jgn pk pasal lemak je.. hihi

cik dib: muahahahhaha~ mesti doh

tun_telani said... [Reply]

kak sam: yup, akan terus berusaha! tq ^^ muahh!!

kak nieza: meh2.. buat byk nih..=)

kak sue: baik chekgu!! terima kasih cikgu.. nasihat mu akan daku semat didalam dada.. muahahaha~

kak mas: ye ke? ye ke?? yayyy.. kalu kak mas yg expert meroti pon pernah lupa, xlaa rasa rendah diri ngat. hihi

kak nadya: eeii.. nk kene piat nih belajar teori je nih. nnti cikgu wat spotcheck kt dapur tgk dh wat ke blom. kui kui..oven pensonic 35L =) ada gmbr kt n3 b4 this.

kak CB: hihi.. alhamdulillah jadi gebu jugak. lepas 2 hari pon gebu lagi =)

Citarasa Rinduan said... [Reply]

eih..mana komen kak ayu eik....???

Citarasa Rinduan said... [Reply]

opsss...hilang pulak..

tun, apa khabar, hari nie kemana menghilang semoga kamu sihat sejahtera yer.

study, exam ker?

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: tuuu 1st sekali komen kak ayu nuh.. alhamdulillah sihat, cuma internet yg 'sakit'. teruk btol laa connection. nk BW asyik 'problem loading page' je kuar. stress.. tun xde exam.. master full research mode. so kene submit thesis je la skrg.

noorsafone said... [Reply]

Wah tun....ada cookoies pulak...utk kudapan sambil tgo tv...nanti mama nk cuba buat ikut resepi ni...rangup je nampak..