Monday, May 2, 2011

Pasta with Garlic and Chili


Assalamualaikummmmmm~~~~~~~~~

haha.. maghrib2 ngadap tenet.. sugguh kurang sopan.. 2 hari duk sunyi sepi.. org len sunyi blk kg, ni x blk kg pun berpura2 blk jugak. kui kui.. sbb dengki org blk kg kn, so 3hari ni duk kuar berjalan2, walaupun xde sgt tmpt nk berjalan2 kt bintulu nih.. pastu hujan pulak, duk berjalan2 kt kedai je laa..

ptg sabtu gi public library. lama x masuk library, rindu la pulak.. ni kata2 budak nerd zaman sekolah nih..haha.. besar gak library bintulu nih. me wat kad, pinjam novel 2 bijik.. rindu nk baca novel, pindah sini bw 2 biji novel je. pastu, me ni bila dpt novel, selagi x khatam selagi tu x letak. hari ni dh hbs dua2 buah. haha.. my laling ckp blh gi library wiken je, kalau tak, me xwat keje sekolah. huhu..


nway, me nk tayang menu bekfes yg sgt simple. tgk ingredient pun pelik sbb simple sgt.. tp dlm buku resepi me nih, dia ckp 'one of the simplest of pasta dishes and one of the best'.. betul jugak. rasa dia mild, but blh mkn 2 pinggan. haha..

me translate kot melayu, ye..

Bahan2:

  • 400g spagetti- rebus dlm air + 1 sk garam
  • 7 sb olive oil
  • 2 bj cili padi kering - me guna yg fresh, kerat halus
  • 6 ulas bwg putih- me guna 3 ulas besar
  • 1 sb origano
  • 1 sb parsley
  • garam
  • lada hitam

Cara:
  • tumis bawang putih dan cili padi dgn api perlahan selama 2 minit.
  • masukkan origano, parsley, dan spagetti.
  • gaulkan sebati.
  • tambah garam dan lada hitam

haaa.. senang,kn? hihi..


ps: tgh duk bakar kek pisang sbb kecewa blended orange kek rasa pahit.. huhu

11 comments:

Deliah's Deli said... [Reply]

sapelah maghrib2 mgadap tenet ya, mmg sungguh kurang sopan..hehe
suka spaghetti msk mcm ni..mmg blh 2 pinggan x sedar :)

*tu yg kdg2 x nk mula baca novel klu start je lupa siang ke malam..kek oren pahit tu mana.. :))))

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

sedap spaghetti yang simple camni..
La..kenapa pahit plak....so far akak buat dah tiga kali..ok jer...yg terbaru akak campur carrot... jgn putus asa..cuba lagi

tun_telani said... [Reply]

kak dell: hahaha.. eh, sapa mkn 2 pinggan tuuuu? hihi... btol2, bahaya baca novel nih. keje lain kompom x jalan..

kak nazrah: campur carrot? wahh.. blh tiru nih.. tun masuk kulit dgn yg putih2 sekali. tu yg jd pahit tu. dh laa limau sunkist tu mahal, bazir je.

Citarasa Rinduan said... [Reply]

waduh..
tun kalau apa2 masakan ada garlic sedapnya bau dan rasa..
nyami..

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun..
sedapnyaa... belum makan dah terasa kesedapannya tau.. ;)

en_me said... [Reply]

sodappnyer akak tun tewww.. ehehe

Mas said... [Reply]

tun..meh sepiring spagetti tu...
nak belajo makan...
sedappnya tengok spagetti tun tu...

KakAsma said... [Reply]

sama ajer resipi kita,akak pun selalu buat camgini....sedap sekali..kekadang buh juga udang atau ayam sket...wallaaaaa

Naz said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Tun, Kak Naz pun cam takut nk wat blended orange cake tu.. Takut jd pahit cam tun.. Bila nk mencuba ntah..

Oooooo... Kaki novel juga rupanya... Akak ada bnyk sgt novel.. Mmg hantu novel gak.. Skrg jer kawal diri x nk beli selalu sbb nanti x jadi kerja..heheheee...

Simple jer resepi tu kan tp yg simple2 ni yg makan bertambah2..

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: ha'ah.. walaupun xsuka rasa garlic, bila dh tumbuk lumat2 wat masak mmg sedap.

kak diana: waalaikummussalam.. hihi..mmg sedap =)

en.me: tq

tun_telani said... [Reply]

kak mas: haaa.. amik2.. sila2.. mkn ngn pizza tu sdp gak.

kak asma: ye ke? ni 1st time tun wat. biasa suka mkn spagetti ngan sos tomato. hihi

kak naz: hihi.. len kali kita cuba sama2. kita parut kulit yg bahagian oren je, kompom xpahit.. hah? akak byk novel??? haaa.. blh laa tun meminjam.. biasa tun tukang baca je, mama n abah tukang beli.. tp semua novel omputih la.