Tuesday, May 17, 2011

Apam Pelangi


Assalamualaikum ^^

wahh.. terasa lama x update blog. my laling bw kamera gi opis, amik gmbr defect kt bangunan rasanya. me try amik gmbr ngan hp, semua nmpk teruk.. kui kui... nk kata hp cap ayam pun x jugak. maybe sbb dh lama kot hp ni, kamera dia dh x elok. hp SE me ni dh kat nk 3tahun umur dia. skrg semua duk nk pakai blueberry laa blackberry laa.. me nyer blueberry dlm peti ais.. hihi.. asal blh pakai tepon ngan msg, kn =) x baik membazir, byk lg mende blh beli.. baik beli mapin tray ke, microwave ke, breadmaker ke. ye x?? ni kata-kata org yg gila masak shj ye..

nway, td me wat apam ^^ baru je kerat2 nih.. comey x? comey x?? sila kata comey ye.. me sgt berbangga kejadian apam ni yg byk layer.. kui kui... tau2 je laa kan, tangan keras cam kayu, kalau blh nk tuang je semua dlm tu pastu kacau2.. hihi...

apam ni me wat sbb nk kasi kt pakcik2 jaga kt sini. sbb kawasan ni dikelilingi hutan belantara kan, pastu pulak x ramai org. mlm2 ada 9 org pak guard ronda2 smp pagi. masa letrik xde mlm aritu, selang 2-3 minit dieorg ronda2 depan umah ni. bagus x pak guard kt sini? time kasih ye pakcik2 semua.. walaupun ada yg xde rupa pakcik.. huhu..muda2 pak guard kt sini.. n sbb pak guard muda, my laling la yg gi kasi kuih kt dieorg ye, me tukang buat je.

sedap mkn apam ni, sambil minum air teh ngan tgk tv. hihi.. resepi me google td, me cari apam yg guna baking powder. kuar apam ni kt umah kak anim =).. kak anim pulak amik dr umah kak hana.. pastu me dh xtau dh link dia yg mana, huhu.. kak hana tulis resepi dia mcm resepi apam indon kt myr, tp me tgk sukatan dia xsama.. wallahua'lam..

Apam Pelangi
Sumber: kak anim, kak hana

Bahan-bahan :
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm gula halus - Hana dan akak cume buh 90g je
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna

sebelum dan selepas

Cara-cara :

  • Pukul telur dengan gula dan ovelet sampai gebu.
  • Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  • Masukkan tepung yangg diayak bersama baking powder kacau rata.
  • Bahagi kepada 3 warna yang kita suka. Tuangkan selapis demi selapis (atas loyang dh dh disapu minyak/margerin) sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.

me x sapu minyak/glis, so dia agak melekat kt loyang.. huhu...


12 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

Betul tu..kita pun guna hp asalkan boleh buat call dan sms dah cukup bagus...

Macam pelangi jer caler dia..cantik

Citarasa Rinduan said... [Reply]

selamat malam tun.

esok ada kelas tun???
hehehe.. sajer sakat tun malam hari

tun.. ko mmg tau!!
suka buat kakak ko terliur..
kak ko diet lah....

nak gak sepiring...
nyamii

ain j said... [Reply]

pelangi yg comel3! Adakah masih sempat membuat kueh di petang hari tadi..?bravo3!

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

datang memalam ni nak cuci mata. tengok apam belang2 ni haaa. rajinnya melapis2 tun.

Naz said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..

Tun, tgh panas ker selepas hujan di sana tu.. Tu ha dah kuar pelangi kat atas pinggan tuuuu...hehheeee...

Aikkk...jangan diberi semua sekali apam ituw ke pak guard.. beri sedikit ke mari...Ku seru nama mu tun bersama apam pelangi...

Kak Rose said... [Reply]

bertuah pak guard muda2 tu....jgn bagi semua tau, nak tuka dengan apam labu kak rose ni...

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: betul2.. tun ni, kalau byk2 function pun bkn guna juga.

kak ayu: haha.. kene imagine duk dlm kelas baru rajin sket kak.. mkn apam ni x ganggu diet kak. gula pun sikit je tu, minyak xde lgsg =)

ain: hihi.. ptg duk umah je ain. tu yg sempat mngukus tu.

tun_telani said... [Reply]

kak CT: xtau laa nape tiba2 jd rajin ni, biasa nyer nk tuang je atas tu,hihi

kak nas: tgh2 panas, pastu bukak air dlm shower kak, tu yg jd pelangi nii.. haha.. owh, terasa nama ku diseru2,nk membungkus apam bw gi umah kak naz nii..

kak rose: alamak, dh berbelah bagi balance apam ni nk anta kat kak rose ke kak naz nih.. alih2 tun yg mkn ni. hihi

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah cantik apam tu... sesuai ngan namanya yang indah kan .. pelangi gitu lg... suka tgk...

Nieza said... [Reply]

salam winduuu Tun...wahh cantik kejadian apam pelangi tu terguda akak tau...bak mai skit nk rasa...akak lum ada mood nk mskx2 lagi ni...cari mood kat dapur kwnx2 dulu...hehe

Mas said... [Reply]

apam yang sedapp...
lama dah kak mas tak buat apam ni.....

anymz said... [Reply]

salam tun,maaf terlewt akak sampai..baru ada kesempatan.byk sgt masalah dgn laptop masuk w/shop pastu tenet pulak lembab aduuuuh..sakit jiwa sakit badan rasanya ni...
sudah lama tak buat apam..pass ke sini seloyang ya..hehe