Thursday, May 19, 2011

Pari Bakar Berempah Harum

Assalamualaikum ^^

Tadaaa... dh siap dh ikan pari bakar tun ^^ tq kat kak nor dan kak anna di atas tips2 yg diberikan utk bakar ikan nih.. walaupun xde stok daun pisang, tp bau dia besstt je =) ni 1st time me bakar ikan pari, biasanya kalau beli ikan pari, wajib wat asam pedas atau kukus. ni sesekali tukar selera lak. yg penting my laling mkn bertambah2, maknanya sedap laa tu =)

resepi asal dr kak dayang guna ikan siakap, me guna ikan pari ikut kak nor. terima kasih wat dua2 sumber resepi yg sedap2 ^^

SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM
resipi : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan) <- me ikut kak nor guna ikan pari
  • 1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
  • 2 helai daun limau purut (diracik halus)
bahan-bahan dikisar bersama :
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 helai daun limau purut
  • 3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
  • 1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
  • 1 sudu besar rempah kari ikan
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • sedikit belacan bakar
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • gula dan garam secukupnya
  • sedikit air

Cara-cara :
  • Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
  • Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
  • Kemudian bakar ikan sehingga masak. <- dlm 10-15 minit =)
me ikut kak nor jugak, perah limau nipis atas ikan b4 makan.. sedap!

meh, siapa nk join me lunch kat umah =)

16 comments:

K.Nor said... [Reply]

lebih sedap bila diperah limau nipis kan.. :)
kut ya pun ikut2 stail k.nor tu bak la dua tiga keping ikan pari bakar tu.. upah bg tip.. kan anna hehee

chikadakbiru said... [Reply]

mak aihhh memang harummm sampai ke taiping nih....sedapnyerrrr.

Mas said... [Reply]

kak mas suka ikan bakar...sedapppnya....

Sheila Shafeareen said... [Reply]

lama x pekena pari baka ni sdp lapmamar balik negok lauk ni..yee sdp di perah asam limau kat ikan tu..hemmm rasa sikit lehhh

izahdaut said... [Reply]

betul tu, perah limau atas tu.. pergghh best giloss.. lapo lakk

anymz said... [Reply]

akak pun suka ikan bakar.lebih2 lagi ikan pari..sedap kan.perah limau banyak2..perghh sedapnya :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

ni lawannya kena ngan nasi lemak ..makan tengah tengah malam plak tu..tepi laut lagi (ingat kat Melaka daaa..) perghhh best...

Anna Qawina said... [Reply]

huwaa...lapornya Tun....akak dah terbau ni..hari minggu ni nk watler..heheh..*sape soh tayang?*

errr : Tun bako bape jam? hihi

HaSue said... [Reply]

Tunnnn..yeyyy...signal 3g dah muncul ni..baru nk bw slow n steady..
akak pun ingat nak buat ikan bakar..tp simple2 je kot..hee..x cukup bhn laa nak ikut resepi nih

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

memang nmpk sedap... nie pun akak lom cuba lg... ari tu dah beli tp maid potong kecil2.. x jadi ler masak.. huhuu... nie dah tergoda berkali2 dah nie . mesti kena buat gak nie nnt.. hehehe

Naz said... [Reply]

Tun rasa mcm bulan puasa lak tgk ikan pari tu sbb kat sini kan kalau bualan puasa di pasar ramadhan bnyak org jual pari bakar berempah cam ni kan..Ishhh...sedapnya tun.. Akak suka sgt tp tak pernah buat sendiri.. Buatkan utk akak tun..

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun...

kak ayu kena ambil resepi nie...maklumlah.. bab bakar dan singgang2 kena adakan utk en zalie..

thanks laling, dan selamat pagi jumaat sayangku

tun_telani said... [Reply]

kak nor: hahaha. lupa lak nk bg pengeras kat tok guru.. huhu

kak CB: haaa.. org taiping bila lg nk wat nih.. mmg sedap nih..

kak mas: sedap! sedap! husben tun suka mkn ikan bakar, so tun pun bljr mkn jugak =)

kak sheila: haaa.. amik ni sepiring.. meh mkn meh..

tun_telani said... [Reply]

kak izah: tu laa.. double sedap perah limau ^^

kak anim: ni 1st time bako ikan pari. kalu tau sedap gini, mmg xmsk dh style laen. bako je..hehe

kak naz: huh?? ikan pari bako mkn ngan nasi lemak?? menarik tu.. nnti try..

kak anna: hahhaha.. oooo.. sempat agi nk ngate org tuu.. hihi.. bako 10minit je kali ni ;p

tun_telani said... [Reply]

kak sue: haaa... tahniah kerana dpt signal 3g ^^ blg blogrunning pasni =) tu laa, nk wat resepi ni mmg kene pk in advance, kalau x mmg x cukup daun2 tu byk ngat.. huhu

kak diana: ish, terlebih rajin dh maid akak tu ye.. hehe.. len kali kene pesan awal2 jgn potong =)

kak naz: tun jarang ronda2 pasar ramadhan, byk ek jual.. hihi.. haa, gi beli ikan, kekgi tun gi buatkan.. ;)

kak ayu: orite darling, masak sedap2 ye =)

kak ijan said... [Reply]

Aduhh adik Tun sayang... ikan pari ni kak ijan tengok dari jauh pun tertelan air liur. huwaaaaaa!!!! nak jugak!!!!!! you kejammmm!!!!