Wednesday, May 18, 2011

Ayam Sos Plum


Assalamualaikum ^^

Dah lama me usha2 resepi ayam sos plum nih. tp last time me wat rasa dia pelik.. bkn salah resepi ye, salah me yg malas baca resepi dan tuang sesuka hati sos plum tu dlm kuali.. kui kui.. nway, lepas nengok kak mas n kak anna wat dgn jaya nyer, me pun wat laa lg sekali, kali ni ikut resepi betul2 ye, eventho me malas nk gaul2 tepung jagung goreng ayam tu ;p. mmg x rugi cuba resepi nih. sedap ^^ resepi asal dr kak nor dan kak diana.

Ayam Sos Plum
Sumber : Kak Anna, Kak Mas,

Bahan:
  • dada ayam - dipotong kecil
  • sedikit lada putih, garam dan tepung jagung
  • 3 biji kentang - potong dan goreng kejap
Bahan A :
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 3 biji cili merah - dikisar
Bahan B:
  • 3 sudu besar sos plum - kak Mas n kak Anna guna brand life, me guna brand ape ntah.
  • 2 sudu besar sos cili thai
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ayam

Cara memasak :
  1. Gaulkan dada ayam bersama serbuk lada putih dan garam kemudian salutkan dengan tepung jagung dan goreng sekejap. Tak payah terlalu garing. <- me pemalas goreng ngan garam n kunyit je ;p
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 A hingga wangi dan sedikit garing.
  3. Masukkan bahan B dan goreng lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit air ( agak2 yerk nak kuah byk mana ), garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ayam, sebatikan dan masukkan ayam dan kentang yang digoreng tadi, sebatikan dan biarkan sebentar. Masukkan hirisan daun bawang, kacau kejap dan terus angkat.

9 comments:

Mas said... [Reply]

tun...terasa rasa lagi sedapnya ayam tu tau tun....
nak sikit...

anymz said... [Reply]

yang ini akak belum cuba lagi tun..rasa2nya esok nak try lah.sos plum pun banyak lagi tu.

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

hai..brand sos plum pun dah tak ingat..confirm2 lauk tu sedap

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

dah buat dah yer tun... akak pun nk try gak olahan dr mas dan akak nor nie... nmpk sedap tu

Ezadlieza said... [Reply]

aduh tun teruja juga akak nengok nih...sos plum byk lagi tuh...

inahar ali said... [Reply]

salam rindu tun..lamanya akak x merewang dapur kengkawan..tun pekabo?? perghh..mpak sodap ayam sos plum nih..leh try nnti!

HomeKreation said... [Reply]

Salam Tun, dah lama ALong tak jenguk sini. Wah, sedap ni lauk ayam mmg kegemaran anak2....

Wanieyra said... [Reply]

salam Tun..
dah lama teringin nak buat resepi ni tp tak jumpa2 sos plum ni

Anna Qawina said... [Reply]

ooo..dah buat yer...baca betol2..heheh