Monday, May 9, 2011

Ikan Celup Tepung??

Assamualaikum ^^

fuhhh.. arini panas betul.. smlm susah nk tido sbb riuh bdk2 ni tgk bola MU vs Chelsea.. ( my laling tgh hepi laa sbb MU menang 2-0). arini dua2 pun bgn lmbt..kui kui... smlm wat pizza utk bdk2 yg memenuhi umah. siap wat air ngan piza, me hidang kt luar then terus masuk blk. bgn pagi ni, semua dh kemas.. sayang nyer laa kt my laling ni.. ko 2 pagi bdk2 tu semua blk, dia sempat kemas semua b4 tido.

nway, ni menu minum ptg. baru je siap mkn.. tgk kak paty buat semalam. ingat nk wat utk bdk2 ni tgk bola smlm, tp enchik H me nk ckp dh cukup la pizza tu. so me wat utk minum ptg. tgh cuba kurang2kn kuih manis2 utk ptg. tp ni byk minyak, so 2 kali 5 je laa kot. huhu..

xtau nk letak nama apa. kalau ikan celup tepung tu, duk terbayang2 ikan selar kuning celup dlm tepung goreng pisang tu laa pulak. kui kui.. me letak nama fish fritters laa. kalau goreng pisang, banana fritters kot omputih, kn. hehe..

ni versi kalau xde tepung KFC tu. kalau ada, me just celup dlm tepung kepci tu je..

Fish Fritters

  • 1 fish fillet- me guna ikan dory, senang dan murah
  • 1/2 c tepung gandum
  • 1 sk kecil garam
  • 1 sk serbuk lada hitam AJIOSHO
  • 1 bj telur- pukul
  • Breadcrumbs secukupnya

Cara-cara

  • Kerat fish fillet panjang2 dan gaul dgn garam.
  • Dalam satu mangkuk yg agak besar, gaul tepung dgn serbuk lada hitam.
  • Gaulkan fillet ikan dlm tepung dan biar sekejap
  • Celupkan ikan satu per satu dlm telur, kemudian dlm breadcrumbs.
  • Goreng dgn hati sederhana sampai perang.
  • Tos minyak, dan hidang dhn sos.

fillet ikan dory yg me beli ni agak besar. satu fillet blh dapat 11 fritters. kalau ada yg xpernah beli ni, fillet ikan dory ni kt frozen department supermarket. me buat fish and chips pun guna ikan ni jugak =)

nyumm! rangup di luar, lembut di dlm (kalau x hanguskn.. hihi..)

okies.. nk gi nengok menu minum ptg kt dapur semua org.. td nmpk cam kak mas kuarkan labu besar.. pastu mek sue tu sure x msk kuih sbb excited nk masak ikan byk2. ye x? hihi... owh.. welcome back kak izah... windu nk gi skodeng n3 baru ^^

7 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

kalau tengok tv sambil makan ni..mesti best

Mas said... [Reply]

wow...sedapnya..
macam fish n chipp pun ada...

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: haaa.. mmg duk nguyah smbil tgk tv pun td. hihi

kak mas: btol2.. kdg2 tun wat fish and chips tu msk ikan dia gini gak. versi rangup2 =)

Anna Qawina said... [Reply]

ni akak dtg nak mintak celupkan sotong akak yg ada 4 ekor je tuh..leh yer Tun...serba salah lak nak buat bancuhan tpg lain..kekekeke

Naz said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..

Tun akak nak tengok cd ni..(sebab dah malam dan budak2 dah tido).. Buatkan sikit untuk akak.. Tekap2 sikit minyak dia tu eh lepas goreng.. Kang banyak bona lomak akak makan kang..heheheeee..

Ezadlieza said... [Reply]

yuhuuuuuu...tunnnnnn..nenooooo nenooooo akak dtg nih....nak ikeeeee tu sikit leh tak...alamak rindu kat tun...baru hari ni akak on lappy ni haaaa.....sihatttt?

Wanieyra said... [Reply]

Kalu ada depan mata ni....laju je ni