Saturday, May 21, 2011

Bun Kentang inti Kastad


Assalamualaikum ^^

pagi ni nk tunjuk bun kentang me yg wat 2 hari lepas. hihi.. baru nk letak kt sini. org lain wat semua naik gebu je, me wat x berapa nk naik kali ni. ni laa bun yg lepas me duk uli2 tu, tiba2 mendung dan hujan lak.. xleh nk jemur biar naik 2x ganda. pastu mauripan me x cukup masa tu, me pun tambah ngan jenama ntah apa2 yg me beli masa awal2 pindah sini aritu, sbb time tu xde mauripan kat kedai. me dh agak dh akan ada prob, last time me wat guna yis tu pun roti me x berapa nk gebu. pasni nk buang terus.

roti kentang kan biasa ada kastad kt atas, tp sbb me suka mkn kastad, me wat byk2, letak jd filling.. sedapp!! ce teka ce teka filling kastad guna resepi mana...
....
ni ada yg teka x nii? hehe.. guna resepi custard tea cake yg sedap tuu... hihi.. puas ati mkn kastad dlm bun nih ^^ tp me wat separuh lg kosong sbb me nk mkn ngan bubur kacang merah =)

spt biasa laa, resepi from kak ros JM, ratu roti no 1, ratu roti no 2 me kasi kat kak mas. hihi.... cnp dr myr ye =)
Bun Kentang
sumber: onigiri@myr

Bahan-bahan ( dpt dlm 10-12 bun kecil )

  • 250 gram tepung roti/tepung high protein
  • 70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
  • 120ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya.)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar marjerin
  • 4 gram yis ( 1 sudu kecil)
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)

(untuk bancuhan sos kastard ) ** me guna resepi kt bawah
  • 2 sudu besar tepung bird custard
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu besar gula

kastad filling

2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula kastor
1 1/2 cawan susu segar (me guna 1 c susu sejat + 1/3 c air)
30 gram mentega (kurang lebih 2 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

Cara-cara

  1. -Buat bancuhan kastard dulu- Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.* me x letak dlm piping bag
  2. kemudian buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
  3. klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
  4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .** me letak kastard dlm bun
  5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner, Ok dah siap Selamat Mencuba...
  6. Nak tambah sikit, doh ni lembik sikit ye, kalau buleh masa bentuk bulat2 tu lumur tangan ngan marjerin ye...pastu baru bulat-bulatkan....klu nak tambah tepung punbuleh jugak, tp jangan banyak sangat ye...doh ni akanjadi lembik sikit bila kita pakai telur yang berlainan saiz,.Ros pakai telur saiz M, klu pakai yang besar sikit tu sila kurangkan kuantiti susu tu ye..pakai 100ml aja..harap dapat membantu ye.
ps: sbb doh ni agak lembik, me sapu tangan ngan minyak dulu, pastu baru bulat2kan dan isi kastad.

ni yg ada kastad.. sedappp..

ni cicah bubur kacang ^^

7 comments:

Mas said... [Reply]

tun..meh seketoi..cicah ngan kopi best ni....

Anna Qawina said... [Reply]

akak nk 3 ketoi yg inti kastard..2 ketoi yg kosong....cepat sikit..lapor dah nih

nOOrsha said... [Reply]

sedap tu roti kntang... akak ni antu mkn roti no 1...lg2 dpt yg br pas kuo oven..hehehe...nk 5 ktol inti kasteddd...nyumnyum

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

sedaaap tu roti kentang tu tun... tmbh lg inti kastad... aduh!!! nak2!!!

suri solehah said... [Reply]

salam tun..sedap nampak bun tu...terliur

Citarasa Rinduan said... [Reply]

alahai..
nie yang leceh kalau masuk blog tun malam2..
sure keluar dn perut lapor..
tun ko kejam!!!!!


sikit tun, seketul pun orait

tun_telani said... [Reply]

hahhaha.. mintak maap laaa.. dh habis kiteorg mkn x ingat kt org dah.. kui kui..