Friday, May 6, 2011

Crsipy Potato Wedges


Assalamualaikum ^^

n3 pantas ni. sbb nk siapkan abstract baru utk supervisor. bila dh siap abstract blh laa dgn senang hatinyer ke library pinjam novel. my laling izinkan pinjam novel dan baca time weekend je. hehe..

kali ni nk tayang Crispy Potato Wedges nih. biasa beli je, ni terajin pulak nk buat. hehe.. resepi dr mek sha.. hehe... me usha resepi ni kat myresepi, pastu google la jugak cr link kt blog.. sedap nih.. pastikan rebus kentang betul2 empuk baru sedap.

apa2 pun, tq wat kak noorsha.. me lap you!

cnp sini ye..

Crispy Potato Wedges
by Noorsha@myr, Noorsha.blogspot

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
  • 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 1 biji putih telur - dikocok
  • Tepung gandum secukupnya untuk salut
  • Garam

Cara-cara

  1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.- tun buang kulit
  2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
  3. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
  4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
  5. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
  6. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.

12 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

macam laju jer tenet la ni...dah ok ker...sambil layan kentang wedges

tun_telani said... [Reply]

hehehe.. lajuuu.. smlm org streamyx dtg baiki.. nk tgk bape lama bertahan nih. sementara laju nih tgk tenet puas2. akak dh tgk ke homework kt n3 bwh niii? hehe

chikadakbiru said... [Reply]

amboi kau tun...sejak 2 menjak nih..western sokmo!!!! hihihi tp akak2 sukee menu tunnn nih ..up down pizza tuh..pakai susu ape yer...tun kasi clear sikit..cam besh ler

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun,
Wedges buat sendiri ek.. rajinnye dia.. ini yg sihat ni :)
Kak ijan dah save resipi upside down pizza tu. insyaAllah nk try buat kat incik Mikael nanti.hehe..macihhh :)

Kak Rose said... [Reply]

kak rose pun dah buat. sedapkan wedges buatan sendiri ni...

nOOrsha said... [Reply]

wat?
yu lap me???????????
ooowhh...
ai em so tacing bebeh..
yu no wat?
ai lap yu tu...hehehe
wen yu sed dis wedges is dilices...
ai lap yu egen dabel dabel lap..
wakakakakak....

ape2 lah aku ngarut ni..ikikik..tengs ye tun sudi wat wedges ni.. heheh

tun_telani said... [Reply]

kak CB: sepatutnyer susu segar, tp tun bantai susu sejat+air sket.. hehe.. ni tayang lauk dinner sbb lunch duk ulang menu sama je. hehe

kak ijan: haa.. kaci incik mekail gemok2 sket. hihi

kak rose: ha'ah.. sedap dan puas makan ^^

tun_telani said... [Reply]

mek sha: wahahaha.. wat.. ai dun rilli andersten.. kih kih.. bat ai andersten u lap me tu.. weee~~~

cik cek said... [Reply]

salam Tun

Pas ni tak yah susah2 pi beli...puas hati dpt buat sendiri kan...

Citarasa Rinduan said... [Reply]

ala tun..
hari nie tun dan mas dok tayang makanan yang family kami tak boleh makan..
alahai..kak ayu hanya mampu meleleq air liur jerlah..

Naz said... [Reply]

Tun.. tgh study ker???
Sambil2 study kunyah2 potato wedges tu best tun...
Gorengkan utk akak sikit...opppssss...yg bako punya ada.. low fat sikit heheheee..

tun_telani said... [Reply]

cik cek: btol2.. perlu rajin sikittt je.. hehe

kak ayu: ehh??nape xleh makan? kalau xleh goreng2 bakar laa.

kak naz: ni mkn lg byk dr study nih.. hehe.. alamak, fat fat tu xleh sebut sgt.. kui kui