Tuesday, May 10, 2011

Roti Benggali


Assalamualaikum ^^

haa... ni laa hasil Roti Benggali ku.. pasni org benggali kompom xleh cari makan.. kui kui.. err,, org benggali tu dr negara ape ek?? nway, tima kasih wat mereka2 yg telah melayan solan tun kat fb td dgn jawapan2 yg bernas.. kak nor, mek sue, kak CB, dan kak mas, ehh, lupa, kak anna juga =)

makan roti ni sgt mengenyangkan! lembut dan sedap. bahan2 pun sikit je yg guna.. k, xnak ckp byk la.. me duh usha2 dr umah kak mas, tp me cnp dr myresepi nih. ramai dh dh cuba ^^

xsempat nk wat kari.. kuar oven terus mkn ngan kaya ^^


Roti Benggali
Sumber: Sofinar@myr

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • Bahan A
  • 350g tepung roti
  • 1 sudu besar shortening
  • secubit garam
  • Bahan B
  • 120 - 160 ml air suam
  • 1 sudu makan yis serbuk
  • 2 sudu makan gula castor

Cara-cara

  1. Bahan B digaul bersama
  2. Semua Bahan A digaul sebentar
  3. Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut. - tun campur dua2, pastu uli ngan mixer mata cangkuk =)
  4. Perap hingga naik 2 kali ganda. kira2 30 - 40 minit
  5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 hanagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
  6. Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20-30 minit
  7. Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.

ni bentuk bulat kecik2.. hihi

yg ni makan ngan jem strawbery je.. ada lg separuh, kalau rajin bekfes esok nk cicah kari atau sardin =)


11 comments:

Wattie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,
Huisssh roti benggali plaksss.....siap sapu sekaya lagik. habihla mamak roti tak leh cari makan..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

Bestnya Tun..makan roti buatan sendiri..memang confirm benggali tak leh cari makan...keh keh...

tun_telani said... [Reply]

kak wattie: hehehe.. buka kedai roti pasni..

kak nazrah: xde gardenia kat sini.. kene la wat roti sendiri..

Kak Sam said... [Reply]

Amboi meroti sakan nampak. Teruskan... akak suka. Kalahkan mas duniaku itu... Hahahaha (jeles sgt ngan dia)

Mas said... [Reply]

ni roti benggali terbaik...
kak mas suka....

Anna Qawina said... [Reply]

habisla benggali balik negara dia, takleh cari mkn dah kat sini..dok wat sdri je..kihkih...

CT Delima said... [Reply]

Assalamulaikum Tun

merotii !! sangat rajin lah Tun, clap.. clapp.. clapp! kak ct mood nak meroti macam dah sampai juga. tapi kalau cuaca panas seronok cepat jer doh tu naik kan :DD

tun_telani said... [Reply]

kak sam: adoii.. x terkejar kalu kak mas tu, hehe..

kak mas: ni 1st time makan roti benggali..

kak anna: hahaha.. xpe2, kurang sket pendatang kt sini.

kak CT: ha'ah, best je tgk doh tu naik dgn cepatnyer bila jemur tgh panas ^^

chikadakbiru said... [Reply]

haahah akhirnyaa jadi jugak yerrr...

tun_telani said... [Reply]

kak CB: hehehe.. tq ye kak

Ezadlieza said... [Reply]

woooo gejeeeee....roti benggali tun sudah buat....patut ler akak tgk benggali2 sekalian alam tunjuk perasaan sbb ada org dah pandai buat roti benggali...huukhukhuk..meh akak seketoiiiii tun...