Saturday, May 7, 2011

Ikan Tongkol Goreng Kicap


Assalamualaikum ^^

weekend kembali.. me expect nnti mesti sunyi je dapur2 nih, kn. hihi.. me pun nnti nk kuar jalan2 =) owh, smlm me hantar 1 abstract baru ke supervisor.. alhamdulillah, semangat sikit utk teruskan kerja bila ada progress.. then conference yg akan me attend hntr email offer utk publish full paper presenters. hopefully me sempat siapkn paper tu b4 ke Bangkok. bestnyer bila ada semangat wat keje sekolah. hihi.. masalah nyer semangat dan idea dtg sekali-sekala je.. huhu

Ok laa.. ni nak tayang lauk yg simple, tp sekali sekala mkn ni rasa mcm sedap laa pulak. ikan yg direbus, bila goreng ni mmg xtra sedap sket. teringat masa kecik2 dulu nenek kt kampung selalu rebus dulu ikan, pastu goreng. perghh.. sedap btolll.. tp mmg malas betul nk wat nih, sbb kompom dh meletup2 dlm kuali tuh.

nway, me share resepi dr makyong ni yg tlh diubai sesuka hati oleh mek sue, n me duk terliur2 kt dapur si mas nuh..

Ikan Tongkol Goreng Kicap
resepi: makyong@myr
sumber: haSue, Mas


Bahan-bahan ( - )

* >>Bahan untuk rebus
* 5 keping ikan tongkol
* 3 sudu makan asam jawa(yang masih berbiji) - tun guna 2 asam keping
* 2 cm halia atau lengkuas(hiris) - tun guna lengkuas
* 1 sudu teh garam
* sedikit manisan/gula melaka

* >> Bahan untuk goreng kicap
* 1 labu bawang besar-hiris
* 2 ulas bawang putih- hiris
* 5-10 cili padi- hiris(ikut tahap kepedasan)
* 1 tangkai cili merah dihiris memanjang sedikit
* 2 sudu besar(atau secukupnya) kicap
* 2 sudu besar(atau secukupnya) sos tiram

Cara-cara

1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak sikit air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
2. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit.Goreng dalam 2-3 minit.
3. Masukkan ikan tongkol dan kacau perlahan,balik2kan supaya sekata bergaul dengan kuah kicap.
4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas


ok.. selamat berhujung minggu.. bg yg ada anak2 tu, sekali-sekala bw laa gi mandi pantai ke, picnik kt air terjun ke.. hihi... windu nyer nk blk kg.. nk konvoi beramai2 dgn pak sedara n mak sedara gi air terjun..

hv a great wiken! me nk wat keje sekolah jap, then kuar dating ngn my laling~

9 comments:

Nuridah said... [Reply]

Pagi Tun,

Kak Nur suka sekali ikan tongkol...tk kiras msk apa2 pun past menjilat jari...haha.

Mas said... [Reply]

tun....anto kat kak mas semangkuk ...
anak2 kak mas suka ikan tongkol kicap ni...he..he..

Naz said... [Reply]

Awalnya masak Tun..
Bagi gak semangkuk kat akak mcm Mas tu..Anak2 akak pun suka ni.. Malas nak masak ari ni :))

HaSue said... [Reply]

akak nak jugakkk...ada cik abg beli ikan tongkol aritu..ingatkan utk lauk laa kan..skali beli utk umpan..last sekor tu je ada kat paso katenya..adehh..
sedap kan tun kalo wat pedas2 mmg best..kalo lauk yg terasa manisnya x berapa laku kat umah nih.hehe..

cik cek said... [Reply]

Salam Tun....

Bila tgk menu ni...ingat masa kak cek kekecik dulu...arwah mak kak cek selalu masak menu ni...sedapppp....tapi kak cek jarang lak masak tuk anak2 menu cam gini...nak tau kenapa...anak2 kak cek kurang gemo makan ikan...he he ....:)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply]

Pagi Tun...

tak pernah cuba lagi masak kicap ikan tongol ni..pasti anak anak suka...

anymz said... [Reply]

barulah akak dapat bukak dan komen kat sini..ntah nape pagi tadi tenet mengong betul...

eh!ada ikan tongkol masak kicap..akak tak pernah rasa lagi..boleh try buat gak nanti ni..

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tu dia..
kalau lah ikan tongkol nie..
rahsia family ayu..
kami mmg suka makan..
sbb kami orang boyan...

hiris tipis2 like keropok.. cecah dgn kopi..

mujur lah kak ayu tak reti nak makan like gitu..
so, makan tongkol kicap dan rebus jer pandai..
hehehe

PS: wow...dating eik... nak ikut

tun_telani said... [Reply]

wahhh.. br berjaya mmbalas komen.. hehe..
mmg best ikan tongkol masak kicap ni..sapa2 yg xpenah rasa mmg kene wat. yg mintak to maap laa, dh hbs. hehe..
tp, kak ayu, ikan cicah kopi tu mmg tun rasa tun pun xleh telan kot. hehehe