Tuesday, May 24, 2011

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers

Assalamualaikum....

huhu.. ni laa perangai org yg x sedar diri keje sekolah x siap.. blh lagi duk keletang-keletung kt dapur.. huhu... ni semua sbb tiba2 jd blank bila nengok journal tu. keje last2 minit jd gini laa.. so menenangkan pikiran dgn membaca resepi.. dh nengok resepi tu, tau2 je laa kan.. terasa mcm nk masuk dapur pulak.. maka terjadi laa ayam panggang ni.. kui kui..

dh siap2 makan ayam yg sedap baru la bersemangat nk wat sambung keje sekolah kan.. ada lagi 2 jam setengah b4 pergi airport nih. hihi...

tengok ni kat umah kak ummi, pastu kak mas pun, seperti biasa mengalahkan tun dlm lumba2 marathon resepi di dapur.. ;p

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers
resepi: Che Mid
Sumber: Kak Ummi

Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)<- ayam me dh dipotong 4

Bahan-2 untuk "make up"(perap) ayam : -

  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- Hana gune gula perang (*akak pun) <- tun xletak, tp lebihkan sikit madu
  • 2 sudu besar herba campuran (akak xda ni, letak campuran dried parsley, oregano + basil) <- tun ada oregano dan parsley je
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega

Cara-cara:-

  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- Hana perap semalaman (*akak perap 3 jam)
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
  5. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. (Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar. )
ni nk kasi kt kawan my laling

tgk laa, xde hias2 langsung..hehe.. me habis kan semua stok ayam. ye laa, dh blk kg lama, nnti dh x elok. sbb ada byk, so bahagi2 kt jiran tetangga =)

okies....... selamat bercuti kt diri sendiri. iA nx time online dh kat segamat.

8 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun..

nak balik kg mana? segamat? ingatkan nak blk t'ganu...
segamat tu dekat le ngan kg mak akak.. kalo jadi akak pun nak blk kg weekend ni... tp blk kejap je.. tak tambah cuti pun.. blk sabtu ahad je...

p/s: sotong kembang tu sotong kering yg besar tuu.. yg direndam dengan air & sejenis ubatnya tuh.. tak silap akak.. tawas kot.. selalunya kat kedai/pasar dah siap direndam dah.. tak perlu nak letak ubat2 dah.. tp kalau nak buat kenduri.. beli yg kering kenalahlah rendam sendiri.. hehehe..

cikmanggis said... [Reply]

dah siap keje skoloh ke blom?..aaa..ni Cm bawa karipap kaya 2 ketoi :)

cik cek said... [Reply]

Salam Tun....

Pas ni tak yah la p Kenny Rogers lagi...jimat belanja oooo...kan Tun...

Psst....keje sek dah siap ke lom....he he:)

Mas said... [Reply]

salah satu ayam panggang peberet kak mas..
sedappnya...

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Akak ni bila tengok ayam kenny rogers ni terus bersemangat nak makan heheheh..... Selamat bercuti ya Tun, jgn lupa update

Citarasa Rinduan said... [Reply]

aduh....
meleleq air liur layan ayam kenny rogers tun,.
mmg menyelerakan...

PS: kak ayu kena ubah lagi resepi tu.. pati ayam kena buang jauh2 heheheh

kha said... [Reply]

sedapnya..meleleh air liur..:)

Naz said... [Reply]

Tun..bila nak sampai kg ni???? Kalau balik jgn lupa bawa ayam ala2 kenny rogers tu eh..:))