Wednesday, May 11, 2011

Sambal Belacan dan Bayam Sayur Air

Assalamualaikum ^^

n3 cepat2 sbb tgh marathon keje sekolah. nx week doctor nk gi umrah, so nk hntr abstract ngan slides utk dr check b4 gi umrah. tp skrg ni teramat sgt laa panas, nk wat keje sekolah pun x selesa, duk peluh2 je walaupun kipas full blast.

nway, arini nk tayang sambal belacan. ni kalau famili me nengok ni, sure pelik. selama ni me x mkn belacan, mmg bersin 3-4 hari kalau tersalah mkn apa2 yg ada belacan. awal2 pindah sini dulu, ada akak tu bw gi mkn nasi lalapan, belacan dia satu mangkuk! tp sbb org dh belanja kan, me pun makan je laa. tunggu jugak rasa sakit2 kepala ngan bersin, tp xde lgsg! mmg teruja je me rasa. hihi.. sejak tu laa me sesuka hati mkn belacan.. ni pun nk citer gak ke? tp kalau gi kedai, my laling akan rasa dulu sambal belacan dia, kdg2 ada kedai yg guna belacan yg dh lama atau low quality, maybe buat dr udang yg x fresh kot.. belacan yg cam gini kalau me makan tanpa antihistamin mmg cari nahas.. walaupun x jadi sesak napas mcm bila tersalah mkn ketam, tp blh demam 2 hari.. so kalau belacan2 ni, my laling akan try dulu laa, bila dia kata ok, baru me makan.. hihi...

alamak, apa yg me merepek2 nih.. sorry laa kalau yg dh terbaca sampai sini, ye.. duk jeling2 keje sekolah kt tepi meja ni sambil menaip laju2.. me cnp resepi ni dr myr.. resepi kak hana masa dia duk kt jepun lg nih.. kak hana kata, resepi ni dia letak atas permintaan kak nor.. owh, mek jah pun dh wat rupanya.. =)



SAMBAL BELACAN
sumber: hana@myr

Bahan-bahan ( 4 org mkn )

  • satu mangkuk kecil chili padi
  • 3-4 biji bwg merah
  • setengah genggam ikan bilis - yg dh kupas yer
  • 1-2 inci belacan
  • garam secubit
  • pak aji - klu suka. klu tk suka bleh gantikan ngan gula secubit
  • 2 sudu minyak masak
  • limau kasturi - hana xde limau kasturi so lemon jek yg ada. tp dcadangkan lagi sedap ngan limau kasturi

Cara-cara

  1. Potong bwg. Chili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
  2. Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng mmg sodappp....
  3. Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..
  4. ok siap! bleh la dihidang sebagai pencicah ngan ulam2an... atau ngan sayur air/bening n ikan masin...SEDAPPP!!
  5. SeLamaT MencuBe.


sbb kak hana kata best mkn ngan sayur air.. me pun wat laa bayam sayur air nih.. fuhh... mmg sedap betol makan ngan ikan bakar.. kompom abih nasi seperiuk.. hehe

Bayam Masak Sayur Air

  • 1 ikat bayam
  • Segenggam ikan bilis
  • 1 bj Bawang Besar- mayang
  • Lada hitam- jika suka
  • Garam

Cara-cara

  • Tumis bawang besar sampai agak layu.
  • Masukkan air, bayam, ikan bilis, dan lada hitam.
  • Perasakan garam.

ni cara mama me masak. mmg sgt simple.. me suka kalau letak lada hitam sket, tp my laling x suka.. so ikut atas kesukaan masing2 laa, ye..

ok.. wat keje sekolah sekarang ^^

6 comments:

nOOrsha said... [Reply]

huihh..akak pun buat bayam gak arinih...tp bayam goreng.. mkn gnan siput sedot lemak cili api... heheh..sedap nampak sambal blacan tu..nak secoet... hihi

mokwonik said... [Reply]

memang sedp lah sambal..tun, ade petua kata, kalau tak nak alergi pd belacan..make sure belchan tadi dibakar dulu sebelum buat sambal...tapi mokwo syorkan beli belacahan yg bagus skit..yg bau nye tak busuk!
mokwo kalau makan belchan alamt naik jerawatlah...sungguh tak awet muda ini macam!

tun_telani said... [Reply]

noorsha: owh, xpenah goreng bayam.. siput sedut tu dh pedas, xkn nk mkn ngn sambal belacan kot.. hehe

mokwo: wahh, nasib baik tun xnaik jerawat gak. tun malas nk bakar, goreng terus.. hihi

izahdaut said... [Reply]

assalamualaikum.. tuuunnnnnnnnnnn..
eh ahkak mmg suke sambl ni. best kan kan kan..

Mas said... [Reply]

tun...memang best sambal belacan kak hana ni..
kak mas selalu buat...
kena betul makan ngan bayam tu...

tun_telani said... [Reply]

kak izah.. waalaikummussalam.... kak izahhhhh... mood kt kg dh hilang ke tuuu?? hihi..mmg terbaik sambal nih! ^^

kak mas: tu laa.. sambal yg sedap, mkn ngan sayur air mmg menjilat pinggan.. haha