Tuesday, September 13, 2011

Daging Masak Kari Kering


Assalamualaikum~~

selamat pagi semua ^^ tun tgk2 ramai lagi bloggers yg belum betul2 kembali ke dapur ye..  semoga cepat dtg vitamin R selepas raya, baru laa meriah =) skrg ni kurang ceria sket sbb xde sesi kejar mengejar, lagipun dh lama xde org sebarkan virus2 yg best. agak2 kak nor ada menu baru utk di'virus'kan tak? hihi....

nway, me nk tayang menu daging yg first time me cuba. me mmg x makan daging merah, tp Alhamdulillah, tgk lajuuuu je my laling n family makan ni (wat masa kt kampung nih), me pun terliur. hehe...  tp me lupa nk letak tomato masa amik gambar, lepas amik gmbr baru teringat nk letak.

DAGING MASAK KARI KERING
resipi : SecubitGaramNor67

350gm daging ~ dipotong
air secukupnya

Rebus daging dgn air hingga empuk. Ketepikan.

~~~~~~~~~~~

bahan2 lain:
7 bj bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
1 - 2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari ~ bancuh dgn sedikit air
2 tangkai daun kari  - xde stok
2 sudu besar sos tiram
air rebusan daging
jus asam jawa - tun letak 1/2 c jus dr 1 sudu kecil asam jawa
ubi kentang - tun letak 2 biji, potong wedges
garam
gula ~ jika suka
tomato- ni tun tambah, kasi cantik masa hidang.

Cara2:
Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga garing,
Masukkan cili mesin. Goreng lagi.
Masukkan rempah kari dan goreng hingga sedikit kering.
Masukkan 1/4 cawan air dan juga daun kari. Masak hingga pecah minyak.
Masukkan daging.
Kacau dan masak hingga daging mesra dgn rempah dan masukkan ubi kentang.
Kemudian masukkan sos tiram, air rebusan daging, jus asam jawa, garam dan gula.
Masak hingga kentang masak dan juga kuah menjadi pekat.
Angkat dan hidangkan panas2.


ps: All the best utk adik me yg menduduki UPSR hari ni.. semoga dipermudahkan dlm menjawab soalan.. juga utk rakan2 yg ada anak darjah 6. semoga semua nya berjaya, insyaAllah =)

15 comments:

Naz said... [Reply]

Huhuhu..mengancam... Terliur.. Rajin tun masak..

Mas said... [Reply]

tun....cicah ngan roti best ni...he3

betul tu tun..kak mas pun tak dapat lagi angin rajinn ni,kejap timbul, kejap tenggelam..sabo jerk..he3

tun_telani said... [Reply]

kak naz: bila ada ramai yg mkn, mmg lg bersemangat memasak =)

kak mas: tu laaa... windu nk tgk kak mas marathon resepi.. meh2 tun kasi vitamin R sket =)

Sofea said... [Reply]

Buat cicah lemang or ketupat sesuai gak niii..:)

Kak Sam said... [Reply]

Tun copy erk. malas nak geledah dapur kak nor tu

izahdaut said... [Reply]

Ala lama bebnor tak ke sini mekk.. Akak nyer lappy dah kena pnyakit lappy si mek sue. Skit2 padam . Kang padam terus kang baru tau.

Akak sangat terliur nengokkan nasi arab tu. Sedap sunnguh ye tun? Raya ni tak nah lagi makan nasi2 gitu. Alahaii rasa nak buat sendrik tu banyak lak termakan vitamin M. Pastu kek coklat tu pun mengguda jiwa raga.

Daging ni memang nampak best. Warne pun cantik. Kira dari segi pemarkahan mata je, dah perfect dah. Tapi kalau pemrkahan kat tekak kompom neh. Hehe..

Tun jgn dikau kuciwa n bersedih. Nanti kita jumpa ye. Kalau bjumpa nanti jgn lupa, buatkan akak kek cheese kw baru best. Kalau dtg bawak tesis tak mo tak mo. Hee.. Awat panjng menaip neh. Mcm tak mo stop je neh

quinnie said... [Reply]

tun..kita suka makan daging masak kari cam gini..memang sedap...hehehhe...memang seronok tengok org berselera makan...tu yg menaikkan lagi semangat nak memasak...tapi yg lecehnya...berat badan tukang masak pun naik jugak...hahhahaha

suri solehah said... [Reply]

baru terpikir nak masak apalah daging yang hubby beli semalam..nampak tun masak cam sedap pulak..bolehlah akak amik resipi n try malam ni...

nuwairani ismail said... [Reply]

hihih....skrg ni update blog rasa mcm terpaksa je...adeh! tak tau sebab malas ke apa...tp mood beraya masih lagi ni...hihih....tengok kari daging tu terliur pulak kalau makan dengan sambal belacan, pastu nasi putih panas2...adeh!

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Kalau ada ketupat lagi kan ke best, leh la cicah ngan daging masak kering ni.....eeeeee

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply]

wah!sungguh rajin memasak...nak semangkuk..terbangkan ke sini =0).

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun..
anak saudara ayu pun ambil exam.. moga adik kamu dan anak saudara ayu berjaya..

aduh.. mengugat imannya daging tu.. sabor...

kak ijan said... [Reply]

Sedapnye daging..kak ijan suke daging... yummy!

tun_telani said... [Reply]

xsempat nk balas komen awal2.. hihi..

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

yg nie... mmg mengoda betul ler tun... sedapnya trgk.... kalu makn nie habis hancur diet akak.. hehehee... laju jer masuk mulut... tambah lg ada nasi panas... hehehee