Monday, September 19, 2011

Fruit Jelly



Assalamualaikumm~~

arini bukan menu diet. hehe.... buat jelly nih wiken aritu sbb nk bawa ke rumah kawan baru =) bagusnya ber-blog ni, blh kenal ramai org. mula2 kak ummi tegur sbb nk tanya pasal bahan yg me guna dlm 1 resepi nih, pastu tegur2 kat FB, baru tau kt ummi ni pun duk kt bintulu, dan x jauh pun dr rumah tun nih haa.. 2-3 bulan tegur2 kt FB, akhirnya berpeluang juga jumpa akhirnya. tun xtau nk buat apa, xnk buat kuih manis2 sgt dan dh lama berkenan kt fruit jelly nih. jumaat aritu alang2 gi beli groceries, beli buah oren siap2.  mmg semua org tertipu ingat kan buah oren betul. hihi..

tq kak ummi (bukan kak ummi kuantan ye.. hihi..). lama betul tun sembang, siap semayang asar kt umah kak ummi lagi. hihi.. mmg xtau malu, lagipun, kebetulan hasben tun kursus, hasben kak ummi pun xde. perempuan2 je yg ada, paham2 je laa bila tang sembang kencang tu. mcm dh lama kenal walaupun baru 3-4kali berchatting dlm FB. tun x bawa kamera, kalau x blh amik gambar 2 org hero kak ummi yg sgt comel. len kali bosan2 boleh tun gi kacau akak lagi ye =)

ok laa.. utk resepi ni, tun ikut yg kak nor buat, tp tun nyer serbuk agar-agar tu 7gram je, jd pandai2 adjust. jelly ni x manis sgt, jd xde laa rasa bersalah terhadap diet. tun mkn 2 slice je pun. sesuai utk bw sebagai buah tangan, tp pasti mula2 org akan ingat kita bawa buah oren. hihi..


close-up.. nmpk mcm buah oren betul kan ;)


FRUIT JELLY
 resepi asal: kak yani@myr

  • 5 biji limau- large size
  • 10g serbuk agar-agar  - tun guna yg 7g
  • 1000ml air + jus limau - tun letak 700 ml
  • 7 sudu besar gula - tun guna 5 sudu besar
  • 2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri warna jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah) - tun xde sunquick, jd letak sedikit pewarna oren

  •  k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
  •  utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
  • masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
  • bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
  • bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)
nota tun: utk 7g agar2, bila guna 5 bj oren, still ada jelly yg x muat dan kene letak dlm bekas kecik2.

updated:

ada kwn msg tanya camner nk wat cantik nih.. hehe.. me malas nk amik gamba step by step.. jd kalau nk tau camner wat tu, blh tgk kat page kak nor kat SINI. tq kak nor =)

18 comments:

Citarasa Rinduan said... [Reply]

sungguh tun......
kalau tak baca entry jelly nie betul2...
serius..
nampak like buah oren yang ori

chikadakbiru said... [Reply]

amboi tunnn rajinnye....sungguh la sejibik cam oren sunkist.. sesuai kan kalau bg buah tangan kat org..!!cantik dan sedap

Nazrah said... [Reply]

baru je abis fruit jelly ni kat rumah..minggu ni kita buat dua kali..memang best kan..

Kak Sam said... [Reply]

Alamak nak nangis ni. Ari tu masa kak nor tayang memang dah teringin.. tapi malas nak buat. Ni tun tayang pulak huahhhhhhhhh tolonggggggg sapa boleh tolong buatkan?

Naz said... [Reply]

Assallamualaikum tun.
Amboiii..semua juadah diet ni... Bagus3X.. teruskan usaha.. nak jeli tu sikit..

Mas said... [Reply]

tun...kak mas suka sangat fruit jelly ni..
sedappp3...

Ummi said... [Reply]

Tun, buatkan tuk akak sikit boleh tak? Tengah malas-malasan nya la ni...ntah bila nak menerai jelly ni..hehe

Anna Qawina said... [Reply]

Tun..ehemm..nnt nak dtg umah akak tun buatkan yer...hehe

Yana Shaiful said... [Reply]

salam Tun..k.yana dh lama tergoda dgn jelly nii..xde ms nak lg nk bt.. nak 2 bijik heheee

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: kan... tun mula2 tgk jelly nih mmg tertipu. hihi

kak CB!!! windunyerrr!!! awat lama sgt virum M dtg menyerang.. cepat update resepi! hihi

kak nazrah: wahh.. dlm seminggu wat 2 kali! mmg ramai peminat laa jelly ni kan,

tun_telani said... [Reply]

kak sam: fuhhhhh fuhhhhhhhhh~~~ tun tiup vitamin R biar terbang2 sampai ke akak.. hihi

kak naz: hihi... tgh bersemangat ni, baik teruskan kak. nnti semangat dh ke longkang mmg xleh wat ape dah ;)

kak mas: tun pun suka! lg pun dia kurang manis. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak ummi: nnti akak try dgn tembikai terus! hihi

kak anna: ehem ehem.. apa sajaaa unntukkmmmuuuuu (nyanyi gaya KRU ye.. hihi)

kak yana: yg comey2 semua dh habis kak.. tinggal yg dlm bekas biasa je. hehe

anymz said... [Reply]

salam tun..lamanya tak menyinggah ke sini..sehat tun?

dah lama jugak akak tak buat fruit jelly ni tau..adehhhh..kena kuatkan semangat nak masuk dapur nampaknya nih.:)

Deliah's Deli said... [Reply]

nak sepotong! eh,mana cukup nak 3 biji la..bkn 3 potong tau,tapau2..hehe :))

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Fuhhhh....nampak real la cam buah oren, klu dpt yg dlm piring tu kan ke bagus.....alangkah nikmatnya...

Ida,Japan said... [Reply]

sebiji cam slice oren kn tun...baru sekali buat, tak rajin dh nk buat lagi he..he

nuwairani ismail said... [Reply]

suke sgt jelly ni. ada kelainan rasa bila makan dengan kulitnya.

Anonymous said... [Reply]

i dh try buat haritu..
k'dib kate tak sedap (kurg asam btl bdk ni..menci)
nasib baek kimi dgn gembire nyer makan ngn selere+kate sedappppp~
*terharu..sobs sobss*