Wednesday, September 14, 2011

Banana Yeast Bread

Assalamualaikum..


arini xleh ckp byk2 sbb tgh berdukalara.. *sob sob..  ni dh blh ngadap lappy ni kira mood dh ok sket laa..

me nk share resepi roti pisang yg sedap nih.. sedap bg me laa, sbb my laling ckp "x manis pun!" <- dia ingat me wat kek pisang.. sabo je laa.. huhu.. ada parents kawan me kasi pisang seplastik, bw dr semenanjung, smp sini dh ada yg lebam sket.. so duk pk nk wat apa.. skrg ni kan konon2nyer nk berdiet, walaupun duk terbayang2 apam pisang coklat dan kek pisang dlm kepala, tp me gagahi jua utk mengoogle 'pisang'.. tgk image kuar kak izah nyer roti pisang. hihi.. 

me dh kehabisan tepung roti, so me guna tepung gandum biasa je. adunan lembik dgn hebatnyer, so xleh nk wat bentuk2 mcm kak izah wat. me tuang semua dlm acuan roti petak tu. hasil dia, alhamdulillah.. laju jugak makannyer (erk.. td me ckp nk diet ke?? )



menakutkan je tgk pisang tu kan.. huhu.. hudus! hudus!

me cnp resepi ye..

Banana Yeast Bread
souce: jkitchenlog
copied from: kak izah


200 gr bread flour
1 tsp instant dry yeast
20 gr caster sugar
150-160 gr banana puree (from 2 medium bananas)
40 ml milk
20 gr unsalted butter
1/4 tsp salt

*saya tambah setengah biji telur  - tun xletak nih
tun tambah 1 sk bread softener

1. Combine bread flour, yeast, and caster sugar in a bowl. Make a hole in the center. Add banana puree and milk. Mix well.
2. Add butter and salt. Mix until dough is smooth and glossy - it will be very sticky. Cover and rest for 1 hour.
3. Punch dough down and set aside for 10 minutes. Grease and flour a baking pan.
4. Spoon dough into the prepared pan and use a spatula to smooth the surface. Cover or spray with water (to prevent skinning) and let rise for 1 hour.
5. Preheat oven to 180C. Bake for 20-25 minutes. Cover with foil to prevent excessive browning.

13 comments:

Anonymous said... [Reply]

u~!!!!!
roti u nmpk sgt gebu!!!
jelesnyer~
i nk buat jgk lah nnt (taktahu nnt tu bile..ngeee)

cikni^^

Eyda said... [Reply]

Kenapa bila bakar kek, kek tu kat tengah2 mesti turun........bila dah sejuk mesti tak lawor sebab kat tengah2 macam berlubang ja

Nazrah said... [Reply]

lamanya kita nye Bibik cuti... bila tengok Tun buat..memang nampak mcm kek ..hehehe

kak ijan said... [Reply]

Kak ijan pun diet gak. kadang bila nak buat kek, fikir dua kali. hehehe.. tp bila 'musim' datang, pejam mata buat juge. hehehe... kek pisang lama dah tak buat. :)

Psst, senyum cikit... jangan moody2 lagi :)

izahdaut said... [Reply]

napa tak try buat banana banana bread. besttt.. tapi yis bread ni pun sedap gak kalau pulak dpt tepung roti

tun_telani said... [Reply]

chahs@cikni: hohoho.. i kan ada BM, kalau uli tangan kompom keras kejung ;p

eyda: tun dh email awak =) nnti refer blog ni ye http://resipinoraini.blogspot.com/2008/01/soal-jawab-mengenai-kek.html

kak nazrah: tu laa, rupa kek, tp rasa roti.. hihi

tun_telani said... [Reply]

kak ijan: ^____^ hihi... hopefully musim mengekek tun x dtg dlm masa terdekat.. huhu

kak izah: alamak, dh habiskan pisang.. sedap nengok banana banana bread tuh

nuwairani ismail said... [Reply]

tak pernah try lagi pisang versi jadi roti ni...pasni kene try jugak la...hari tu dpt pisang free, tp tak sempat nk masak sebab dh nk balik kg. terus, pisang tu diberi lagi kpd org lain secara free! hihih

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said... [Reply]

Salam kenal Tun.Banana bread..akak suka...

Kak Sam said... [Reply]

sabar ye dik. jangan sedih2 erk.

tun_telani said... [Reply]

nani: biasa laa tun, sblm blk kg, akak pun clearkn semua content peti sejuk, suruh hasben kasi kt akak2 opis..

puan ros: salam kenal jugak =)

kak sam: tq kak.. dh ok dh arini ^^

Mas said... [Reply]

cantikk...
nampak pun lembut gebu jerk...

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
gebu n cantik akak tgk tu tun... nampak sedap tu...